A következő bejegyzésben a tündéres sorozat első három részét szeretném bemutatni. Év elején egy kis közvélemény-kutatást végeztem, milyen mintákat látnának szívesen a lányos anyukák. Al válaszok között gyakran szerepeltek a következők: tündérek, pillangók, csigák, katica, virágok. Ezekből válogatva születtek meg az alábbi minták, amiket Szabó Csilla álmodott meg én pedig applikációs technikával megalkottam a textiles változatukat.
Kicsit néha módosítottam Csilla rajzait- csak azért, hogy megvarrhatóak legyenek-, néha én tologattam a határaimat, hogy az adott rajzot tényleg úgy jelenítsem meg, ahogy Ő elképzelte. Menet közben – szokás szerint- igyekeztem fázisfotókkal dokumentálni az elkészítés módját. Bevallom a minták itt-ott kívánnak némi gyakorlatot, ami az apróbb részletek varrását, illetve az ívek pontos követését illeti, de összességében elmondható, hogy nem lehetetlen a feladat.
Így készültek. Lépésről lépésre.
Akik ismerik a munkáimat, azok tudják, hogy ezeket a mintákat gépi applikációval és ragasztófátyol segítségével készítem. A minta tökéletes megvalósításához segédfóliát készítek. Ez a pontos illesztések miatt szükséges. Higgyétek el, ezeknél nem éri meg spórolni vele, de a végeredmény garantált!

Tündi gombákkal

Tehát első lépés a segédfólia elkészítése. A sablon tartalmaz egy „látványképet”, amit át kell másolni egy fóliára, lehetőleg alkoholos filccel. 🙂

tündérek__01

Segédfólia használata:

tündérek__02

A sablon tartalmazza a minta részletekre bontott tükörkép változatát is. Erre ráhelyezzük a ragasztófátylat a „ragasztós” oldalával lefelé, és a papírra átrajzoljuk a darabokat. Minden darabot felvasalunk a kiválasztott anyagra és kivágjuk őket. Ezután lehúzzuk a papírt és elkészítjük a segédfólia segítségével a képet. (ami most is egy párnahuzat előlapja) Ha minden darabot a helyére illesztünk, akkor következik az applikálás. A kicsi darabok miatt érdemes applikáló talpat használni, de nem kötelező.

tündérek__03

Az apróbb részleteket általában hímzőcérnával hímzem ki. tapasztalat szerint, így sokkal szebb lesz a végeredmény.

tündérek__24

Előfordul, hogy a szájakat fekete fiilcből vágom ki és azt applikálom. A képen láthatóan olyan applikáló talpat használtam, ami kifejezetten a kicsi darabokhoz használható jól:

tündérek__25

tündérek__26

ha készen van a mintánk, összeállítom a „szendvicset” (előlap, bélés, hátlap) és díszítő tűzéssel rögzítem őket egymáshoz. Így kapja meg a szép és tartós felületet.

tündérek__34

A párnahuzat kap még egy hátlapot és készen van az új párna(huzat)! 🙂

tündérek__33

A minta a webshopban megvásárolható. Tündi gombákkal

PD_tündi_gombákkal_szabasminta_A4-1

Tündi és a csigák

A ragsztófátyolra rárajzoltam a minta tükörképét. A darabokat kivágtam és felvasaltam a kiválasztott anyagdarabokra:

tündérek__11

A kivágott mintákról lehúztam a papírt és elhelyeztem az alapra.

tündérek__12

A pontosabb illesztés kedvéért használjunk segédfóliát! A helyére illesztett darabokat vasaljuk fel!

tündérek__13

Következik a tűzés. Az apró minták, ívek némi gyakorlatot igényelnek.

tündérek__14

A részleteket kihímeztem hímzőcérnával.

tündérek__15

Nézzük, csak mi hiányzik még?

tündérek__16

A csipke a ruha aljáról! 🙂

tündérek__17

A szendvics összeállítása következik. előlap, 150 grammos flíz és molinó.

tündérek__18

tündérek__19

A csillagokat is ragasztófátyollal rögzítettem, majd a kész mintán egyszerre applikáltam és tűztem.

tündérek__20

Az alábbi foszforeszkáló festéket használtam a csillagok „világításához”. 🙂

tündérek__21

tündérek__22

tündérek__27

tündérek__32

tündérek__28

tündérek__29

tündérek__23

A mintát megtalálod a webshopban: Tündi és a csigák

PD_tu¦łndi_csiga_szabasminta_A4-1

Tündi pillangókkal

Végül, de nem utolsó sorban következzen a pillangós Tündi. Róla már nem készítettem külön fázisfotókat. Az elkészítés módja megegyezik az előzőekkel.
töredelmesen bevallom, hogy mindenki rám várt, amikor a párnahuzat készült és a nagy kapkodásban lemaradt a tündér varázspálcája és a hímzett szalag, amivel a felső pillangót tartja.
tündérek__07
tündérek__08
tündérek__10
tündérek__05
tündérek__06
A szabásmintát itt találod meg: Tündi pillangókkal
PD_tündi_pillangokkal_szabasminta_A4-1 (1)

 

Most rendkívül kedvezményesen 500 Ft darabáron vásárolhatod meg a gyerekmintás applikációs szabásmintákat!

Keresd őket a webshopban: Applikált minták

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!