Ígértem, hogy készítek egy nagyon egyszerű kis neszesszert, amit szintén linónyomatos mintával fogok díszíteni. Végül erre a kis filodendron levélmintára esett a választásom. Az alábbi bejegyzésben megtekintheted az elkészítés folyamatát, és ha kedvet kaptál hozzá ki is próbálhatod!

FIGYELEM! Linómetsző készlet, linóleum és textilfesték szükséges a minta elkészítéséhez! (Ezek hiányában, egy szép mintás anyagból varrhatsz hasonló neszit.)

Szükséges anyagok:

 • 2 db 10 x 25 cm cm fehér pamutvászon esetleg molinó (előlap- erre készíted el a linónyomatot)
 • 2 db 8 x 25 cm zöld pamutvászon (előlap, a neszi aljának)
 • 2 db 20 x 25 cm vékony bélés (előlap bélés)
 • 2 db 20 x 25 cm vékony molinó (előlap hátoldalának)
 • 2 db 20 x 25 cm világos zöld mintás pamutvászon (belső részhez)
 • 2 db 20 x 25 cm vékony vasalható táskamerevítő (a belső részhez-opcionális)
 • 25 cm-es sötétzöld cipzár
 • neszi alap sablon amit innen nyomtathatsz ki: Neszesszer filodendronnal szabásminta
 • a nyomat elkészítéséhez innen töltsd le a mintát: filodendron levél-minta

Szükséges még:

 • Pentart traszferoldat
 • linómetsző készlet
 • 10 x 15 cm linóleum
 • textilfesték
 • hímzőcérnák

Így készítsd el:

A filodendron levelek mintáit nyomtasd ki. Traszferoldattal vidd át a mintát a linóleumra. Száradás után kezdheted a minta kimetszését:

A levél körül érdemes mélyebben kivágni a linóleumot, főleg akkor, ha nem szeretnéd, hogy a háttér „csíkos mintája” is lenyomatot hagyjon. Ha ez nem zavar, vagy kifejezetten szeretnél abból is átvinni kicsit az anyagra, akkor nem kell mélyebben kivágnod a hátteret. Alapszabály, hogy ha nem tökéletes a metszések mélysége később azon tudsz még korrigálni, de ha túl nagy metszést ejtesz, túl sokat vágsz ki akkor azt nem tudod később „visszaragasztani”. Így előbb érdemes kisebb vágásokat ejteni a linóleumra, majd próbanyomat után még mélyíteni őket!

A kész metszetek:

A textilfestékek közül érdemes sűrűbb állagút választani, mert ami nagyon folyékony, azt nehéz egyenletesen felhordani a linóleumra. Külföldön kapható speciális linófesték is, amivel textil nyomatokat lehet készíteni, de sajnos itthon még nem találkoztam vele. 🙁

A próbanyomatok után mintázd meg a fehér vásznat. Esetleg itt érdemes arra figyelni, hogy kb. egy 8 cm-es sávban maradjon a minta maga, mert ennyi lesz a kész nesziben látható belőle. Ellenkező esetben úgy jársz mint én. Nálam a szélső levélkék „el lettek vágva”.

A fetett anyagot vasaló és sütőpapír segítségével fixálni kell, hogy tartós legyen a festék!

Az előkészített darabok után kezdődhet a varrás!!

Varrd össze a mintás és a zöld anyagot. Itt már érdemes arra figyelni hová esik a minta. A felső rész varrásráhagyással együtt 10,2 cm. Az alsó rész pedig 6,7 cm.

A kivágott sablont helyezd rá, rajzold körbe és vágd ki az előlapot.

Ugyanígy vágd ki az előlaphoz tartozó bélést és hátlapot (molinó) é a belső részt is. A belső részt érdemes előtte megerősíteni vasalható vetexel, de elég ha csak a legvékonyabb változatot használod. A különböző merevítőkről itt olvashatsz: Táskamerevítők melyiket válasszam?

A bélésnél érdemes 0,5 cm-el kisebb darabokat kivágni, mert az összevarráskor feleslegesen összegyűlik a széleken az anyagvastagság. Ha nem vasalható bélést használsz, akkor ezt utólag is kivághatod, de ha vasalható a bélésed, akkor előtte vágd ki. (Én erős ragasztó-spayvel rögzítettem egymáshoz a 3 réteget, ezért előre kisebbet szabtam ki.

Állítsd össze az előlapot. Rögzítsd a rétegeket egymáshoz. Ha nem szereted a ragasztósprayt akkor férceléssel varrd össze őket!

A széleken 2-3 milliméterre a szélétől géppel is varrd össze a három réteget.

Ezt kövertően hímezd ki tetszés szerint a mintát! egy-két levelet a minta mentén körben hátraöltéssel hímeztem ki, ezzel kiemelve a mintát kicsit a háttérből. Ha elötő színű hímzőcérnát használsz még egy plusz kontúrt is tudsz adni nekik!

Majd a levelek között töltöttem ki az üres részeket világosabb zöld hímzéssel. Egyszerű futóöltést használtam.

A hímzéstől különlegesebb lesz az előlap felülete. A textúrája kézimunkáról árulkodik! 🙂

A neszesszer összeállítása:

A cipzárt színével lefelé, helyezd a felső vonal széléhez. Érdemes először varrással rögzíteni is. Ebben az esetben a varrás a szélétől 3-5 milliméterre legyen.

 

A bílést színével lefelé fordítsd rá az előlapra és tűzd rá.

Cipzárvarró-talp segítségével rögzítsd a cipzárt a előlap és a bélés közé. Itt már 0,7 cm-es varrásszélességet kell használni!

Varrd fel a másik oldalát is a neszesszernek, az előző lépésekhez hasonlóan:

A cipzár tövében érdemes a neszi szélét letisztázni. (én szándékosan hagytam ki, mert nem akartam a hímzésbe belevarrni.)

Mielőtt összeállítod a teljes neszit, előtte a kis bevágásokat varrd össze, hogy legyen a neszinek mélysége:

A neszi két oldalát fordítsd színükkel egymásra. A belsőt a belső részre, a külsőt a külső részre. Figyelj rá, hogy a cipzár legyen kihúzva, mert ha ezt elfelejted nem fogod tudni kifordítani!! Tűzd össze a a részeket a széleken.

Varrd össze a neszesszert. A cipzárnál figyelj, hogy a vége a belső rész felé legyen hajtva! A belső rész közepén hagyj ki kb. 6 cm kifordítónyílást!

Végül fordítsd ki, és varrd be a kifordítónyílást.

Készen is van! 🙂

Jó munkát kívánok hozzá!

Szilvi

Ha érdekel a technika és szeretnél többet megtudni jelentkezz most az online tanfolyamra! A jelentkezéshez kattints az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!