2019. május 4-én  volt a Magyar Foltvarró CÉH évi rendes közgyűlése, amin én is részt vettem. A szokásos napirendi pontokon túl találkozhattunk Christalena Hughmanick-el, aki egy amerikai textilművész, és az USA Külügyminisztériumának Fulbright programján keresztül ösztöndíjasként Magyarországon tölt egy évet. Ittléte alatt a hazai kékfestő technikával ismerkedik és a magyar foltvarrókat szeretné mozgósítani egy hatalmas kékfestő quilt elkészítéséhez. Ehhez 40 x 40 cm-es blokkokat kell varrni 50%-ban kékfestő anyagok felhasználásával. (Ha lehet igazi kékfestő anyagokból, bár ő ehhez nem ragaszkodott, de a céhtagok annál inkább, ami szerintem, érthető).

A blokk stílusa nincs korlátozva, csak a mérete. Christalena azt kérte, azt varrjuk meg, ami nekünk a szabadságot jelenti. Hiszen idén a 30 éves évfordulót ünneplünk. A CÉH pályázati kiírásának címe a “Született 1989-ben”, ami nem csak a Magyar Foltvarró CÉH születésének dátuma, hanem  Magyarországon egy új korszak kezdetét is jelenti.
2019. július 15-ig várja a blokkokat, amit augusztus elején egy igazi amerikai hagyományoknak megfelelő módon közösen varrnánk össze. A blokkokat neki kell elküldeni: Christalena Hughmanick 1083 Budapest, Tömő utca 23/C. címre.

Az alábbi videón megtekintheted Christalena bemutatkozóját:

További részleteket találsz a CÉH honlapján: https://www.foltvarro.hu/2019/03/11/orszagos-foltvarro-projekt-kekfesto

Arra gondoltam, hogy annyiban tudnék ehhez segítséget nyújtani, hogy a tervezőprogrammal készítek hagyományos foltos blokkokhoz sablonokat 40 cm-es méretben, amit PDF formában felteszek a weboldalamra és bárki letöltheti és megvarrhatja őket. Szerintem, ez egy nagyszerű lehetőség, hogy megmutassuk, hogy kis hazánkban is milyen nagy a foltvarró közösség, és terjesszük a magyar foltvarrók hírét a nagyvilágban!  Ki tart velem?

Azért, hogy egy blokkból ne készüljön 10 egyforma, azt találtam ki, hogy a webshopban INGYENES termékként lehet letölteni a blokkokat, de minden blokkból csak 2 darabot lehet “megrendelni”. 

Siess, hogy még tudj belőlük választani! 🙂 Kattints a képre vagy az alábbi linkre  a blokkmintákhoz:

Kékfestő blokkok

Jelentkezz a Patchwork (Design) Mindenkinek facebook csoportba, hogy meg tudjuk osztani egymással a készülő blokkokat és tapasztalatokat: https://www.facebook.com/groups/1109550992418859/

Kékfestő anyagokat az alábbi helyeken tudsz beszerezni:

Jó hír, hogy 2019. szeptemberben az Országos Foltvarró Fesztiválon újra láthatóak lesznek a hazai kékfestő quiltek. 15 év után először! Ezekről a quiltekről korábban készítettem egy blogbejegyzést, amit itt tudsz megtekinteni:

Gyönyörű magyar kékfestő quiltek

Hungarian Blue Quilts címmel az alábbi videón a 2012-ben megrendezett Houston-i Quilt Fesztiválon kiállított magyar quilteket, Dolányi Anna bemutatásval tudod megnézni:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!