A kinőtt gyerekpólókból készülő emléktakarónak a végére értem. A folyamat sokkal tovább tartott, mint ahogy eredetileg terveztem, de ennek nem a minta összetettsége volt az oka, hanem inkább az, hogy két hónapig ismét itthon tanultak a gyerekek a digitális oktatás keretében. Bármennyire igyekeztem, a délelőttömet szétaprózták az online órákra való be-kijelentkezések, az órák közötti 20 perces szünetek, a lyukasórák. Valamilyen érthetetlen okból ezek a gyerekek minden szünetben „éhen akartak halni” és mire véget ért az oktatás már „sorban álltak” az ebédért. A délelőttök gyorsan elrepültek így. Hibába kezdtem bele egy folyamatba, állandóan félbe kellett hagyni.

Lehet ez volt az oka a sok bontásnak is. Szinte, minden blokkon elrontottam valamit. Főleg a varrási sorrendet néztem el: rosszul illesztettem össze a blokk elemeit, vagy éppen fordítva varrtam fel egy sort. De apró hibajavítások is akadtak, amikor még pontosabbra igazítottam az összevarrásokat, de végül megérte. Jó volt látni, ahogy a végén a nagy blokkokból összeállt a takaró és a sok kis csücsök, sarok, és az illesztések szépen a helyükön vannak. (Persze, a nagyon kritikusoknak innen üzenem, hogy ha keresel, fogsz benne hibát találni, van amit, szándékosan hagytam benne! 😉 )

Érdekes volt az is, hogy valószínűleg ez a legtöbbször áttervezett takaróm. Az utolsó pillanatig variáltam vele. Volt amikor a blokk készítéskor vettem észre, hogy rosszul jegyzeteltem fel magamnak előtte a póló méretét, és ha nem akarok belevágni a mintába, bizony át kell alakítani a helykitöltő elemeket, vagy fordítva: ki kellett vennem belőle egy felesleges sort. Az ovis pólót meg majdnem kifelejtettem! Későn találtam csak rá, ami miatt két sort teljesen át kellett alakítanom! Pedig ezt a darabot mindenképpen bele szerettem volna varrni! Remélem mást nem felejtetem ki belőle. Végül 21 db pólót dolgoztam fel + apa egyik régi sötétkék ingét. 🙂

A takaró csak részben újrahasznosítás, mert a kitöltő mintákhoz teljesen új és jó minőségű színes, apró-mintás anyagokat vásároltam. Kicsit többet is a kelleténél, de szerintem ebbe a „hibába” könnyű belelesni, amikor 10-15 féle színből vesz az ember csak éppen 30 centiket. (Aki esetleg nem tudja, az egyik boltban, ahol legtöbbször vásárolok, ennyi a minimum vásárolandó mennyiség egy anyagból.)

Ahogy az előző blogbejegyzésben említettem, a tervem ez volt, hogy egy-egy blokkhoz a felhasznált póló színvilágához hasonló anyagokból varrjam meg a patchwork mintákat (helykitöltő elemeket).

Az alábbi rövid videóban meg tudod nézni milyen blokkok készültek el a takaróhoz:

De emellett az is a koncepció része volt, hogy a sötétkék és a sárga összefogja az egész quiltet. Ez a két szín vagy ezek árnyalata, szinte minden pólónál megtalálható. (Kivétel a bal alsó havas hegyes, síelős. 🙂 ) Úgy gondoltam, és a végeredményen is úgy látom, hogy sikerült ezzel keretbe foglalni a sokféle színt és mintát. Ennek eredményeként ez a két anyag el is fogyott. Érdemes lett volna belőlük egy picit többet vásárolni.

Végül apa sötétkék inge, azért került bele a takaróba, mert elfogyasztottam a sötétkék anyagot. Színben pont passzolt hozzá, és mivel ez minta nélküli, jól bekeretezte az egész quiltet. Feldaraboltam vékony, kicsi csíkokra és bekereteztem vele az előlapot. Sőt, végül a szegőpánt is ebből készült el!

Hátlapnak egy puha mintás well-soft anyagot választottam. A takaró méretéből adódóan és a well-soft hátlap miatt nem tettem bele külön bélést. A well-soft előnye, hogy a ragasztóspay-hez nagyon jól tapad, ezért az előlappal nagyon szépen össze lehetett dolgozni. A biztonság kedvéért, férceltem is.

Végül elérkeztem a tűzéshez. Tudom, hogy a takaróban megjelenő összekötő- elemek szinte kérik, hogy külön-külön tűzési motívumokkal díszítsem őket, de mégis úgy gondoltam, hogy egy kisfiús takaróhoz nem illene ez a fajta tűzés. Elég mozgalmas a minta maga, ezért a tűzésnek nem szántam díszítő szerepet. Ebben az esetben úgy ítéltem meg, hogy giccses lenne. Ezért azt az utat választottam, hogy csak egy alap hurok mintával tűzöm végig az egészet.

Egy másik megoldás az lett volna, hogy a pólómintákat külön tűzöm, kiemelve azok vonalait, de ezt elvetettem. Akarom mondani ELSŐ körben elvetettem. Miután megtűztem az első sort, Gergő megnézte a készülő művet és azt mondta. „Anya, nem tetszik, hogy ezt a cuki kis rajzot összevarrtad. Bontsd ki!” Igazság szerint nem kellett kétszer mondania, mert én is nézegettem tűzés közben, hogy ez a jó kis világosszürke cérna, ezt a mintát „összefirkálja”. Egyet kellett értenem vele. Itt mellényúltam, de mivel 21 póló van a quiltben , inkább most bontom ki. 🙂

Frissítés:

A kis cápás minta ilyen lett kijavítva:

Minta szerinti tűzés:

Használat közben. 🙂

Az előzményeket ebben a blogbejegyzésben olvashatod el: T-shirt quilt 1. rész

Az alábbi videón a takaró készítésével kapcsolatos oktatóanyag rövid bemutatóját nézheted meg:

 

Ha szeretnél takarót készíteni a segítségemmel régi kinőtt pólókból, akkor a következő online oktatóanyag Neked való! Lépésről lépésre megmutatom, hogyan készítettem emléktakarót régi kinőtt pólókból! Ha kíváncsi vagy a részletekre kattints az alábbi linkre (vagy ) a képre a részletekért: T-shirt quilt, emléktakaró pólókból

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!