Az elmúlt években nagyon sokféle mintát terveztem, és egyre gyakrabban merült fel az kérdésként, hogy a befejezett előlapot, hogyan kellene kész quiltté varázsolni? A leggyakrabban felmerülő kérdések: „Nem fogom-e elrontani, ha magam próbálom megtűzni?” „Hogyan kezdjek neki a szabadgépi tűzéshez? Milyen mintával díszítsem?” A kifogások között pedig a következők hangzanak el: „Nekem ez úgysem fog menni!” „A varrógépem nem jó a tűzéshez!” „Félek, hogy elrontom, amin eddig olyan sokat dolgoztam!” Ismerős?

Mivel én magam is háztartási varrógéppel készítem a quilteket, nem felejtettem el, milyen kérdésekkel találják magukat szemben azok, akik otthon szeretnék készre tűzni a saját munkájukat. Amikor 10 évvel ezelőtt felfrissítettem a foltvarrással kapcsolatos tudásom, két nagy kérdésem volt: Hogyan tudok kis géppel, nagy munkákat tűzni és hogyan tudom a kész darabokat szépen beszegni? Az első dolgom az volt, hogy ezen a két területen összeszedjem az ismereteket, amit azóta is folyamatosan alkalmazok.

Egy kis nosztalgia. Nézzük meg én milyen úton haladtam. 🙂

De előtte egy, aprócska kitérő. Ha még nem tudod pontosan mit jelent a tűzés, és miért van rá szükség. A Patchwork szó lefordítva „foltmunkát” jelent, ami a hétköznapi szóhasználatban ismert patchwork-takarónak nem a megfelelője! A foltmunka, csak a kész darab fedlapja. A kész munka, a QUILT (amit patchworknek hívnak a laikusok), ugyanis három rétegből áll: egy mintás foltokból álló fedlapból (patchwork) egy bélésrétegből és egy hátlapból. A három réteget össze kell „varrni”, hogy tartós legyen a kész darab. Ezt a varrást hívják a laikusok steppelésnek, a foltvarrók inkább tűzésnek. 🙂

Árokban és árnyékban tűzés

Az első amit megtanulunk, vagy lehet külön nem is tanuljuk csak elkezdjük használni az az árokban tűzés. A patchwork blokkok, minták, keretek varrásvonala tövében összevarrjuk a három réteget. Így a tűzés szinte láthatatlan marad, nem kell azon görcsölni, hogy szép lett-e, illik-e a kész munkánkhoz, de ezzel már megtettük azt a „kötelességünket”, hogy a három réteget rögzítettük egymáshoz. Ha ezt a lépést kihagyod, akkor gyorsan kezdj hozzá! Enélkül nincs kész a patchwork munkád! Az első mosás alkalmával a bélés elcsúszik, összecsomósodik és használhatatlanná válik a quilt. Meg csúnyává is. Néha, még látok olyan kisebb méretű babatakarót, ahol a készítő úgy érzi, ezt a lépést nyugodtan kihagyhatja, pedig NEM!

Mindenesetre ez az egyszerűbb lépés. valamikor az első daraboknál még én is megelégedtem ennyivel. Pláne akkor, amikor 2 x 2 méteres franciaágy takarót varrtam vastag és csúszós-mászós flízzel. A ragasztósprayt még hírből sem ismertem és egyetlen rögzítési módszerem a fércelés volt. Már amikor sikerült helyet találni, hogy szépen egymásra terítsem a három réteget. Ma már nem is nagyon emlékszem hogyan oldottam meg, de valahogyan sikerül. Innen nézve azért már nem vagyok rájuk annyira büszke. Főleg, ami a szegést illeti. Ezek a darabok még nem voltak szegve!!

Íme az egyik első kunyhó mintás takaróm a 2000-es évek elejéből. Akkoriban nagy divat volt a sárga és a kék szín együtt. 🙂 A takaró a blokkok vonalában és annak átlójában volt megtűzve, ahogy a világos és a sötét szín találkozik.

Aztán 2013 környékén jött a „babatakarós korszak” Itt még eleinte csak blokkban és a keretek mentén tűztem, árokban. Később már az applikálások körül is volt tűzés: árokban is, és árnyékban is.

Íme egy különleges darab. Azért különleges, mert a puha , vastag flíz mellé még well-soft hátlapot is kapott. ragasztóspray szerencsére ekkor már nagy barátom volt, különben a well-soft elcsúszott volna a helyéről. 🙂

Az első patchwork tanfolyamon varrt daraboknál már használtam az „árnyékban tűzést”, ami nem más, mint a foltmunka varrásvonala mellett megjelenő „vonal” (mint egy árnyék). Ez a varrásvonal rendszerint egy talpszélességnyi távolságban van a foltoktól. Ez a darab, a kék-sárgával egy időben készült, 20 évvel ezelőtt.

 

A babatakaróknál az applikálásnál is újra elkezdtem használni az „árnyékot”.

Bár az alábbi falikép időrendben kicsit később készült, de szintén jó példa az árnyékban tűzésre. A modern daraboknak kifejezetten „jól áll” ez a tűzés.

Majd szépen lassan megjelent az igény (a belső igény ) arra, hogy egy kis díszítést is vigyek a tűzésekbe. Én is az egyszerű kukacolással kezdtem, de a kedvenc alap- mintám vitathatatlanul a hurok minta volt. 🙂

Az alábbi takaró mérete 2 x 2,3 méter volt, hogy szépen le lehessen oldalt lógatni. A mintája viszonylag egyszerű, nem is volt tervben, hogy túldíszítem a tűzéssel. A virágmintás anyagban úgy is eltűnt volna mindenféle díszítő tűzés. Itt használtam a sima kukacolást:

A hurkokat először kisebb darabokon, főleg párnahuzatokon használtam. Nagyon sok applikálást készítettem és az applikált minták közötti helyek kitöltése az alap hurok mintával ment a legegyszerűbben. 🙂

Hurok díszítésekkel:

A minta előnye, hogy nagyon könnyen lehet további motívumokkal díszíteni. A sünis futó tűzésébe így kerültek falevelek:

Egy karácsonyi darabba pedig hópelyhek:

A Findus cicát ábrázoló babatakaróba pedig virágminta és levél került a kis hurkok közé:

Csigavonal vagy girland minta. Ezt a mintát akár következő lépésnek is lehet nevezni, mert már tartalmaz olyan elemeket, ahol ugyanazon a vonalon kell újra végigmenni. Ehhez már több gyakorlat kell.

Aranyszállal egy karácsonyi futón:

Később lehet ezt a mintát is továbbfejleszteni. 🙂

Tollas minták:

Nálam ez volt a következő lépés: a tollak. Eleinte szabadon próbálkoztam…

…majd a keret díszítéséhez alkalmaztam:

Később már komolyan vettem:

És végül már szabályosan is készítettem tollakat tűzősablonnal. 🙂

 

És ha már a sablonoknál tartunk. Egyre többet használom őket. 🙂 Fary quilt 54

Faryquilt-es tűzősablonnak készült levélminta:

Ezen túl vannak még további kalandozások, ha a tűfestést és a fotorealisztikus quilteket nézzük. Ezeknél a daraboknál már a képhez igazodó tűzésmintát készítettem, amit nem lehet előrajzolni.

Gondolom változó, hogy kinek melyik irány tetszik jobban. Ha szabadon a saját képzelete szerint tűzhet, vagy ha tűzősablont használ segítségül. Én úgy érzem, attól függ mit kell megtűzni. Van, amikor el lehet engedni a fantáziát, és lehet játékosan, szabadon kalandozni, rajzolgatnia a mintákat. Van amikor a quilt megkívánja, hogy szép és precíz vonalak szerint legyen a tűzésminta kialakítva.

Te hogy gondolod? Melyik tűzés áll a legközelebb hozzád?

 

Ha szeretnél többet megtudni az online oktatóanyagról kattints a képre a részletekért:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!