A következő bejegyzésben a tündéres sorozat első három részét szeretném bemutatni. Év elején egy kis közvélemény-kutatást végeztem, milyen mintákat látnának szívesen a lányos anyukák. Al válaszok között gyakran szerepeltek a következők: tündérek, pillangók, csigák, katica, virágok. Ezekből válogatva születtek meg az alábbi minták, amiket Szabó Csilla álmodott meg én pedig applikációs technikával megalkottam a  textiles változatukat.

Kicsit néha módosítottam Csilla rajzait- csak azért, hogy megvarrhatóak legyenek-, néha én tologattam a határaimat, hogy az adott rajzot tényleg úgy jelenítsem meg, ahogy Ő elképzelte. Menet közben – szokás szerint- igyekeztem fázisfotókkal dokumentálni az elkészítés módját. Bevallom a minták itt-ott kívánnak némi gyakorlatot, ami az apróbb részletek varrását, illetve az ívek pontos követését illeti, de összességében elmondható, hogy nem lehetetlen a feladat. 
Így készültek.  Lépésről lépésre.
Akik ismerik a  munkáimat, azok tudják, hogy ezeket a mintákat gépi applikációval és ragasztófátyol segítségével készítem. A minta tökéletes megvalósításához segédfóliát készítek. Ez a pontos illesztések miatt szükséges. Higgyétek el, ezeknél nem éri meg spórolni vele, de a végeredmény garantált!

Tündi gombákkal

Tehát első lépés a segédfólia elkészítése. A sablon tartalmaz egy “látványképet”, amit át kell másolni egy fóliára, lehetőleg alkoholos filccel. 🙂

tündérek__01

Segédfólia használata:

tündérek__02

A sablon tartalmazza a minta részletekre bontott tükörkép változatát is. Erre ráhelyezzük a ragasztófátylat a “ragasztós” oldalával lefelé, és a papírra átrajzoljuk a darabokat. Minden darabot felvasalunk a kiválasztott anyagra és kivágjuk őket. Ezután lehúzzuk a papírt és elkészítjük a segédfólia segítségével a képet. (ami most is egy párnahuzat előlapja)  Ha minden darabot a helyére illesztünk, akkor következik az applikálás. A kicsi darabok miatt érdemes applikáló talpat használni, de nem kötelező.

tündérek__03

Az apróbb részleteket általában hímzőcérnával hímzem ki. tapasztalat szerint,  így sokkal szebb lesz a végeredmény.

tündérek__24

Előfordul, hogy a szájakat fekete fiilcből vágom ki és azt applikálom. A képen láthatóan olyan applikáló talpat használtam, ami kifejezetten a kicsi darabokhoz használható jól:

tündérek__25

tündérek__26

ha készen van a mintánk, összeállítom a  “szendvicset” (előlap, bélés, hátlap) és díszítő tűzéssel rögzítem őket egymáshoz. Így kapja meg a szép és tartós felületet.

tündérek__34

A párnahuzat kap még egy hátlapot és készen van az új párna(huzat)! 🙂

tündérek__33

A minta a webshopban megvásárolható. Tündi gombákkal

PD_tündi_gombákkal_szabasminta_A4-1

Tündi és a csigák

A ragsztófátyolra rárajzoltam a minta tükörképét. A darabokat kivágtam és felvasaltam a kiválasztott anyagdarabokra:

tündérek__11

 A kivágott mintákról lehúztam a papírt és  elhelyeztem az alapra.

tündérek__12

A pontosabb illesztés kedvéért használjunk segédfóliát! A helyére illesztett darabokat vasaljuk fel!

tündérek__13

Következik a tűzés. Az apró minták, ívek némi gyakorlatot igényelnek.

tündérek__14

A részleteket kihímeztem hímzőcérnával.

tündérek__15

Nézzük, csak mi hiányzik még?

tündérek__16

A csipke a ruha aljáról! 🙂

tündérek__17

A szendvics összeállítása következik. előlap, 150 grammos flíz és molinó.

tündérek__18

tündérek__19

A csillagokat is ragasztófátyollal rögzítettem, majd a kész mintán egyszerre applikáltam és tűztem.

tündérek__20

 Az alábbi foszforeszkáló festéket használtam a csillagok “világításához”. 🙂

tündérek__21

tündérek__22

tündérek__27

tündérek__32

tündérek__28

tündérek__29

tündérek__23

 A mintát megtalálod a webshopban: Tündi és a csigák

PD_tu¦łndi_csiga_szabasminta_A4-1

Tündi pillangókkal

Végül, de nem utolsó sorban következzen a pillangós Tündi. Róla már nem készítettem külön fázisfotókat. Az elkészítés módja megegyezik az előzőekkel. 
töredelmesen bevallom, hogy mindenki rám várt, amikor a párnahuzat készült és a nagy kapkodásban lemaradt a tündér varázspálcája és a hímzett szalag, amivel a felső pillangót tartja.
tündérek__07
tündérek__08
tündérek__10
tündérek__05
tündérek__06
A szabásmintát itt találod meg: Tündi pillangókkal
PD_tündi_pillangokkal_szabasminta_A4-1 (1)
Együtt is megveheted a 3 mintát: Tündérek akcióban
PD_tunderke_akcio_negyzetes

Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.

Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin: