Idén karácsonyra egy klasszikus technikával készült karácsonyfadíszt hoztam. Ha valaki kicsit is foglalkozott már a foltvarrással, biztosan ismeri az angol papírtechnikát, hiszen egy kezdő patchwork tanfolyamon az elsők között találkozik vele. Igaz, hogy a legismertebb mintája a nagymama virágoskertje, de ma már számtalan más forma, geometriai mintázat ölt testet ezzel a hagyományos módszerrel. Illetve, itt jegyezném meg, hogy az angol papírtechnikának, van azért papír nélküli változata is, de erről már korábban írtam az alábbi blogbejegyzésben: Nagymama virágoskertje – női táska .

A technika igazán különlegessé tehető, amikor az anyag mintáját úgy vágjuk ki, hogy a végeredmény kaleidoszkóp szerű lesz. Ebben az esetben is ezt emelném ki, hiszen a karácsonyi csillag, akkor lesz nagyon egyedi, ha sikerül olyan anyagot választanunk, vagy úgy játszani a mintával, hogy ettől igazán ünnepi hangulatú díszt kapnunk.

Egy ezüstösen csillogó Kaufman anyagra esett a választásom, amely már önmagában megadta, hogy a hatágú csillaghoz tökéletes rombuszformákat vágjak ki.

Szükséges anyagok:

  • szép mintás anyag (mintától függ az anyagmennyiség, illetve attól, mennyi díszt szeretnék készíteni.)
  • tömőanyag
  • vékony tű (applikáló tű)
  • cérna
  • hímzőfonal
  • kartonpapír
  • A romuszhoz szükséges sablont innen töltheted le: Karácsonyi csillag-dísz sablon

Apró segítség lehet egy dupla tükör, amivel bármilyen anyag esetében meg tudod nézni, hogyan fog mutatni a kész minta. Egyszerűen csak 60 fokos szögben rá kell tenni az anyagra és azt mondogatni: „Tükröm, tükröm mond meg nékem..”. 🙂 Bocsánat, nem tudtam kihagyni, de tényleg nagyon látványos. 🙂

Íme egy másik anyag, ahol a tükör tologatásával folyamatosan változik a minta is:

Kartonpapírból szabtam ki a sablonokat, de az anyag vágásához készítettem egy „ablakos” sablont is. Ez segített a pontos vonalak megrajzolásában. A belső és a külső vonalat is átrajzoltam, mert később mindkettőre szükség lesz!! Az anyag papírra való rögzítéséhez ebben az esetben én a ragasztásos módszert részesítem előnyben, mert a ragasztó megakadályozza, hogy a pontosan illesztett minta varrás közben elcsúszkáljon. 🙂

Ha sikerült a lehető legpontosabban előkészíteni a darabokat, jöhet a varrás!

Íme a csillag minta. Majdnem tökéletes lett! 🙂

A hátoldalnak ezüst színű anyagot választottam és a rend kedvéért ezt is darabokból varrtam össze. A rend kedvéért, egyébként teljesen feleslegesen. 🙂 Javaslom, ha egyszínű anyagot választasz a hátoldalnak, akkor ezt a lépést teljesen hagyd ki!

Ha a két csillagot összefordítod kézzel körbe is varrhatod. De ha rendelkezel varrógéppel, és éppen nem a buszon, vagy vonaton próbálsz karácsonyi csillagot alkotni, akkor ezt is ki lehet hagyni, mert rettentően időigényes és itt már nem segít a pontos mintaillesztésben a kézi varrás!

Javaslom, hogy távolítsd el a papírt, és a korábban megrajzolt belső vonalak mentén illeszd össze gombostűvel a csillag két oldalát. Teljesen körbe kell varrnod, csak az utolsó egyenes szakaszt kell nyitva hagyni, hogy ki tudd a csillagot fordítani! Itt jegyezném meg, ha a hátoldalt egy anyagból készíted el, akkor elég kivágni egy akkora négyzetet, amekkorára ráfér a csillag, és úgy varrd azt körbe. A varrás után vágd le majd a felesleges anyagot a csillagforma körül. Ebben az esetben, majd be kell vágni a tompaszögeknél, hogy szép legyen kifordítás után!!

Kifordítás előtt vágd le a sarkoknál a felesleges anyagot. Vigyázz, hogy a varrásba NE vágj bele!

Fordítsd ki és tömd ki lazán tömőanyaggal. A tömőanyagot inkább érdemes a csúcsok felé tologatni. Középen nem baj, ha nincs sok anyag benne, mert a szép formához még át kell varrnod a varrásvonalakat.

Rejtett öltéssel varrd be a kifordítónyílást kézzel.

Így néz ki a csillag „majdnem” kész állípotában:

Majd az átvarrt vonalak után. 🙂 (Lehet kézzel és géppel is varrni. Ha túl sok tömőanyagot tettél bele, akkor a varrógéped nem fog szeretni érte!!)

A kész csillag.

Még rá kell varrni egy akasztót, amihez én hímzőfonalat használtam. Feketét, mert ezüst nem volt itthon és nem akartam, hogy messziről kiabáljon a „madzag”. Szerintem, ez egészen jó döntés volt. 🙂

Jó munkát kívánok hozzá!

Ha készítesz te is karácsonyi csillagokat, mutasd meg a Facebook csoportban!

Szilvi

Szeretnél további karácsonyidarabokat varrni a segítségemmel?

A "Minták a szeret ünnepére" online tanfolyamba további, karácsonyi patchwork darabokat válogattam össze. Varrhatsz terítőt, falvédőt, táskát de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!