Nem tudom a kisgyermekes anyukák, hogy vannak vele, de nekem az a tapasztalatom, hogy a gyereknek évről évre le kell cserélni a teljes ruhatárát. Ha szerencsém van és jól sikerül vásárolni, akkor előfordul, hogy két „évszakos” lesz az öltözet. Ősszel még nagy a megvásárolt ruha, tavasszal pedig még éppen jó. Ennél tovább viszont nem tart, mert a gyerekek -főleg az első 10 (vagy 14?) életévükben- nőnek, mint a gomba. 🙂 Gyakran előfordul, hogy a ruhák nem is használódnak el ennyi idő alatt, éppen ezért az elmúlt években rendszeresen eladományoztuk őket rászoruló családoknak. Néha, egy-egy különlegesen a szívünkhöz nőtt darabot megtartottam, félretettem főleg a kisfiunk ruháiból, ugyanis a szűk családi körben csak lányok vannak. Gondoltam sosem lehet tudni. Idén januárban ismét azt vettem észre, hogy Gergő nőtt egy nagyot, mert az összes hosszú ujjú pólója rövid lett, a derekánál is, és a karja hossza is. Át kellett néznem őket, és hirtelen, több mint tíz darabot szelektáltam ki. Persze, ezzel együtt újakat kellett ismét vásárolni. Szerencsére, van néhány kis áruházlánc, ahol igen kedvező áron lehet jó minőségű színes, mintás ruhákat beszerezni, de csak bizonyos életkorig. (Kb. 8-10 éves korig, utána drasztikusan csökken a választék). Ahogy pakolgattam a pólókat, nézegetve a színűket és a mintájukat felötlött bennem, hogy mi lenne, ha idén kicsit önző lennék és nem ajándékoznám el mindet, hanem készítenék belőlük egy patchwork takarót?

Gergő alvós takarója már úgy is rongyokban van, és évek óta érik az igény, hogy varrjak neki másikat. Igaz az eredeti babatakaró, méretileg is inkább egy „ronyinak” felel meg, de most úgy gondoltam egy igazi egyszemélyes nagyságú takarót fogok neki készíteni. Illetve eredetileg nem is ez volt a terv, csak éppen ahogy elkezdtem a mintákat rakosgatni egymás mellé, csak nőtt, és nőtt a mérete. 🙂 Ráadásul tavaly év végén többen is megkerestek, hogy vállalok-e emléktakaró készítést, és bár igaz, ami igaz, hogy megrendelésre nem szoktam varrni, sikerült a bogarat ültetni a fülembe. 🙂

Először elkezdtem körülnézni az Internetem, milyen megoldásokat szoktak használni a foltvarrók a kinőtt babaruhák, vagy gyerekruhák újrahasznosítására. Sok szép mintát találtam és sok olyat is, ami nem fogott meg igazán. Leggyakrabban az volt az érzésem, hogy koncepció nélküliek ezek a póló-takarók. A különböző darabokat mindenféle terv nélkül varrnak egymáshoz az alkotók. Nekem hiányzott belőle a rendszer, de valószínű, hogy ez inkább szándékos. Alapvetően egy T-shirt quilt készítésekor inkább az a cél, hogy megőrizzék az emlékeket és új funkciót adva a kinőtt ruhadaraboknak. Mégis engem sokkal jobban megfogtak azok a darabok, amelyek valamilyen színvilág köré épültek és egyfajta keretbe foglalták a különböző pólónyomatokat. Arról nem is beszélve, ha ezen túlmenően még valamilyen patchwork mintával is kibővítették azokat! Őszintén szólva, ebből már igen kevés példánnyal találkoztam. Mutatok néhány inspirációs képet, amit lementettem magamnak. Ezek azok az egyszerűbb változatok, amelyeket akár kezdő foltvarrók is nyugodtan megvarrhatnak.

A leggyakrabban a „csak” pólókból álló takarókkal találkozhatunk. Íme néhány, de ha rákeresel a „T-shirt quilt”-re rengeteg hasonló találatot fogsz kapni:

Vannak olyan darabok is, ahol az „egységes keretet” egy szín kiválasztásával teremtik meg, ami elválasztja egymástól a póló blokkokat:

Ennél ritkábban fordul elő, ha már színvilágban is hasonló darabok kerülnek összevarrásra. Jellemzően ez akkor fordul elő, ha a pólók „témája” is ugyanaz. Például egy sportág, vagy azon belül is valamilyen csapat tagjaként összegyűjtött pólókról van szó. Amerikában ennek igen szép hagyománya van: iskolai foci, vagy hokicsapat egyen-pólói, esetleg egy pompon-lány csapat tagság. Ilyenkor az adott csapat logója már meghatározza a színvilágot. 🙂

Nekem különösen tetszik, ha már valamilyen „koncepció” is fellelhető egy takaróban. Az alábbi példáknál már nem egyszerű elválasztó-csíkok kerültek a pólók közé:

Végül sokkal ritkábban találkozhatunk igazi összetett darabokkal, ahol már komolyabb patchwork minták egészítik ki a pólókat. Sőt, itt már ezeknek a helykitöltő részeknek nem csak másodlagos szerepet szántak. Szinte ugyanolyan fontosak, mint maguk a pólók. Jól kiegészítik, sőt kibővítik azoknak a mintáját. Színvilágukkal pedig egységes koncepciót alkotnak.

Ahogy már korábban említettem, nekem főleg az utolsó változat a legszimpatikusabb. Igaz, nagyon körültekintő és hosszadalmas tervezést igényelt. Eleinte sok sötét darab akadt a kezembe, de nem került a quilt tervbe minden kinőtt póló. Addig gyűjtögettem, -feltúrtam a padlást is- amíg végül elég sokféle színt sikerült kiválogatnom. A célom az volt, hogy igazi színkavalkád legyen, de a kisebb egységekben mégis legyen egyfajta harmónia. Egy-egy blokkhoz tartozó színvilág igazodik a blokk részként szereplő póló színeihez. Valahogy így:

Szerencsére a kék, és a sárga színek szinte minden darabban jelen vannak, így ezek árnyalati foglalják egységes keretbe a teljes quiltet. (tervet) Első körben az alábbi anyagokat válogattam hozzá, igyekeztem figyelni arra is, hogy most ne kerüljenek bele „virágmintás” darabok.

Elkezdtem az elmúlt hetekben megvarrni pár próba-blokkot hozzá, de közben rájöttem, hogy előbb mindenképpen a tervet kell pontosítani, hogy ne legyen felesleges bontás (Már most úgy néz ki, hogy lesz.)

Az alábbi képen 6 fázist láthatsz, ahogy alakult a quilt mintája:

Esténként szoktam még csinosítani rajta. Jelen állapotában 95%-os készültségi fokban van a terv, ami szerint a kész takaró majd 144 cm széles és 214 cm magas lesz.

És íme a próba blokkok:

Többen kérdezték tőlem, hogy nem okoz-e gondot a pólók és a pamutvászon darabok összevarrása?
Erre a nagyon egyszerű válaszom az, hogy NEM. A pólókat minden esetben egy vékony vasalható vetexel erősítettem meg, ami megakadályozza a póló anyag nyúlását, de nem is lesz tőle túlságosan vastag az anyag. Gyönyörűen össze lehetett varrni a patchwork darabokkal.
Ami sokkal több fejtörést okozott, az maga terv elkészítése, ahogy fentebb is írtam. Elsősorban azért, mert a pólókon található minták mérete nagyon sokféle volt. Alig akadt közöttük két egyforma. Persze az is megoldás, ha minden pólóból pontosan ugyanakkora méretet vágsz ki függetlenül annak mintájától, de én nem szerettem volna, hogy „üres” színes foltokkal lenne tele, ezért szigorúan mindig a mintát rajzoltam, majd vágtam körbe. A 16 x 16 cm-es mintától kezdve a 32 x 36 cm-es darabig igen változatos méreteket és formákat kaptam így. Ezeket próbáltam végül valamilyen egységes méretű blokkokba terelni, de a kész terv végül elég egyedi lett. ( Kevés egyforma méretű blokk van benne.)
Megfogalmazódott bennem egy olyan elvárás, hogy a kisebb-nagyobb pólómintákat és a kitöltő elemeket többféleképpen el lehessen rendezni egy nagyobb, egyforma méretű egységben. Megkönnyítve ezzel a végső összeállítás menetét. Végül kezdett kibontakozni egy olyan terv, amiben már modulárisan változtatható elemek vannak, ami segít az egyéni igényekhez igazodni.
De erről, majd legközelebb! 😉
A folytatásért kattins ide: T-shirt quilt 2. rész.

 

Ha szeretnél takarót készíteni a segítségemmel régi kinőtt pólókból, akkor a következő online oktatóanyag Neked való! Lépésről lépésre megmutatom, hogyan készítettem emléktakarót régi kinőtt pólókból! Ha kíváncsi vagy a részletekre kattints az alábbi linkre (vagy ) a képre a részletekért: T-shirt quilt, emléktakaró pólókból

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!