Szükséges anyagok:

 • 20 x 40 cm mintás anyag a testnek, fülnek
 • 17 x 20 cm rózsaszín anyag a fülnek (belső rész)
 • Kis fekete filcdarab a szemnek
 • kis rózsaszín filcdarab az orrnak, arcoskáknak (de tetszés szerint mintás anyaggal is helyettesíthető)
 • vasalható vetex
 • babatömőanyag
 • nyuszika sablon, amit innen tölthetsz le: Nyuszifül sablon

Nyomtasd ki a sablont és ragaszd fel kartonpapírra. A sablon szaggatott vonala tartalmaz varrásráhagyást, de erre nem lesz szükséged az összevarrásnál! A folytonos vonal jelölés mentén kell a részeket összevarrni, ezért egyszerűbb, ha a végleges vonal mentén vágod ki és rajzolod körbe a sablont, majd egy 0,5-0,7 cm-el nagyobb méretben vágod körbe azt!

A pamutvásznakat erősítsd meg vékony vasalható vetexel. Sokkal jobb lesz a kis figura tartása tőle. 🙂 Rajzold körbe az anyag hátoldalán a sablont és szabd ki a következő darabokat:

 • 2 db test
 • 2 db fül az mintás anyagból
 • 2 db fül a rózsaszín anyagból
 • az apróságokat filcből

A nyuszika arcára helyezd rá a szemeket, orrot, orcoskát és egy kis ragasztóval rögzítsd is őket. (Nem kötelező,de könnyebb úgy rávarrni őket, hogy nem csúsznak el varrás közben!)

Az apró darabok varrása könnyebb applikáló talppal, de univerzális talppal is megoldható. 🙂 Rögzíts minden darabot szín-azonos cérnával!

Mielőtt összevarrod a testet, először a füleket varrd össze. Fordítsd össze színével a kétféle fülnek szánt anyagot és rajzold körbe a sablont kétszer rajta.

Tűzd össze a két anyagot gombostűkkel. Figyelem! Most nem kell előre kivágni a füleket!

Varrd össze az előre megrajzolt vonal mentén. FIGYELEM! Az alját ne varrd össze, mert ott fogod kifordítani!

Összevarrás után vágd körbe a vonal mellett 0,7-0,5 cm-el.

Összevarrás után a fül végén vágd le a varrásszélességet, hogy szebben ki tudd fordítani a csücsköt. Érdemes a varrásszélességet is kisebbre vágni, eléd 0,3-0,5 cm. Az íves részen kis részeket csípj ki az anyagból így sokkal szebb lesz a kifordítás után!

Fordítsd ki a füleket.

Összeállítás:

Ha elkészült a kis pofikája a nyuszinak , akkor előbb rögzítsd a füleket. Tűzd a fej felső részére, kb.3-4 cm-et hagyj ki a két fül között ez lesz majd a kifordítónyílás.

Előbb rögzítsd a füleket a testre, de figyelj arra, hogy keskenyebb legyen a varrásszélesség a szokásosnál!

Helyezd rá a másik test részt és rögzítsd a darabokat gombostűvel egymáshoz:

A test összevarrásakor érdemes a elejét felülre helyezni, hogy ennek a darabnak a varrásvonala mentén varrd össze a két részt. A varrást a fül töve előtt kezd el kb 0,5-1 cm-vel. A fül jól legyen rögzítve! Varrd körbe a nyuszikát. Amikor a lábaihoz érsz a füleit tömköd be a két anyag közzé, nehogy véletlenül levarrd azokat! Majd a második füle levarrása után hagyd abba a varrást.

Középen a feje búbján maradjon egy 3 cm széles kis nyílás, itt fogod kifordítani a figurát! Általában a kifordítónyílást alul szokás elhelyezni, de a nyuszika két lába között nagyon kevés hely van, ezért tettem a nyílást a feje tetejére.

A kezénél-lábánál vagdosd be az anyagot, hogy szépen ki lehessen fordítani. Az íves részeknél is érdemes becsipkedni kicsit, sőt, a varrásszélességet kisebbre vágni! Arra figyelj, hogy a varrásba NE vágj bele!

Fordítsd ki a nyuszikát és különösen figyelj a kis részek szép kifordítására.

Ollót erre a célra csak nagyon óvatosan használj, nincs is annál bosszantóbb, amikor az utolsó lépés előtt lyukasztod az anyagot. 🙁

Ne feledkezz meg a kis puha farkincáról sem! Ehhez lehet pompomot is készíteni. Én két kis darab rózsaszín wellsoft anyagot varrtam össze. Kicsit szabálytalan lett a kör, de a wellsoft nagyon csúszkál a varrógép alatt, nem lett volna akkor sem tökéletesebb ha sablont használok hozzá.

Az egyik anyagot középen kivágtam. Figyelj rá, hogy csak az EGYIKET vágd ki! itt fordítottam ki a farkincát.

A Wll-softhoz külön tömőanyagra sem volt szükség, csinos kis bojtos farka lett a nyuszinak.

A kis száját, legszebben kézi hímzéssel tudod elkészíteni:

Tömd ki a nyuszikát tömőanyaggal. Én még mindig olcsó IKEA párnatöltetet használok erre a célra. Figyelj a kis kezecskékre, lábacskákra, mert könnyű őket kihagyni! 🙂

A kifordítónyílást kézzel varrd be, létraöltéssel. A csomót a belső részben rejtsd el, és hajtsd vissza szépen a varrásszélességet. A visszahajtás mentén a hajtásvonalban rejtsd el a cérnát minden öltésnél. A másik oldalon mindig pont ugyanoda ölts, ahol az kijött a tű. Így egy szép létra formára emlékeztető öltést kapsz. Amikor (óvatosan) meghúzod a cérnát, a két anyagdarab teljesen összehúzódik és az öltés láthatatlan marad. A végén a csomót rejtsd el a test belsejében. (A tűt döfd át a testen, a csomót húzd át az anyagon, ami egy pukkanó hang kíséretében belülre kerül. A test bármely pontján vezesd át a tűt, és vágd el a cérna végét, ami el fog tűnni a testben.) Képeket találsz a varrás folyamatáról az Újévi szerencsemalacka készítésénél.

Indulhat a sorozatgyártás? 🙂

Nálunk már beindult, a gyerekek aktív részvételével! 🙂

 

Jó munkát kívánok hozzá és Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Szilvi

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!