Amikor kitaláltuk, hogy a Velencei tóhoz költözünk fontos szempont volt, hogy a szabadtéri sportok közül sokféle lehetőség közül tudjunk válogatni. Szeretünk „úszni, futni, hegyet mászni”, no és biciklizni is. 2010-ben amikor a leendő lakhelyünket kerestük, még ugyan nem volt teljesen kiépítve a tó körüli bicikliút, de ma már nagyon jó minőségű aszfalton lehet körbetekerni a tavat. Korábban ( a gyerekek születési előtt) szívesen részt vettünk hegyi maraton versenyeken is, és igaz az utóbbi időben már nem „vadulunk ” ennyire, de a bringázás alapvetően a napi közlekedés része. A gyerekek is ebben nőttek fel, kicsiként még a hátunkon vittük őket, később utánfutóban. Ha elfáradtak jókat szunyókáltak benne. Ma már reggelente letekerünk az óvodába és ha van egy szabad hétvégén, akkor igyekszünk nagyobb „túrára” is elmenni velük. Alig várom, hogy családi tókerülőre induljunk! 🙂

A gyerekek előszeretettel gyűjtögetnek mindenféle kincseket (pl. kavicsokat) és mindig vannak aktuális kedvencek is, ami nélkül nem indulhatunk útnak. (kisautók, picipónik…) Éppen ezért, aktuálissá vált, hogy készítsek egy kormányra szerelhető kistáskát.

Az elsőt a gyerekbőröndből megmaradt anyagdarabokból varrtam meg, így egyelőre Csenge élvezheti ennek előnyét, de már Gergő is rágja érte a fülemet. 🙂 Ha neked is aktuális egy (kettő, vagy esetleg több) darabot készíteni a családban lévő gyerekeknek, akkor a következő leírás segítségedre lehet. Az alábbiakban elolvashatod a teljes elkészítési útmutatót és az alábbi linkre kattintva le tudod tölteni a kistáska szabásmintáját is!

Jó munkát kívánok hozzá!

Szükséges anyagok:

  • 22 cm hosszú színes maradék pamutvászon különböző szélességben (3,5-5,5 cm)
  • 25 cm molinó
  • 25 cm vékony flíz vagy kesztyűbélés
  • 25 cm táskamerevítő közbélés
  • 25 cm színes pamutvászon (belülre)
  • 60 cm mintás varrható szalagcsík
  • 30 cm tépőzár
  • 1 méter ferdepánt (szegéshez)

A táska sablonját innen töltheted le: Biciklis kistáska gyerekeknek

Vág jel 22 cm széles csíkokat a maradék anyagokból. A szélessége lehet változó, annál változatosabb lesz a minta.

Varrd össze az csíkokat.

vasald ki. 🙂

A sablon segítségével vágd ki a táska elejét, hátoldalát, és a felső részét a csíkokból összevarrt anyagból.

Hátlapnak molinót (zsákvászon) használtam, ebből is ugyanezt a méretet vágd ki. Bélésnek kesztyűbélést, és táskamerevítő közbélést használtam. Ezekből érdemes kb. 1 cm-el kisebb darabot kivágni, hogy az összevarrásnál ne kelljen olyan vastag rétegeket összevarrni!

A táska felső részét és hátoldalát egyben is kiszabhatod. Abból a megfontolásból készült el két darabból, hogy eredetileg a táska felső részére egy mintát szerettem volna kivágni a tündérkés anyagból. De végül az is csíkos lett. 🙂

Tűzd meg az elkészített quilt „szendvicseket”.

Színükkel összefordítva, az egyenes vonal mentén varrd össze a felső részt és a hátoldalt.

Készítsd el a sablon alapján a táska belső részét is. Ehhez egyszínű pamutvásznbat használtam, amit vékony vasalható vetexel erősítettem meg. (nem kötelező!)

A táska elején a szűkítőt varrd össze, ezzel alakítod ki a táska mélységét. Az előlapon és a belső részen is. A táska külső részére a szabásmintán megjelölt helyre varrd fel a tépőzár egyik felét!

Színoldalával fordítsd össze a két darabot és az egyenes oldal mentén varrd őket össze.

Összevarrás után fordítsd a bélést belülre és a szélét tisztázd le:

Majd a körív mentén varrd össze az elejének a külső és a belső részét is. Igen a színoldalon kell varrni, mert ezt fogod a legvégén szegőpánttal eltakarni!

A táska felső részét is össze kell varrni a belső résszel, de előtte még varrd a hátoldalra fel a szalagcsíkot!Érdemes a bicikli kormányához igazítani. Én a szélétől 4 cm-re varrtam le a szalagot, majd egy 2,5 cm-es részt kihagyva folytattam a varrást. A másik oldalon szintén kihagytam 2,5 cm-et, és az utolsó 4 cm-et varrtam le. Ezzel két kis bujtatót alakítottam ki. Ide kerül majd a tépőzárral ellátott pánt, amivel a kormányhoz rögzíthető a kistáska.

Egymás alá 1 cm kihagyással, két szalagcsíkot varrtam fel, hogy stabilabb legyen a rögzítés és ne mozogjon a kistáska a kormányon!

A belső részre a szabásmintán megjelölt helyrevarrd fel a tépőzár egyik (a szúrósabbik) felét!

Csak ezután varrd össze a külső részt a belsővel! Színükkel kifelé fordítva helyezd őket egymásra és a szélüket klipszekkel tűzd össze!

Elkészült a táska hátsó-felső része és az eleje is. Már csak össze kell őket varrni -és természetesen körbeszegni szegőpánttal! 🙂

Tűzd össze a két részt klipszekkel.

Varrd össze a szélén a két darabot.

Készítsd el a ferdepántot (lehet szintén maradék anyagból). Érdemes 3,5-4 cm szélesre vágni, attól függően mennyire szeretnéd vastagra varrni a szegőt.

Varrd fel a szegőpántot a táska elejének az alján kezdve!

Hajtsd át a hátoldalra és varrd fel kézzel -vagy géppel. 🙂

 

A pántokhoz vágj le 2 db 17 x 8 cm széles anyagcsíkot. Merevítésnek tehetsz bele bélést, táskamerevítővel, vagy akár 2 cm széles hevedert is. A „bélés” legyen 15 x 2 cm -es.

A bélést bugyoláld bele az anyagba, úgy hogy a széleken 1-1 cm-et hajtogass be.

Varrd körbe a pántokat.

A tépőzárból vágj le 5 cm-et és a z egyik részét a belső oldal végére varrd fel, a másik részét a külső oldal másik végéhez rögzítsd.

Bújtasd bele a szalagban lévő nyílásba és már fel is rakhatod a kis bringára!

Jó munkát kívánok hozzá és jó utat! 🙂

Szilvi

 

Szeretnéd, ha a szegési technikád tökéletes lenne, akár egyenes, akár íves darabról van szó?

A szegési technikák a szép befejezéshez online tanfolyam tartalmazza a legfontosabb alap szegési technikákat. Így került bele a szegőpánt/ferdepánt készítésétől kezdve a klasszikus kézi, és gépi technikákon túl a „láthatatlan” szegés, az íves darabok, a hegyesszögek szegése és még egy-két egyszerűbb díszesebb megoldás is.

Most még kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Közel 3 órányi videóanyagot találsz benne, ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!