A modern stílusra jellemző a merész színválasztás. Gyakran találkozunk szürke, fekete, fehér anyagok mellett élénk színekkel.  Emellett a kiválasztott anyagok jellemzően egyszínűek, de ha mégsem, akkor a mintázatuk modern, ami gyakran emlékeztet a  60-as évek retro mintázatára. A  következő húsvéti asztali futót igyekeztem úgy összeállítani, hogy  a modern stílus jegyeit hordozza: szürke alapon élénk színeket használtam, mellé kicsit retro mintás anyagokból válogattam mintások közül. Természetesen egy igazi modern quiltnek emellett, még számos más jellemzőt is illik hordozni, ezt a darabot, csak ízelítőnek szántam, hogy lehet kicsit másképpen is készülni a húsvétra. 🙂 A bejegyzésben részletesen elolvashatod a készítés menetét és a végén találsz egy közel 10 perces videó-összefoglalót is.

A kész quilt mérete 100 cm x 40 cm.

  • Szükséges anyagok:
  • 1 méter szürke vászon (előlap 45  x 105 cm és a hátlap is 45  x 105 cm)
  • 105 x 45 cm vékony bélés
  • 30 x 100 cm vasalható vetex
  • 4 cm széles és 50 c hosszú  színes anyagcsíkok

Első lépésként kiraktam a kiválaszott anyagokból azt  színkombinációt, ami nekem tetszett. A futóban egyenlő arányban szerepelnek meleg színű, és hideg színű anyagok, de természetesen ez tetszőlegesen eltolható a neked tetsző irányba.  🙂
IMG_0450_resize

Egy “tojás” 11 csíkból áll. A tojást A4-es lapra rajzoltam fel, ebből a méretből 4 db fér ki a 100 cm hosszú quiltre.IMG_0451_resize

A csíkokat az előre meghatározott sorrendben összevarrtam.IMG_0452_resize

Íme a végleges elrendezés:

IMG_0453_resize

A vasalható vetexre felrajzoltam a formát és varrásszélességgel megnövelve  kivágtam ki 4 darabot.

IMG_0455_resize

Egy összevarrt színes csíkra 2 db fér el belőle.

IMG_0457_resize

Először gombostűvel rögzítettem őket a vasalható oldalukkal lefelé.IMG_0458_resize

IMG_0459_resize

Az előre megrajzolt vonalon felvarrtam a tojásokat. Figyelj arra, hogy hagyj egy kb 3 cm széles kifordítónyílást valemlyik oldalon!

IMG_0461_resize

Vágd körbe az összevarrt darabokat. Ha szükséges kicsit vagdosd be az íveknél, hogy könnyebben ki lehessen fordítani. Tapasztalat szerint, ennél a méretnél nem volt erre szükség.IMG_0462_resize

Fordítsd ki a tojásokat.

IMG_0463_resize IMG_0464_resize

Óvatosan vasald ki őket. Érdemes a vasalódeszkára sütőpapírt tenni, mert a vetex ragasztós fele ráragadhat az alapra. Ezt el kell kerülni, ezért nem baj, ha itt még nem tökéletes a vasalás. Helyezd el az alapra a tojásokat. Igazítsd őket szépen elrendezve. (a szélektől nekem 6,5 cm-es távolságra volt szükség) Segítség képpen érdemes az alapot 4 felé hajtani és megvasalni.

IMG_0465_resize

Ha pontosan elhelyezted a tojásokat, rögzítsd 1-2 gombostűvel és vasald rá az alapra. Ez segíti az applikálást. Nem fog elcsúszni az applikálandó darab és a vetex miatt a szép lesz a tojás formája is!IMG_0466_resize IMG_0467_resize

Szoknyafelható öltéssel varrd fel az alapra  a mintát. IMG_0468_resize

Ez után következik az aprólékos tűzés. Az egyes “blokkokat” merőleges vonalakkal tűztem le. A vonalakat illanófilc és vonalzó segítségével, egymástól 1 cm-es távolságra előre bejelöltem.  A tojásokon az egyszínű anyagokat díszítettem szabadkezes tűzéssel, ezzel külön mintát adva nekik.

Ha készen van a  tűzés vágd le a felesleges bélést és hátlapot.

IMG_0470_resize

A színes anyagokból 25-30 cm-es darabokból készítettem szegőpántot. Szándékosan csak mintás anyagot válogattam hozzá!

Keretezd be a mintát és élvezd a gyönyörű színkavalkádot! 🙂

Jó munkát kívánok hozzá! 🙂

IMG_0501_resize

 

IMG_0493_resize

IMG_0495_resize

IMG_0496_resize
IMG_0499_resize

Ha tetszett a bejegyzést nézd meg a Foltvarrás Szilvivel 2017. áprilisi online magazinját, ahol további modern stílusú darabokat fogunk készíteni ebben a hónapban!04_ április modernRutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.

Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin: