Közeledik a Halloween. Bár hazánkban nincs olyan nagy hagyománya ennek az ünnepnek, mégis megmozgatta a fantáziánkat, hogy készítsünk néhány Halloweennel kapcsolatos applikációs mintát. Az első egy kis boszorkány lett. A kis Kócosnak (mert ez a név ragadt rá) több verziója készült, mire a végleges minta kialakult. Úgy érzem, kellően bájos és szemtelen is egyben. 🙂 Ijesztőnek semmiképpen nem mondható! Tartozik hozzá varázspálca, üst, egy koponya és egy cica is. Ez utóbbi sajnos nem fért rá a kompozícióra, de tervben van, hogy még készül a kis Kócosnak egy ikertestvére, az elengedhetetlen fekete cicával!

A következőkben a párna készítését szeretném veletek megosztani.

Sablon készítése

Készítettünk egy szabásmintát, ami tartalmazza a minta teljes mintát és a darabokra bontott részleteket is. A részletek a papírsablon elkészítését segítik, a teljes kép pedig a segédfóliáét. Egyelőre a hagyományos papír alapú sablonkészítés menetét mutatom be, de hamarosan készítek egy új bejegyzést a „sablon nélküli” applikációról is.

Először nyomtasd kia asablont. A párnához használt minta A4-ről A3-ra lett kinagyítva, tehát az eredeti minta 141%-os nagyításával dolgoztam.

Minél nagyobb a mintánk, annál könnyebb a kis íveket, csücsköket, az apróbb részleteket elkészíteni. (Hiszen nagyításkor már nem is lesz olyan apró.) Ezzel szemben az A4-as méret már gyakorlottabb foltvarróknak való. A kis részletek miatt az öltésszélességet alacsonyra kell állítani, hogy az ívek csücskök is szépek legyenek. Jó, ha van már gyakorlat az íves applikálásban és segíthet a varrógéphez való applikáló talp is.

A pontos illesztésekhez készítsünk segédfóliát!

Ma már, el sem tudom képzelni az összetettebb minták készítését segédfólia használata nélkül!

A segédfóliához spirálozáshoz használatos műanyag lapot használok. Tartós és strapabíró! Arra kell csak vigyázni, hogy a frissen vasalt darabra ne rakjuk rá azonnal (várjuk meg míg kihűl az anyag), mert a melegre deformálódik, mint bármilyen műanyag. Ha ennél nagyobb fóliára van szükségünk, akkor javaslom a méteráru boltokban kapható méretre vágható fóliát. A pontos nevét sajnos nem tudom, de ezt szokták a csipketerítőkre rátenni, hogy megóvják azt és a felület könnyen tisztítható legyen! 140 cm széles és kb. 800 Ft-ba kerül métere.


A kiválasztott anyagokra kétoldalú vetexet, vagy más néven ragasztófátylat, vasalunk. A sablon segítségével,a vetex papírjára könnyen át tudjuk másolni a mintát. Vasaljuk rá azokat a kiválasztott anyagdarabokra. Ezt követően vágjuk ki a kis darabokat. Először a teliholdat vasaljuk rá a csillagos éjszakai égboltra, és csak ezután a boszorkány apróbb arabkáit. Gépi applikáláskor könnyebb a már megerősített vásznon dolgozni. A csillagos égbolt és a telihold között is kétoldalú vetex van, amitől az alap olyan lesz, mint egy karton. Eltávolítjuk a papírt kis darabokról és sorban ráhelyezzük a segédfólia használatával és vasalóval rávasaljuk őket. Ügyeljünk rá, hogy a vasalót csak nyomjuk rá az anyagokra, ne mozgassuk! Mozgatás során a kis darabok felragadhatnak a vasaló talpára és a ragasztófátyol azonnal rá is ég!

Applikálás

Két megoldás lehetséges. Minden pró darab a helyén van és szépen sorban elkezdjük rögzíteni őket, vagy rétegenként haladunk. Előbb az alsó rétegeket, utána a felette lévőket varrjuk le. Az alsóbb rétegeket csak egyszerű cikk-cakk öltéssel szoktam rögzíteni, mert erre még rákerül egy réteg, (pl.: a haj és a sapka találkozásakor) amit már díszítő varrással varrok le.

A teljes mintát sűrű cikk-cakk-al varrjuk körbe. Minden darabot az anyag színével azonos cérnával. A varrógépet állítsuk 3-4-es varrás-szélességre és az öltéssűrűséget pedig minimálisra.1-0,5 közötti értékre. Így kapunk szép egyenletes, a hímzéshez hasonló varrást. A kisebb íveknél, csücsköknél) Pl haj vége, kézfej) Még kisebbre is vehetjük a varrásszélességet:2-3 közötti értékre. Ennél kisebbre már nem javaslom, mert akkor az anyag nem lesz megfelelően rögzítve és mosáskor kibomolhat!


A legkisebb motívumokat varrás helyett inkább hímezzük! 🙂 Szebb és pontosabb és a végeredmény. Ilyen a kis boszi szeme, szája, az ujjacskái, és a koponya szeme és fogai is. (ez utóbbi még most is várja, hogy kihímezzem!)

Díszítés

Keretezés, tűzés

A párna középmintája 26,5 cm x 41,5 cm-es lett, varrásszélességgel együtt (25 x 40 cm-es). Ez kapott még két 6,5 cm-es (5cm-es) keretet, egy napsárgát és egy lilát. A kész előlap így 46,5 cm x 61,5 cm lett (45×60). (Az Ikeában kapható 40×60-as párna szépen kitölti.)

A mintát árokban tűztem, a keretet pedig a képen látható csigavonallal. Ez utóbbihoz kis gyakorlás szükséges, de véleményem szerint nagyon mutatós minta!


A kész párnához még szükségünk van egy hátlapra. A legegyszerűbb megoldás, ha két darab egyszínű anyagot varrunk rá. Az egyik kb 51,5 x 46,5 cm-es a másik min. 26, 5 x 46,5 cm. A két darab egy egy oldalát beszegjük, ezek kerülnek a párna közepére. A boszorkánnyal díszített, tűzött előlapra fordítsuk rá előbb a rövidebb, majd a hosszabb darabot. Tűzzük össze a széleken és varrjuk körbe. Először egyenes varrással szoktam a hátlapokat erősíteni, majd kifordítom őket. Megnézem mindenhol szépen sikerül-e az illesztés. Ha igen, akkor a csücsköket levágom és cikk-cakk öltéssel újra körbevarrom. Érdemes még a színoldalán is a legszélén még egyszer letűzni a kész párnát!

A kész párna

A Halloween nagyon megmozgatta a fantáziánkat. Nem merítettük ki teljesen a lehetőségeket, de a legnépszerűbb elemekből válogattunk és elkészítettük a saját verziónkat. Végül a kis Kócossal együtt öt különböző mintájú Halloween-i párna született. Íme a kis kócos barátai:

Vidám tökfejek és „rémísztő” szellemek!

Hogy is lehetne Halloween tökök és szellemek nélkül? Az alábbi szabásminta kezdőknek ajánlott. A minták egyszerűek, könnyen elkészíthetőek, pláne, ha jó nagyban nyomtatjuk ki őket! A siker garantált!

Hogyan készítsük el a párnát?

Az elkészítési mód megegyezik a Kócos boszi elkészítési módjával, így itt beszéljenek helyettem a képek.

A kisebb motívumokat, részleteket szintén érdemes hímezni, applikálás helyett. Szebb és pontosabb is lesz.


Már kész is párna! 🙂

Halloween szörnyei

Elsősorban jelmezként találkozhatunk velük, különösen akkor, ha bemegyünk egy angol használt-ruha turkálóba. A mindenszentek éjszakáján a „Trik or tears”-nek (Csokit vagy csalunk!) nálunk nincs hagyománya, de a jelmezes bálok, bulik egyre gyakoribbak. Az alábbi szabásmintából ugyan, jelmezt nem készíthetünk, de rém cuki kis rátétmintát igen. Lehet párnát, vagy esetleg (csokigyűjtő) táskát készíteni belőle a gyerekeknek.

Látszólag egyszerűek, de ha valaki igazi kihívást szeretne, nyomtassa ki az eredeti méretben (A4) és úgy készítse el az applikációt. A nehézséget fokozhatja még azzal, hogy szőrös anyagot (wellsoft, babysoft) anyagot használ ott, ahol szájat és fogakat is kell varázsolni! Természetesen nagyobb méretben, könnyen boldogulhatunk ezzel a mintával is! 🙂

A „nagyobb” szájakat fekete filcből készítem. A „nagyobbat” úgy értem, hogy még éppen csak lehet applikálni. Bevallom ekkora méretben, nekem az applikálás még szebben megy, mint a hímzés! Ekkora méretben filccel könnyebb dolgozni, mint vászonnal. 🙂

Tipp!

Ha még félelmetesebbnek szeretnénk a szörnyeket, a fogakat fehér filcből vágjuk ki és csak felső részen (a fej alá tolva) rögzítsük. Így a fogak ki fognak emelkedni a háttérből!

A sárkány taraját szintén (narancssárga) filcből készítettem és nem varrtam körbe, így azok is kiállnak a párna síkjából.

A kész párna:


Denevérek, kísértetházak temető és egy fülesbagoly

A Halloween további „kellékei” a denevérek, a kísértetház, a temető és még egy-egy huhogó bagoly is. Ennyi minta nem is fért rá egy kompozícióra ekkora méretben! 🙂 Készítettem hát egyből kettőt. Az egyik akár a párja is lehet a másiknak. A mozgalmas minta miatt ügyelni kell a rátétek applikálásának a sorrendjére.

Először a teliholdat vasaljuk fel, majd a kísértetházat. Ezután következik csak a minta.

A kicsi darabokat a helyére igazítjuk. Majd szépen sorban applikáljuk a mintát! Figyeljünk arra, hogy a részek találkozásánál legyenek átfedésben a darabok, úgy ahogy a sablon rajza jelöli. Az anyagokat érdemes szín-azonos cérnával levarrni. Ennél a mintánál jellemző volt a sok apró részlet miatt, hogy a cikk-cakk beállítás öltésszélességét 2,8-3 közötti értékre tettem. A pontosabb varráshoz itt már szükségünk lehet egy applikáló talpra, hogy lássuk pontosan az íveket, vonalakat és azokat követni tudjuk.

A denevér szeme, olyan kicsi, hogy azt mindenképpen hímezni kell!

Az alábbi képen látható, hogy a varrás-menti tűzést szabadkezes tűzéssel készítettem.Látszólag könnyebb, mint a sima talppal, mert nem olyan kötött. De a szabadságnak ára van: a vonal mellett sokkal nehezebb „szabadkezes tűzőtalppal” tűzni, mert könnyen félrecsúszhat a varrás, miközben az öltéshosszak egyenletességére is figyelni kell. Mindenképpen gyakorlást igényel!

Ilyen lett a kész kísértetház:

A „szőrös”hasú denevér. A teste well-soft anyagból készült, ragasztófátyol helyett ragasztóspray-el van rögzítve. Hátránya, hogy nehezebb pontosan kivágni az anyagot, előnye, hogy a öltést nem is kell olyan sűrűre állítani, mert úgy is „eltűnik” az anyagban. (a „szőrben”)

És végül:

Lógó Denevér és bagolyka

Végül következzen az ötödik minta. A kis denevér pihenni készül egy faágon, amit megosztott egy ciklámen bagollyal is. Az elkészítési mód megegyezik a előző mintával.Egy párna nagyságú mintán sok kis apró részletet találunk, amelyeket odafigyelve kell applikálni.

Ugye te is szeretnéd őket megvarrni?

A sablonokat megtalálod a webshopban a Halloween kategória alatt.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!