A tökfejekkel díszített alátétek készítésekor kimaradt sok kis darabka. Ez adta az ötletet, hogy készítsek belőle, az alátétekhez illő edényfogó kesztyűt is. Korábban már ismertettem edényfogó kesztyűelkészítésének egy lehetséges megoldását, most azonban új technikát hoztam. Ezt a technikát elsősorban a watercolour mintához alkalmazzák.
Először is nézzük mire lesz szükségünk?

Szükséges anyagok:

  • kis apró anyadarabok szürke-sárga színekben
  • kesztyűbélés
  • molinó
  • ragasztós közbélés ( lehetőleg az előre vonalazott fajta)
  • ajánlott: vasalóvászon: az egyik oldalán hővédő réteggel ellátott a kesztyű másik oldalát érdemes ezzel elkészíteni.
  • sablon

Íme a vasalóvászon:

d975e1fe1f47cbc4ba09b10d6df3e7877fce9f28(1)

és a négyzethálós közbélés:

1359470511-716

Nem gond, ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor vásároljunk vékony közbélést (egyik ragasztós felülettel) és majd szépen “bekockázzuk”.

Első lépés az anyagdarabok egyforma négyzetekké alakítása. 5 x 5 cm-es négyzeteket használtam (lehetett volna nagyobb is. :))

IMG_0557_resize

Az előre berajzolt négyzetrácsos közbélésre ráhelyezzük a kis négyzeteket. A vonalak segítenek a pontosabb illesztésben.A képen látható méretet még nyugodtan növeljük meg 4-4 sorral. Első nekifutásra ugyanis kevésnek bizonyult. De természetesen ki is lehet számítani a megfelelő méretet. Minden egyes vonalnál duplán számoljuk a varrógépünk talpszélességét (0,5 -0,7 cm)és ezzel a mérettel növeljük meg az alapot.

IMG_0559_resize

Sütőpapíron keresztül forró vasalóval vasaljuk fel a négyzeteket. A sütőpapírra azért van szükség, hogy ne ragadjanak a vasaló talpára a vetex ragasztó korong

ocskái.IMG_0560_resize

Ez már a bővített változat, felvasalva.

IMG_0562_resize

Ezt követően a vonalak mentén hajtsuk meg az anyagot és varrjuk végig talpszélességben:IMG_0563_resize

Varrás után vasaljuk le. A foltvarrásnál gyakran használjuk, hogy egy oldalra vasaljuk a varrásszélességet. Ez szerencsés minden olyan esetben, amikor nem találkozik túl sok anyag. A varrás is tartósabb lesz. Én itt szétvágtam a levarrt varrásszélességet és szétvasaltam őket. Bevallom, nem vékony vetexet használtam (éppen kifogyott) hanem kétoldalú ragasztófátyollal vasaltam fel molinóra a kis négyzeteket. Ettől viszont annyira vastag lett az alapom, hogy nem tetszett a varrógépnek az egy oldalra vasalt több réteg anyag.
IMG_0566_resize

Itt is használtam sütőpapírt:IMG_0567_resize

IMG_0568_resize

Majd keresztben is levarrtam a csíkokat.
IMG_0569_resize

Végül egy apró kockás mintát kapunk, ahol elvileg tökéletesek az illesztések.

IMG_0570_resize

A következő sorrend vitatható. Először kivágtam a kesztyűformát, majd applikáltam rá a tök mintát és végül tűztem. A tűzést nehezítette, hogy nem saroktól sarokig kellett végigmennem. Ezért lehet egyszerűbb ha előbb applikálunk, majd összetűzzük a 3 réteget és végül kivágjuk a formát. Egyébként azelőző kesztyűs bejegyzésemben én is így jártam el- azt hiszem az applikálás zavarta meg a sorrendet kissé. Érdemes lehet illanófilccel felrajzolni a mintát és úgy már könnyen el lehet helyezni a tökfejet a kesztyűre.

IMG_0571_resize

A tökfejet kétoldalú ragasztófátyollal, majd pelenkaöltéssel rögzítettem.

IMG_0572_resize

kapott bélést és hátlapnak molinót.

IMG_0574_resize

Majd igyekeztem saroktól sarokig tűzni. Erre írtam korábban, hoyg csak megnehezítettem a dolgomat.IMG_0575_resizenem lett teljesen tökéletes, de valami hasonló végeredményt kell kapjunk.
IMG_0576_resize

A hátsó oldalát sárga színű anyaggal készítettem el. Ezt érdemes vasalóvászonnal helyettesíteni. A végeredmény alkalmasabb lesz a hétköznapi használatra. (egyébként így sem rossz, már teszteltük)IMG_0578_resize

IMG_0579_resize

A két felet összeillesztettem és összevarrtam.IMG_0581_resize

Az alsó részéhez szegőpántot készítettem, amit kívülről varrógéppel, belül pedig kézzel varrtam el.IMG_0582_resize

Íme a teljes szett!IMG_0585_resize

IMG_0588_resize

Jó munkát kívánok hozzá!

Szeretnél további őszi színvilágú darabokat varrni a segítségemmel?

További, színpompás őszi patchwork darabokat válogattam össze a következő online tanfolyam anyagába. Varrhatsz hátizsákot, terítőt, falvédőt, de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!