Bizonyára, már Te is találkoztál olyan “foltmunkákkal”, vagy neszesszerekkel, apróbb kézimunkákkal, ahol a jellemzően sötétkék  (vagy sötét) alapon pici, sajátos mintázatú tűzés díszített -jellemzően fehér, vagy világos fonallal elkészítve. A következő bejegyzésben betekintést nyerhetsz a japán sashikó tűzés történetébe és főbb jellemzőibe. Látni fogod, hogy az ismét divatos “Boro”, hogyan kapcsolódik az ősi japán foltmunkákhoz és a tradicionális sashikó tűzéshez.

A sashikó története

genki_3

Forrás: Pinterest

A sashikó tűzés  Észak-Japánból indult útjára. Akárcsak a foltvarrás történetében más ágazatok kialakulásánál, itt is elmondható, hogy a szükség hozta létre ezt a technikát.  Eleinte a praktikussága volt a cél. A lyukas, foltos ruhákat kisebb darabokkal egészítették ki és ezeket a foltokat sashikó tűzéssel rögzítették. Később felismerték, hogy különböző díszítő motívumokkal, nemcsak erős, tartós lehet a lyuk befoldozása, de ezzel új mintákat hoztak létre.  A sashikó, mint díszítő elem, az Edó érában (1615-1868) között kezdett kialakulni Japánban. Ebben az időben az anyagokat különböző novényi rostok sodrásával, szövésével hozták létre. A festésük is fáradságos kézimunka volt. Az eljhasználódott anyagokat, igyekeztek újrahasznosítani, táskákat, köpenyeket, készítettek belőlük. Amikor már használatra alkalmatlan volt, akkor több réteg összetűzésével törlőruhát varrtak a sashikó tűzés segítségével.

A sashikótűzés

A sashikó szó jelentése “apró szúrás”, amely jól mutatja a technika sajátosságát. Eredetileg két vagy három réteg anyagot varrtak vele össze. így gyakran a “bélés” is valamilyen  -általában a legrégebbi- anyag volt. A legdíszesebb öltések is apró pici fércöltésekből állnak össze. A mintáknak két nagy csoportja van: az egyöltéses (mojózasi) sashikó, és a vonalas (hitomenzasi ) sashikó.  Az elsőre jellemző, hogy íves és egyenes vonalakból állnak. A minta maga irányváltoztatással növekszik, de a vonalak soha sem keresztezik egymást. Az utóbbi technikánál pedig egy négyzetháló segítségével keresztezik egymást az öltések és ezáltal alakul ki a minta. Természetesen lehetőség van a két stílus ötvözésére is (lásd. legyezőminta)

sashiko_thread_olympus_colors

Kép forrása: http://www.fringesupplyco.com

A sashikót jellemzően fehér, vagy világos színű fonallal készítik. Az eredeti sashikó fonalak sokkal lazább sodrásúak, mint a többi hímzőfonal, emellett hosszú pamutszálból készülnek, hogy a munka tartós legyen. Ha nem tudsz eredeti sashikó fonalat beszerezni, akkor helyette osztott hímzőfonallal érdemes dolgozni!

A z első munka elkezdéséhez nincs különösebb eszközökre szükség. A jelölőceruza, vagy valamilyen jelölő eszköz elengedhetetlen a minta megrajzolásához. Ezen kívül varrótű, vagy esetleg sashikótű, amit még elő kell készítenünk (vagy be kell szereznünk) illetve a gyűszű erősen ajánlott, mint a legtöbb kézimunkához. 🙂

További képek a Pinterest albumban: Sashiko

 

images (2)

Kép forrása: Pinterest

images (1)

Kép forrása: Pinterest

Protecting-Beauty-mini

Kép forrása: Pinterest

Boro

5cfc76e68e9489079d79c73a2506dff2

Antik japán kézzel varrt shasiko kimono Kép Forrása: Pinterest

A Boro -ami rongyot jelent-, nem más, mint az elhasznált ruhadarabok foltozása sashikó tűzéssel. Az Interneten nagyon sok japán boro kimonót találunk, amelyek különböző foltokból vannak összevarrva. (Antik kimonók) A foltok gyakran csak egyenes vonalú, de sűrű férc öltésekkel vannak rögzítve, de van ahol már az öltések mintázata is megtalálható.

Napjainkban divatossá vált a Boro technikával készült ruhadarabok, vagy táskák viselete. Az alábbi farmernadrág térdének a foltozásáról részletesen olvashatsz Erika bejegyzésében. Képek segítségével lépésről-lépésre megmutatja, hogy egy “szakadt” farmernadrágból, hogyan készíthetsz divatos darabot.

$_3

Kép forrása: Honestly WTF , DIY Sashiko Denim Repair (Boro)

De nemcsak házilag készülnek ilyen foltozások. Az alábbi képen  a Rosenrot weboldal kínál egyedi Boro technikával készült dzsekiket nőknek és férfiaknak is.Kíváncsi lennék, mit szólnának hozzá azok, akiknek kamasz,vgay kicsit idősebb fiuk van? Vajon leadnák a “megrendelést” az elkészítésükre? 🙂

Természetesen nem maradhatnak el a táskák és a neszik sem. A legutóbbi bejegyzésemben már érezhető volt, hogy kicsit megfertőződtem ezzel a technikával, bár a foltok színesek és géppel varrottak, de a tűzésminta már ennek a stílusnaka tanulmányozása során keletkezett.

A következő bejegyzésben előszedem a rongyoszsák szakadt férfiingeinek és farmernadrágjainak darabjait és készíteni fogok valamit belőle! 🙂

7ae5d592b8322cd184410b764446ab6c

Kép Forrása: Rosenrot, Borrowing from Boro

images (3)

Kép forrása: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés megírásához felhasznált irodalom és Internetes források:

További képeket és a bejegyzésben megjelent képek eredetét az alábbi Pinterest albumban találod meg:

https://hu.pinterest.com/szilviakerekgya/sashiko/

Antik kimonók:

https://www.kimonoboy.com/catalog.html?category=boro-kimonos

Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.
Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin