Ígértem, hogy hozok fotókat a 2019-es Európai Patchwork találkozóról.

Franciaországban „Ezüstvölgyben” rendezik meg minden év szeptemberében ezt a nagy eseményt. A helyszín 4 kis faluból áll, ahol 21 különböző épületben (Sportcsarnoktól kezdve a templomokig) láthatjuk a kiállításokat. Egy-egy helyszínen 4-5 kiállítás is szerepel egymás mellett. Így nyugodtan mondhatjuk a találkozó ideje alatt biztos, hogy a búőség zavarában fogunk szenvedni. 🙂 A kiállítások között találunk igen aprólékos (kézzel készített tradicionális munkákat is, de emellett helyet kapnak az igazán művészi, modern különlegességek is.

Az alábbi bejegyzésben, az első körben kiválasztott kisebb csokrot szeretném átadni Neked.

Ellentétek – Pályamunkák

Elsőként az idei pályamunkákat mutatom. 130 pályázat érkezett be, amiből 34-et választottak ki. Nekem már több ismerős volt, a 4. Ezüstvölgyi út utam után. Ezen a pályázaton, úgy látom már olyan quilterek (művészek) jelennek meg, akiknek nagyon egyedi stílusa van, ezrét meg lehet ismerni őket. Véletlen vajon, hogy évről évre ugyanazon személyek munkája kerül bele a kiállításra kerülők közé? 🙂 A téma az „Ellentétek” volt. ( Oppositions ) Személy szerint, én azért várom ezt a kiállítást nagyon kíváncsian, mert itt különböző stílusok jelennek meg és a téma mindenkinek más ihletet ad. persze itt is megfigyelhető, hogy az artos vonal előtérbe kerül.. 🙂

Egy kis válogatás az idei munkákból:

Nagyon megörültem neki, amikor megláttam Tatiana Varshavskaja nevét a kiállítók között. Kíváncsi voltam, kitalálom-e melyik quiltet készítette ő. Kitaláltam! 🙂 Nekem személyes kedvencem. Nagyon tetszenek a munkái! Annak meg különösen örültem, hogy idén is díjazott lett az alkotása. A „Távoli partok (Distant shores) című munkája a Bernina díját kapta. (Tatiana a „Kezdetek” című munkája 2 évvel ezelőtt a Clover különdíját kapta.) Sajnos, személyesen nem ismerem, de a távolból gratulálok neki!

Ellentétek- Pályamukák-fotóalbum

Francia Pachwork

Legendás quiltek 10. kiadás. Hosszú utat tett meg ez a gyűjtemény és immár a 10. alkalommal mutatják be a gyűjteményt. Hatalams minimum 2 x 2 méteres quiltekben gyönyörködhettünk, ahol elsősorban a tradicionális blokkminták és az aprólékos kézi applikáció kapta a főszerepet. Érdemes megnéznia fotóalbumot! 😉

Francia Tradicionális munkák fotóalbum

Luke Haynes 3D-s quiltek

Luke Haynes elsősorban a kunyhó mintás hatlamas quiltjeiről híres, ami gyakran csak háttérként szolgál a hatalmas portrékat ábrázoló munkáihoz. 2017-ben már láthattunk tőle egy kiállítást, ahol a Kunyhó mintás munkát tekinthettük meg. Most egy igazi különlegességet hozott. Olyan quilteket, amelyek híres embereket ábrázoltak egész alakosan (mondhatni életnagyságban), de nem akárhogyan: 3D-ben. Az érdekessége az volt a kiállított munkáknak, hogy csak bizonyos szögből nézve láthatóak az életnagyságú alakok. Hasonlóan, mint ahogy az aszfaltfestés különleges rajzai.

Luke Haynes 3D-s munkái – fotóalbum

És ha kíváncsi vagy rá itt megnézheted a kulisszatitkot is, hogyan készíti ezeket a quilteket:

Japán quiltek

Volt egy lenyűgöző kiállítás csodálatos és hatalams japán munkákkal. Amilyen nagyok voltak a kiállított darabok apró kicsi, darabokból álltak a quiltek. Néha még a kisujjam körménél is kisebb foltokból készültek le az applikációk. (Nem, most sem fogtam meg a kiállított darabokat!) Valamennyi kézimunka volt, az összeállítás és a a tűzés is. Egyszerűen elképesztő volt!! 2015-ben Pécsett az Országos Kiállításon láthattunk már ehhez hasonló japán munkából álló válogatást.

Japán munkák -fotóalbum

Galla – „Képzeletbeli nők enciklopédiája”

És végül egy különleges gyöngyszemet hoztam. Az orosz származású Galla sját grafikái alapján született színpompás mini-kiállítását is megnézhettük. Jellegzetes formi, mintavilág mellett lenyűgözően bánik a színek használatával is. Kedvenc témái a mitológia és a nők. A kiállítás címe: „Képzeletbeli nők enciklopédiája”. A kiállítás a nőket mindenféle formában megmutatja: Múzsa, istennő, anya és egyéb kitalált karakterek. A quiltekből nem csak a karakterek jellegzetességeit olvashatjuk ki, hanem a hangulatokat és az érzéseket is.
A Föld Anya számos női mitológiában a fő női istenség. Megtestesíti a nőies kreativitást, a prófétai álmok istennőjét. Galla a színek és formák szimbólumainak segítségével továbbítja üzenetét a nézőnek. A művésznő szerint a nők teszik ezt a világot jobbá, harmonikusabbá és szebbé. 🙂

Galla fotóalbum

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!