A hobbi foltvarrók között gyakran felmerül az a kérdés, hogy milyen színeket, anyagokat kombináljanak össze egy foltmunkához. Egyesek szerint, erre születni kell, hogy valaki jó érzékkel nyúljon a színekhez, és ki tudja alakítani a megfelelő harmóniát egy készülő darabban. Szerintem, mindez tanulható, de nyitottnak kell lenni, érdemes kiállításokra járni, vagy az Internet segítségével is számos oldalon lehet különböző színpalettákat nézegetni. Igyekszem, én is segítséget nyújtani ebben, hiszen minden hónapban választok egy irányadó színvilágot, összeállítok egy palettát. Ám, mindez nem elég. 🙂  Mert ettől még előfordulhat, hogy valaki tényleg összeillő anyagokat választ, de annak színvilága mégsem passzol hozzá, a személyiségéhez. Éppen ezért azt szoktam javasolni, hogy nem kell vakon követni a tanácsaimat, bátran térjetek el ettől, ha nektek az adott színpaletta nem illik az elképzelésetekbe. Van aki ezt meg is fogadja, hiszen tudok olyan olvasómról, akinek mindegy milyen színvilágot mutatok, ő mindig következetesen a kedvenc színeit/anyagait használja, legyen az sárga-bordó, vagy kék- barna, vagy akár a zöld és földszínek kombinációja. A kezdő foltvarróknak is azt szoktam javasolni, hogy NE csábuljanak el a szép anyagok láttán és ne vásároljanak össze-vissza mindent, ami éppen az adott pillanatban megtetszik nekik. (Hogyan érdemes anyagot vásárolni egy kezdő foltvarrónak?) Érdemes inkább úgy vásárolni, hogy a kedvenc színekből válogatsz és azokat gyűjtöd össze következetesen. Így, ha megtetszik egy minta, vagy egy quilt, máris van egy kis készlet, amiből neked való darabot tudsz készíteni, és nem olyat, mint a viccben a zsiráf: “Szép, szép, de otthonra nem kellene”. 

Most ezen a kérdéskörön szeretnék egy kicsit túllépni, vagy inkább továbblépni a következő kis sorozattal.

Hogyan kapcsolhatjuk össze a patchwork mintákat a lakberendezési stílusokkal?

A lakberendezés reneszánszát éli, mindenki hobbi lakberendező szeretne lenni. A lehetőségek tárháza végtelen. Jó ízléssel és egy kis tudással akár kis büdzséből is szép, stílusos otthont tudunk berendezni.  Van aki kínosan ügyel arra, hogy a lakása valamilyen stílusirányzatnak megfelelően legyen kialakítva. Elég ha csak a népszerű skandináv stílusra gondolunk és hozzá az IKEA bútorokra. Szinte biztos, hogy ma már mindenkinek van a lakásában egy két darab a nagy áruházból. Sőt esetleg több is, talán minden bútort kiegészítőt onnan vásárol. Ugye, ismerős? 🙂

Ezzel szemben kevés olyan foltvarrót ismerek, aki kínosan ügyelne arra, hogy az otthonába csak olyan darabokat készítsen, ami tényleg illik a milliőbe. Tisztelet a kivételnek. Ismerek olyan foltvarrókat, aki azért nem varrnak faliképet, mert nincs elég falfelületük. És olyat is, aki elismeri, hogy tetszik neki a kékfestő minta, de nem tudja feltenni az asztalra kész terítőt, mert annyira nem illenek a színek az étkezőjébe. De tegyük szívünkre a kezünket, gyakran előfordul, hogy meglátunk egy új érdekes mintát, technikát és ki akarjuk próbálni. Mindent megteszünk azért hogy megvarrhassuk, mert az alkotás öröme a lényeg. Azt már kevésbé gondoljuk végig, hogy mit is fogunk kezdeni a kész darabbal. Pedig ilyenkor vétek egy gondos munkával, aprólékosan elkészített szép darabot a szekrény mélyére száműzni csak azért, mert nincs hová tennünk, vagy ha van is, érezzük, hogy nem illik oda.

Ha megnézel egy szép külföldi patchwork magazint, akkor biztos vagyok benne, hogy minden mintadarabról fogsz látni egy olyan fotót, amelyik a mintadarabot nem önmagában, hanem egy szép környezetben mutatja meg. Sok esetben ezek a képek  úgy készülnek el, hogy látszik, hogy a kész quilt nem önmagában szép, nem egy különálló darab, hanem része valami “nagyobbnak”, az egésznek. Egy szobának, egy stílusnak, egy otthonnak:

Az elmúlt napokban hosszas kutatómunkát végeztem azzal kapcsolatban, hogy a különböző patchwork munkákat, hogyan lehet lakberendezési stílusokkal összepárosítani. Őszintén szólva ez közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. 🙂

Nézzük meg ezt először az anyagkollekciók szemszögéből!

Meglepődtem azon, hogy a nagy nevű disegner anyagokat kínáló cégek sem igen foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Hiszen az aktuális kollekciókat inkább valamilyen téma köré csoportosítják, legyen az gyerekminta, ünnepi minták (Karácsonyi, Halloween, vagy éppen az USA nemzeti ünnepe).

 

Így  mind a minta és színvilág is olyan, ami ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódik. A karácsonyi anyagok jellemzően piros-fehér-zöldek, a őszi anyagok gyakran szürke-fekete- narancs párosítások a tökös ünnep miatt. A színvilág kevésbé változik, inkább a minta, vagy a mintázat. De mi van akkor, ha valaki kék díszekkel díszíti a karácsonyfát? És nem szeretne hozzá piros terítőt?

Nézzünk meg egy példát!

Tételezzük fel, hogy az egész lakásban egy nőiesebb, glamur-os vonal látható, ami mostanában egyre divatosabb. Jellemzőek rá a letisztult formák, a finom púderes,(esetleg)  rózsaszín árnyalatok és mindezt kiegészíti egy kis arany csillogás.

Aki ilyen lakásban él, Valószínű, hogy akkor a ő a karácsonyi díszeket is ehhez szeretné igazítani és a dekorációt is. Íme  egy példa, hogy könnyebb legyen elképzelni: 🙂

Megpróbáltam rózsaszín karácsonyi quilt ötleteket keresni, és nem mondom azt, hogy egyszerű dolgom volt. Néhányat azért találtam:

De elég elővenni egy karácsonyi mintát és kicsit átszínezni. A 2018-as karácsonyi terítőt én ugyan világoskék-arany változatban varrtam meg, de egy kis átszínezéssel máris beilleszthető lenne a fenti környezetbe 🙂

lehet most azt érzed, nagyon szélsőséges példát ragadtam, ki mert ez a színvilág nem jellemző az átlagos hétköznapi lakásokra. Pedig meglepődnél milyen sokszor találkozom ezzel lakberendezési oldalakon. 😉 

De hogy ne csak a nőknek kedvezzünk! Vegyünk elő egy másik példát! 

Mit szólunk egy minimalista legénylakáshoz?

Az egyszerűség, a tiszta formák, semmi “csicsa”,  minimális a dekoráció is. A fekete-szürke fehér színek az uralkodóak:

És íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt is patchwork darabokkal dekorálni:

A fenti példákkal nem ízlésvilágot szeretnék megváltani formálni, mindössze arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy merjünk kicsit a megszokott dolgokon túl látni, egy kicsit gondolkozzunk tágabban. Vegyük figyelembe a környezetet ahová varrunk, és akkor biztosan nyert ügyünk lesz, akár a saját lakásunkról van szó, akár arról, hogyha szeretnénk megajándékozni valakit.

Ha találkoztál már Krivarics Ditta Otthonkommandó  oldalával, vagy ismered a facebook-on a Házprojektet, esetleg a “Régi házból, új otthon” című könyvét, akkor tudod, hogy a házuk kialakításánál az eklektikus stílust helyezte előtérbe. Ez az a stílus, ami a legmegengedőbb (mert a legvegyesebb), de ezzel együtt a legnehezebb is, mert nagyon jó érzéket követel meg az alkalmazójától. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy a sokféle stílusú bútor (berendezési tárgy, dekoráció stb.)  egységes kereket alkosson. Náluk például a gyerekszobában a fehér falak mellett helyet kapott a zöld szín is, ami nem csak az ágy színében, és a szőnyeg mintázatában köszön vissza, hanem az általam a készített falvédőben is szerepet kapott.

(Még pár napig eléred a karácsonyi akcióját! )

Bevezetőnek ennyit gondoltam, remélem sikerült felkelteni az érdeklődésed. 🙂 A sorozat következő részeiben különböző lakberendezési stílusokat fogok röviden bemutatni. Igyekszem a legjobb tudásom szerint ismertetni a főbb jellemzőket és ezen túl ötleteket szeretnék adni, hogy milyen  patchwork mintákat, technikákat, anyagokat vagy akár “patchwork”stílusirányzatokat tudunk az adott környezetbe illeszteni, úgy, hogy ne érezzük azt, hogy kilóg (a lóláb), hanem éppen ellenkezőleg. Legyen annak szerves része. 🙂

Ui: Ígérem fogok saját példákat is hozni az otthonunkból! 😉

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!