A nyári mintákhoz kerestem olyan anyagot, amelyen van trópusi virág (lehetőleg hibiszkusz) pálmalevél, esetleg papagáj, flamingó, vagy kolibri. Annak ellenére, hogy tapéta választék bőven akad a témában (végül is ez a nyári sláger), csalódnom kellett, mert hiába kerestem a hazai méteráru üzletek Internetes kínálatában hasonló mintás anyagot, egyszerűen nem találtam. Végül, úgy döntöttem az augusztusi mintákhoz bali batikot fogok használni. És lám mi történik? Amikor elmegyek bali batikot vásárolni találkoztam egy olyan mintás anyaggal, amit korábban hiába kerestem. 😀 Ennek ellenére, már nem adtam fel a bali -balikos terveimet (ráadásul sokkal inkább lesz „foltos” a végeredmény), de azért vettem egy darabka trópusi esőerdőt is, és gyorsan varrtam belőle egy neszesszert. 🙂

Szükséges anyagok:

  • 30 x 40 cm mintás anyag
  • 30 x 40 cm rózsaszín aprómintás anyag bélésnek
  • 30 x 40 cm kesztyűbélés vagy vékony flíz
  • 30 x 40 cm molinó vagy varrható táskamerevítő közbélés
  • 110 cm ferdepánt
  • 30 cm-es cipzár

Töltsd le a sablont a képre kattintva!

A mintás anyagból válaszd ki a neked tetsző mintát és azt vágd ki! Nagyon figyelj a mintaválasztásra, mert ez lesz a neszi dísze!

A két hibiszkuszt szándékosan az egyik (jobb) oldalra helyeztem el, hogy ez adja meg a neszesszer mintáját. Felette hagytam 1 cm-es helyet, hogy a szegőpánt se takarja el a virágot.

A sablon segítségével a bélésből és az előlap hátlapjának szánt molinóból is kivágtam a formát. A molinó (zsákvászon) helyett használhatsz táskamerevítő közbélést is. (Az még jobb tartást ad majd a neszinek!)

Válaszd ki a mintához színben legjobban illő cérnákat.

A minta körvonalát tűzd meg szabadkezes tűzéssel. Lehet egy kicsit a tűfestéstis gyakorolni. 🙂

Minél jobban megtűzöd, annál tartósabb lesz a végeredmény és annál jobb lesz a tartása is a kész darabnak!:)

Készítsd el a neszi belső részét is. Vasalható táskamerevítővel érdemes megerősíteni a választott anyagot. Vágd ki a sablon segítségével a mintát.

Készítsd el a 4 cm széles ferde-pántot! Mindenképpen ferde-pántra lesz szükséged, mert íveket kell beszegni vele!

Tűzd össze a kész előlapot és a belső részt. Színével kifelé nézzen mindkettő! A külső résre varrd fel a ferde-pántot géppel. Használhatsz 1 cm-es talpszélességet.

Ha körbeértél illeszd össze a két végét a pántnak, varrd össze és fejezd be a szegést.

A belső oldalon varrd fel a pántot kézzel. Géppel is felvarrhatod (kívülről árokban), ha szépen behajtogattad a belső oldalon és sűrűn letűzted gombostűvel azt. Illetve ilyenkor érdemes megvasalni is a letűzött pántot.

Helyezd el a középpontól kiindulva a cipzárt a szegőpánt tövében.

Varrd be kézzel a cipzárt.

Érdemes utána keresztöltéssel, vagy pelenkaöltéssel még a tövében is rögzíteni a cipzárt, hogy ne álljon el a belső résztől. Minél apróbb öltéseket használsz, annál szebb lesz!

A neszi két végét létra- (vagy matrac) öltéssel varrd be egészen a cipzár elejéig/végéig.

Ha szépen a szélén varrtad, össze a két részt, akkor ki tudod „teríteni” a csücsköket.

Varrd be a sarkát géppel. A végétől számítva 2 cm-re. Arra figyelj, hogy egyenes legyen a varrásvonal, mert különben csálé lesz a neszi talpa!

Készen is van! Ugye milyen egyszerű volt? Jó munkát kívánok hozzá! 🙂

Szeretnél további nyári darabokat készíteni a segítségemmel?

Összeválogattam az elmúlt évek legkedveltebb nyári mintáit, amit most kedvezményesen meg tudsz vásárolni egy online tanfolyam formájában. Vannak hozzá letölthető, nyomtatható leírások PDF-ben és videóleckék is, hogy a trükköket jobban meg tudjam mutatni!

Kattints a képre, ha érdekel a tanfolyam!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!