Korábban említettem, hogy az iránytű mintával kezdődött az egész. Nyár, tengerpart, hajózás, iránytű…. Az iránytű blokk, vagy motívum a nyári quiltekben gyakran felbukkan, így a fejembe vettem, hogy legyen egy szép iránytű minta a magazinban! A kék-piros-sárga adta magát, így már az irányadó színvilág is adott volt. Ezt követte a mexikói csempeminta terv, ahol gyakran visszaköszönnek ezek a színek (és mellette még a zöld, illetve a türkiz is, de ezeket most kihagytam.)

Hogyan készítsünk mexikói csempemintát? Fessük, tűzzük? Esetleg legyen trapuntó? Vagy inkább applikálás? kézzel, géppel? Neked melyik tetszene jobban? A minta már kész, most már lehet játszani a technikákkal. 🙂 Végül a trapuntót választottam, de elkezdtem egy applikálta darabot is. 🙂 Erről már készült külön bejegyzés, amit itt olvashatsz: Mexikói csempemintás párna.

Az általam készített minták (egyik) nagy előnye, hogy mindet megvarrom. Vagyis nem árulok zsákbamacskát. Nem titok, hogy nem kézzel rajzolgatom a sablonokat, hanem tervezőprogramot használok. Lehet erre azt mondani, hogy így könnyű! Igen, valóban megkönnyíti a tervezési fázist, de azért a program sem „tökéletes”. Előfordul, hogy kicsit módosítani kell a kiszabandó darab pontos méretén, vagy esetleg javítani rajta. Az iránytű mintánál is ez történt. A program által megadott íves darabok nem illeszkedtek pontosan a középmintához, ezért javítani kellett rajta. Újravarrtam a darabokat és csak akkor publikáltam a mintát, amikor tökéletesen illeszkedtek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a vásárlóim körében azonnal készült is néhány iránytő, és nem csak profi foltvarróktól! Van benne kezdő munkája is. Persze neki a mellékelt videóanyag is sokat segített. 🙂

A mina papírra varrással készült. Így pontos, így szép. Lehetne kézzel is varrni természetesen -mint mindent- de azt hiszem az kevesebbeknek hozna ilyen gyorsan sikerélményt.

A tervezési szakaszban sokat játszottam a színekkel mintákkal, íme néhány terv, ami megszületett:

 

Néhány kép a varrási szakaszról:

 

Már megint az a fránya íves varrás, amit nem éppen közkedvelt. Persze, ha előkerül a New Yourk Beauty és az iránytű minta, akkor máris sokkal szívesebben vesszük az akadályt! 🙂

Tűzéssel tovább díszítettem a mintát:

Végül egyszerű táskafazont terveztem hozzá. Olyat, ami a minta után már tényleg gyerekjáték!

Azért kapott egy hátsó zsebet…

És egy belső zsebet is:

És végül hadd mutassam be a többiek munkáját.

Csizmadia Dóra iránytűje:

Martin Péterné Ildikó a bonyolultabb mintát választotta. (Ezt is tartalmazza a szabásminta) ezt írta róla: „Bezárkóztam, lehűtöttem a lakást és megvarrtam ezt az „izzó” iránytűt. Nagyon jó mulatság volt.

Maschek Márta tökéletes „másolata” 🙂

 

Fekete Tímea iránytűje:

Gombos Zsóka készítette ezt a darabot, aki teljesen kezdő. 🙂 Úgy látom neki már nem lesz gondja a „részeg ember”-rel!

És végül, de nem utolsó sorban Valki Andrea kész táskája. Andi ismét az első volt. Elmondása szerint ezek az ő színei!:)

Szeretnél további nyári darabokat készíteni a segítségemmel?

Összeválogattam az elmúlt évek legkedveltebb nyári mintáit, amit most kedvezményesen meg tudsz vásárolni egy online tanfolyam formájában. Vannak hozzá letölthető, nyomtatható leírások PDF-ben és videóleckék is, hogy a trükköket jobban meg tudjam mutatni!

Kattints a képre, ha érdekel a tanfolyam!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!