Közeledik a Halloween. Bár hazánkban nincs olyan nagy hagyománya ennek az ünnepnek, mégis megmozgatta a fantáziánkat, hogy készítsünk néhány Halloweennel kapcsolatos applikációs mintát. Az első egy kis boszorkány lett. A kis Kócosnak (mert ez a név ragadt rá) több verziója készült, mire a végleges minta kialakult. Úgy érzem, kellően bájos és szemtelen is egyben. 🙂 Ijesztőnek semmiképpen nem mondható! Tartozik hozzá varázspálca, üst, egy koponya és egy cica is. Ez utóbbi sajnos nem fért rá a kompozícióra, de tervben van, hogy még készül a kis Kócosnak egy ikertestvére, az elengedhetetlen fekete cicával!

A következőkben a párna készítését szeretném veletek megosztani. 

Sablon készítése

Készítettünk egy szabásmintát, ami tartalmazza a minta teljes mintát és a darabokra bontott részleteket is. A részletek a papírsablon elkészítését segítik, a teljes kép pedig a segédfóliáét. Egyelőre a hagyományos papír alapú sablonkészítés menetét mutatom be, de hamarosan készítek egy új bejegyzést a “sablon nélküli” applikációról is.

Először nyomtasd kia  asablont. A párnához használt minta A4-ről A3-ra lett kinagyítva, tehát az eredeti minta 141%-os nagyításával dolgoztam. 

Minél nagyobb a mintánk, annál könnyebb a kis íveket, csücsköket, az apróbb részleteket elkészíteni. (Hiszen nagyításkor már nem is lesz olyan apró.)  Ezzel szemben az A4-as méret  már gyakorlottabb foltvarróknak való. A kis részletek miatt az öltésszélességet alacsonyra kell állítani, hogy az ívek csücskök is szépek legyenek. Jó, ha van már gyakorlat az íves applikálásban és segíthet a varrógéphez való applikáló talp is.

A pontos illesztésekhez készítsünk segédfóliát!

Ma már, el sem tudom képzelni az összetettebb minták készítését segédfólia használata nélkül!

A segédfóliához spirálozáshoz használatos műanyag lapot használok. Tartós és strapabíró! Arra kell csak vigyázni, hogy a frissen vasalt darabra ne rakjuk rá azonnal (várjuk meg míg kihűl az anyag), mert a melegre deformálódik, mint bármilyen műanyag. Ha ennél nagyobb fóliára van szükségünk, akkor javaslom a méteráru boltokban kapható méretre vágható fóliát. A pontos nevét sajnos nem tudom, de ezt szokták a csipketerítőkre rátenni, hogy megóvják azt és a felület könnyen tisztítható legyen! 140 cm széles és kb. 800 Ft-ba kerül métere.


A kiválasztott anyagokra kétoldalú vetexet, vagy más néven  ragasztófátylat, vasalunk. A sablon segítségével,a vetex papírjára könnyen át tudjuk másolni a mintát.  Vasaljuk rá azokat a kiválasztott anyagdarabokra. Ezt követően vágjuk ki a kis darabokat. Először a teliholdat vasaljuk rá a csillagos éjszakai égboltra, és csak ezután a boszorkány apróbb arabkáit. Gépi applikáláskor könnyebb a már megerősített vásznon dolgozni. A csillagos égbolt és a telihold között is kétoldalú vetex van, amitől az alap olyan lesz, mint egy karton.  Eltávolítjuk a papírt kis darabokról és sorban ráhelyezzük a segédfólia használatával és vasalóval rávasaljuk őket. Ügyeljünk rá, hogy a vasalót csak nyomjuk rá az anyagokra, ne mozgassuk! Mozgatás során a kis darabok felragadhatnak a  vasaló talpára és a ragasztófátyol azonnal rá is ég! 

Applikálás

Két megoldás lehetséges. Minden pró darab a helyén van és szépen sorban elkezdjük rögzíteni őket, vagy rétegenként haladunk. Előbb az alsó rétegeket, utána a felette lévőket varrjuk le. Az alsóbb rétegeket csak egyszerű cikk-cakk öltéssel szoktam rögzíteni, mert erre még rákerül egy réteg, (pl.: a haj és a sapka találkozásakor) amit már díszítő varrással varrok le. 

A teljes mintát sűrű cikk-cakk-al varrjuk körbe. Minden darabot az anyag színével azonos cérnával. A varrógépet állítsuk 3-4-es varrás-szélességre és az öltéssűrűséget pedig minimálisra.1-0,5 közötti értékre. Így kapunk szép egyenletes, a hímzéshez hasonló varrást. A kisebb íveknél, csücsköknél) Pl haj vége, kézfej) Még kisebbre is vehetjük a varrásszélességet:2-3 közötti értékre. Ennél kisebbre már nem javaslom, mert akkor az anyag nem lesz megfelelően rögzítve és mosáskor kibomolhat!


A legkisebb motívumokat varrás helyett inkább hímezzük! 🙂 Szebb és pontosabb és a végeredmény. Ilyen a kis boszi szeme, szája, az ujjacskái, és a koponya szeme és fogai is. (ez utóbbi még most is várja, hogy kihímezzem!) 

Díszítés

Keretezés, tűzés

A párna középmintája 26,5 cm x 41,5 cm-es lett, varrásszélességgel együtt (25 x 40 cm-es). Ez kapott még két 6,5 cm-es (5cm-es) keretet, egy napsárgát és egy lilát. A kész előlap így 46,5 cm x 61,5 cm lett (45×60). (Az Ikeában kapható 40×60-as párna szépen kitölti.)

A mintát árokban tűztem, a keretet pedig a képen látható csigavonallal. Ez utóbbihoz kis gyakorlás szükséges, de véleményem szerint nagyon mutatós minta!


A kész párnához még szükségünk van egy hátlapra. A legegyszerűbb megoldás, ha két darab egyszínű anyagot varrunk rá. Az egyik kb 51,5 x 46,5 cm-es a másik min. 26, 5 x 46,5 cm. A két darab egy egy oldalát beszegjük, ezek kerülnek a párna közepére. A boszorkánnyal díszített, tűzött előlapra fordítsuk rá előbb a rövidebb, majd a hosszabb darabot. Tűzzük össze a széleken és varrjuk körbe. Először egyenes varrással szoktam a hátlapokat erősíteni, majd kifordítom őket. Megnézem mindenhol szépen sikerül-e az illesztés. Ha igen, akkor a csücsköket levágom és cikk-cakk öltéssel újra körbevarrom. Érdemes még a színoldalán is a legszélén még egyszer letűzni a kész párnát!

A kész párna

A Halloween nagyon megmozgatta a fantáziánkat. Nem merítettük ki teljesen a lehetőségeket, de a legnépszerűbb elemekből válogattunk és elkészítettük a saját verziónkat. Végül a kis Kócossal együtt öt  különböző mintájú Halloween-i párna született. Íme a kis kócos barátai:

Vidám tökfejek és “rémísztő” szellemek!

Hogy is lehetne Halloween tökök és szellemek nélkül? Az alábbi szabásminta kezdőknek ajánlott. A minták egyszerűek, könnyen elkészíthetőek, pláne, ha jó nagyban nyomtatjuk ki őket! A siker garantált!

Hogyan készítsük el a párnát?

Az elkészítési mód megegyezik a Kócos boszi elkészítési módjával, így itt beszéljenek helyettem a képek.

A kisebb motívumokat, részleteket szintén érdemes hímezni, applikálás helyett. Szebb és pontosabb is lesz.

 
Már kész  is párna! 🙂

Halloween szörnyei

Elsősorban jelmezként találkozhatunk velük, különösen akkor, ha bemegyünk egy angol használt-ruha turkálóba. A mindenszentek éjszakáján a  “Trik or tears”-nek (Csokit vagy csalunk!)  nálunk nincs hagyománya, de a jelmezes bálok, bulik egyre gyakoribbak. Az alábbi szabásmintából ugyan, jelmezt nem készíthetünk, de rém cuki kis rátétmintát igen. Lehet párnát, vagy esetleg (csokigyűjtő) táskát készíteni belőle a gyerekeknek.

Látszólag egyszerűek, de ha valaki igazi kihívást szeretne, nyomtassa ki az eredeti méretben (A4) és úgy készítse el az applikációt. A nehézséget fokozhatja még azzal, hogy szőrös anyagot (wellsoft, babysoft) anyagot használ ott,  ahol szájat és fogakat is kell varázsolni! Természetesen nagyobb méretben, könnyen boldogulhatunk ezzel a mintával is! 🙂 

A “nagyobb” szájakat fekete filcből készítem. A “nagyobbat” úgy értem, hogy még éppen csak lehet applikálni. Bevallom ekkora méretben, nekem az applikálás még szebben megy, mint a hímzés! Ekkora méretben filccel könnyebb dolgozni, mint vászonnal. 🙂

Tipp!

Ha még félelmetesebbnek szeretnénk a szörnyeket, a fogakat fehér filcből vágjuk ki és csak felső részen (a fej alá tolva) rögzítsük. Így a fogak ki fognak emelkedni a háttérből!

A sárkány taraját szintén (narancssárga) filcből készítettem és nem varrtam körbe, így azok is kiállnak a párna síkjából.

A kész párna:


 

Denevérek, kísértetházak temető és egy fülesbagoly

A Halloween további “kellékei” a denevérek, a kísértetház, a temető és még egy-egy huhogó bagoly is. Ennyi minta nem is fért rá egy kompozícióra ekkora méretben! 🙂 Készítettem hát egyből kettőt. Az egyik akár a párja is lehet a másiknak.  A mozgalmas minta miatt ügyelni kell a rátétek applikálásának a sorrendjére.

Először a teliholdat vasaljuk fel, majd a kísértetházat. Ezután következik csak a minta. 

A kicsi darabokat a helyére igazítjuk. Majd szépen sorban applikáljuk a mintát! Figyeljünk arra, hogy a részek találkozásánál legyenek átfedésben a darabok, úgy ahogy a sablon rajza jelöli. Az anyagokat érdemes szín-azonos cérnával levarrni. Ennél a mintánál jellemző volt a sok apró részlet miatt, hogy a cikk-cakk beállítás öltésszélességét 2,8-3 közötti értékre tettem. A pontosabb varráshoz itt már szükségünk lehet egy applikáló talpra, hogy lássuk pontosan az íveket, vonalakat és azokat követni tudjuk.

 A denevér szeme, olyan kicsi, hogy azt mindenképpen hímezni kell!

Az alábbi képen látható, hogy a varrás-menti tűzést szabadkezes tűzéssel készítettem.Látszólag könnyebb, mint a sima talppal, mert nem olyan kötött. De a szabadságnak ára van: a vonal mellett sokkal nehezebb “szabadkezes tűzőtalppal” tűzni, mert könnyen félrecsúszhat a varrás, miközben az öltéshosszak egyenletességére is figyelni kell.  Mindenképpen gyakorlást igényel!

Ilyen lett a kész kísértetház:

A “szőrös”hasú denevér. A teste well-soft anyagból készült, ragasztófátyol helyett ragasztóspray-el van rögzítve. Hátránya, hogy nehezebb pontosan kivágni az anyagot, előnye, hogy a öltést nem is kell olyan sűrűre állítani, mert úgy is “eltűnik” az anyagban. (a “szőrben”)

 És végül:

Lógó Denevér és bagolyka

Végül következzen az ötödik minta. A kis denevér pihenni készül egy faágon, amit megosztott egy ciklámen bagollyal is. Az elkészítési mód megegyezik a előző mintával.Egy párna nagyságú mintán sok kis apró részletet találunk, amelyeket odafigyelve kell applikálni.

Ugye te is szeretnéd őket megvarrni?

2018. augusztus 27. és augusztus 30. között rendkívül kedvezményesen 500 Ft darabáron vásárolhatod meg a gyerekmintás applikációs szabásmintákat!

Keresd őket a webshopban: Applikált minták

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!