Tudom, az ősz hideg, esős és borongós is. Egyre rövidebbek a nappalok, az embernek nincs is kedve reggel kibújni a jó meleg takaró alól. Mindemellett az egyik legszínesebb évszakunk is. A természet hihetetlen változáson megy keresztül, ami igen csak gazdag a színekben. Ráadásul előtérbe kerülnek azok a finom, meleg színek is, amit a hétköznapokban gyakrabban használunk. Éppen ezért, az őszi színvilág tervezése sosem okoz gondot. 🙂

Ha foltvarrókkal beszélgetek gyakran merül fel az a kérdés, hogy mi alapján választom ki a színeket, pontosabban az anyagokat? Azt is mondják, hogy jó érzékem van hozzá. Nem is tudom, biztosan igazuk van, de úgy gondolom ez nem (csak) érzék kérdése. Először is, én midig konkrét terv után választok anyagot, sosem fordítva. Nagyon, nagyon ritkán fordul az velem elő, hogy egy anyag annyira megtetszik, hogy meg kell vásárolnom. Általában, ellen tudok állni az ilyesfajta kísértésnek. 🙂 Na jó, azt nem mondom, hogy soha, de tényleg nem jellemző ez rám!

A színvilág megtervezését mindig képek nézegetésével kezdem. Óriási segítség ebben a Design Seeds színpalettái és az ehhez hasonló képek, amelyeket a Pinteresten is megtalálunk. Ha felmész az oldalra, rögtön a főoldalon találkozol (most októberben) Az AUTUMN fülecskével, ahol az őszi palettákat találod meg:

A kattintás után a következő képekből választhatsz:

Máris készen van egy színvilág! Pontosabban három! 🙂

2017. őszén a következő év terveiből készítettem egy naptárt a törzsvásárlóimnak. Ebben a naptárban megmutattam a 2018. évi terveket a hozzá tartozó színvilággal. Éppen ezért, nálam itt még nem ér véget a színek tervezése. Ha megvan a színpaletta további képeket keresek hozzá, melyek illenek a kiválasztottakhoz. Ha lehet, akkor hangulatában is az adott évszakhoz illőket keresek. A naptár videós változatát, zenei aláfestéssel itt megnézheted:

Mondhatnám úgy is, hogy ez már a finomhangolás része. Ezután következik a patchwork minta megtervezése. Utolsó lépés, hogyha készen van a terv, akkor indul a „vadászat” a megfelelő anyagok után. Nem mondom, hogy mindig nagyon egyszerű konkrét tervekkel anyagot keresni, de azért meg szoktam találni a megfelelő darabokat. Néha előfordul kicsi módosítás, ha nem találom meg a kiszemelt árnyalatot. De a módosításokkal mindig óvatosan kell bánni! Sohasem külön veszem meg őket, csakis együtt. Együtt látva döntöm el, hogy összeillenek-e vagy sem!

A rövid kis bevezető után most az elmúlt három éve őszi színeit hoztam el. (2017, 2018, 2019)

Megmutatom először a kiszemelt színvilágot, a tervezett mintát hozzá, majd a kész darabokat is. 🙂

Misztikus Lila -2017. szeptember

A 2017. szeptemberi színvilág elég merész választás volt. Az előfizetés közel 4 éves (novemberben lesz a születésnapja!) időtartama alatt nem volt másik ilyen merész választásom, és bár elmondható, hogy nagy sikere volt a vásárlóim körében, később kicsit megbántam ezt a döntést, de erről majd máskor írok részletesebben. Az ihletadó egy pávatoll volt, de végül a hónap a „Misztikus lila” címet kapta. Próbáltam minden mást is beleszőni, ami a lila színnel kapcsolatos.

Az anyagvásárlásnál sem volt gond, meglepően sokféle lila anyagot találtam a készülő darabokhoz. 🙂

Elkészült a francia fonás terítő a kiválasztott anyagokból.

Egy dália is a páva színeivel. A képen Valki Andrea munkája látható

És végül egy gyerekeknek való űrhajómintás takaró, amit Andi falvédőként készített el. Ő már a lila égboltot sötétkékre cserélte. 🙂

Japán juhar- 2017. október

Az őszi falevelek közül a japán juhar levelét választottam, gyönyörű élénk színe miatt. 2016-ban készült el az „őszi hátizsák is, amikor „klasszikus” őszi színekkel dolgoztam, ezért most kicsit áthelyeztem a hangsúlyt. A vörös mellé nem sárgát, barnát, zöldet választottam, hanem a borongós, fáradt-kéket. Mint az alábbi képen látható, volt olyan fénykép, ami önmagában megadta az alapot a színválasztáshoz:

Az anyagok összeválogatásánál tartottam tőle, hogy bele fog törni a bicskám, mert itthon nem lesz olyan, amit elképzeltem. De szerencsére, olyan jó kis kollekciót sikerült összeválogatni, hogy a vásárlóim az általam összeállított anyagcsomagokból további meseszép darabokat varrtak:

A „Vörös Juhar terítőről itt olvashatsz részletesebben.

A maradék anyagokból és egy kiselejtezett farmernadrágból készült el az igen nagy népszerűségnek örvendő „Háromszög hátizsák”

A fotó talán nem adja vissza, de az Natalie Chanin technikája szerint készített kis pénztárca is kékes, rozsdás pólóanyagokból készült.

Csilis csoki -2017. November

Nem tudom mikor, de megfogott a csili és csokoládé gondolata. Nem is tudtam elengedni. Meleg, forró, mi más kell a hideg napokon? Így lett a hónap színe és címe a „csilis csokoládé”. 🙂

Elkészült az Egy doboz bonbon” elnevezésű terítő is belőle,

majd egy sütis tálca,

és végül egy női táska is:

Erdei kalandozás- 2018. szeptember

2018. szeptemberében a föld színeit választottam. Barna árnyalatai és a zöldet, mohazöldet. Őszi erdő, kirándulás, meleg kávé… 🙂

Íme a kiválasztott anyagok:

És a kész előlap:

Az erdőlakókból egy gyerektakaró minta is készült. Az alábbi kész darab szintén Valki Andi munkája. Andi hű maradt az általam választott anyagokhoz:

Sütőtök áfonyával! – 2018. október

2018. októberében előtérbe került a sütőtök, amit a sötétkékkel párosítottam. Ebből lett sütőtök áfonyával. Őszintén szólva, még sütireceptet is találtam hozzá. (De az is lehet, hogy ezt már csak kitaláltam… 🙂 )

A fenti anyagokból először a flikk-flakk mintás varrókészlet készült el. Ha szeretnéd megvarrni az alábbi bejegyzésben megtalálod a részletes varrási útmutatót hozzá: Flikk-flakk varrókészlet

Majd a hasított csillag terítő:

A háromfunkciós hátizsák csavart hexagonokkal:

És végül a párnahuzat country színekkel.

„Novemberi nosztalgia”- 2019. november

Novemberben a „novemberi eső” hatott rám és ezt egészítettem ki a finom puha , meleg kötött pulcsi gondolatával és a barna színekkel. A kék itt már a világos farmerkék, nem sötét! Ebben a hónapban terveztem egy millefiori mintát, ami a „muránói emlék” címet kapta. Az előzménye az volt, hogy októberben voltunk Olaszországban Muránóban, ahol a millefiori ékszerek hatására született meg a terv.

Ezért lett végül Novemberi nosztalgia a hónap címe:

A betlehemes adventi naptár már a karácsonyra készült:

2019. szeptember

Most az okkersárga (vagy mustársárga) színvilág fogott meg. Konkrétan ez a színpaletta:

Ez lett belőle, amikor továbbgondoltam:

A kiválasztott anyagcsomag hozzá:

A kész előlap felkerült a leendő helyére. (Még a tűzést várja…)

A maradékokból a „költőző madarak” nevű neszesszert varrtam meg:

2019. októberében a narancssárga tök helyett a kicsit fáradt narancsos, inkább „agyag” színű tököt választottam, az alábbi kép a hatására. Mint ahogy későbbi terven látható a szürkészöld szín helyett- ami, egyébként rettenetesen tetszik nekem!- a kékeszöld lett a végleges választás. Őszintén szólva, szürkészöld anyagokat nem találtam, de kékeszöldet igen.

Egyelőre még csak a kiválasztott anyagokat tudom megmutatni:

Visszatérve a színpalettára, végül inkább ez lett belőle, ugye? 🙂

És végül, de nem utolsó sorban 2019. novembere igen hasonló színeket kapott, mint az október. Véletlenül. A két terv készítése között, több, mint fél év telt el (sőt lehet egy kerek év is), és csak most vettem észre, hogy mennyire hasonló színeket választottam. Mutatom az ötletadót. Itt már a zöld lenne a cél és mellé a fahéj és a narancs. 🙂 (Kérdés, hogy találok-e hozzá anyagokat?)

Folytatás következik… 🙂

Ha szeretnél még hasonló egyszerű őszi darabokat varrni, kattints a képre és kérd a szabásmintákat!

 

Szeretnél további őszi színvilágú darabokat varrni a segítségemmel?

További, színpompás őszi patchwork darabokat válogattam össze a következő online tanfolyam anyagába. Varrhatsz hátizsákot, terítőt, falvédőt, de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!