A múlt heti Hírlevelemben olvashattad, hogy ha szeretnél csatlakozni a Foltvarrók azon köréhez, akik textil szájmaszkokat készítenek a Bethesda Gyermekkórháznak, akkor pontosan milyen maszkot érdemes nekik varrni. Ha esetleg mégsem találkoztál a levelemmel itt olvashatod annak tartalmát:

 

Találkoztam a Bethesda gyermekkórház felhívásával. Szeretnék ellátni az ott dolgozókat maszkokkal. Eredetileg, ők biztosítottak anyagot azoknak, akik vállalták a varrást, de sajnos úgy néz ki, hogy a hét elején el fog már fogyni, ami a rendelkezésükre áll.
Megkerestem őket levélben. Feltettem a kérdéseket a kétségeimmel kapcsolatban is (tényleg hasznosak-e a házi maszkok stb.) Azt a választ kaptam, hogy ők az orvosi maszkhoz hasonló fazont készítenek. Dolgozókként 5 darab maszkot szeretnének kiosztani. Két réteg pamutvászonból kell őket megvarrni, tehát nem tesznek bele plusz bélést, de ezeket ki lehet 90 fokon mosni. Éppen ezért, a gumit is mellőzni kell, teljes mértékben pamut alapanyagúnak kell lenniük.
Ide másolom a válaszlevelet és a videó segítséget is, amit kaptam. A mintát csatoltan küldöm. Nekünk van itthon virágkötöző drótunk. Itt az a fontos, hogy műanyag bevonatú legyen, hogy bírja ez is a mosást. Sajnos, egyelőre pertli, vagy köpper szalagom nincs. Ez a kettő lenne a legjobb, az a fontos, hogy pamut alapú legyen a kötöző is, hogy kibírja a 90 fokos mosást. A szalag hosszúsága 70 cm legyen, aminek a középső 10 cm-ét a maszk szélére érdemes rávarrni. Íme a 2020. március 22-én kapott levél tartalma:
„Kedves Szilvia!
Én egyfajta maszk elkészítését próbáltam innen az alapítványtól koordinálni. Természetesen tudom, hogy többféle változat is lehetséges.
Mi úgy vagyunk a maszk kérdéssel, hogy szeretnénk a munkatársainknak 5-10 db textil maszkot biztosítani, hogy ne fordulhasson elő, ami Olaszországban már mindennapos probléma, hogy maszk nélkül kell vizsgálni, betegeket ellátni.
A mi rajzunk nagyban hasonlít a gyártott maszkokhoz, annak a paramétereit vettük alapul.
Annyi anyagot vettünk, hogy néhány ezer maszkot le tudjunk készíttetni, önkéntesek segítségével. Elmúlt héten indult a munka egy varró cégnél, de még csak 300 db-nál tartunk. Nem egyszerű a munka, ha minden előkészítő folyamatot is figyelembe veszünk.
A rendelkezésemre álló anyag nagyjából jövő hét elején elfogy, tehát, ha egy újabb körben is meghirdetésre kerülne a varrás, már nem tudok alapanyagot biztosítani. Pertliből egyébként sem sikerült eleget beszereznünk.
A lényeg: Magas hőfokot (90 fok) kell kibírnia az anyagnak, sűrű szövésű kell legyen, két rétegben kell készüljön.
Kell az orr részbe egy drót, amely segít az orr formájára alakítani a maszkot.
Megkötős változat mellett tettük le a voksunkat. A gumi nem fogja hosszú távon bírni a forrázást, főzést.
Szabásmintánk a következő – ld. melléklet.
Kisfilm a varrás folyamatáról: https://youtu.be/dkSl53qKShY
Cím:
Bethesda Kórház Alapítvány, 1146 BP. Bethesda utca 3. TEHERPORTA
Ide én érte megyek és az osztást szervezzük.
köszönettel,
Bencze János
főigazgató-helyettes
diakóniai igazgató”
A fentiek alapján elkészítettem egy próbadarabot, majd megnéztem milyen anyagok állnak a rendelkezésemre és elkezdtem a maszkok varrását:
Szükséges anyagok:
2 db 22 x 18 cm-estégalap 100% pamutvászonból
12 cm műanyag bevonatú virágkötöző drót
2 x 80 cm pertli, köpper szalag, vagy pólófonal ( Itt is az a fontos, hogy 100% pamutvászon legyen!)

Kivágtam 2 db 18 x 22 cm-es téglalapot 100% pamutvászonból. Az egyik fele fehér vászon, a másik mintás. A próbadarabot egy darabból vágtam ki, aminek a mérete 34 x 22 cm volt, de mivel a fehér vászonból korlátozott mennyiség állt rendelkezésemre, ezért váltottam én is a kétféle anyagra.
Körben összevarrtam 0,7 cm-es varrásszélességgel, az egyik hosszanti oldalán hagytam kifordítónyílást. A csücsköket óvatosan levágtam vigyázva arra, hogy a varrásba ne vágjak bele:
A kifordítónyílás mentén kifordítottam az összevarrt téglalapokat és szépen kivasaltam.

Az oldalán három 1 cm-es kis hajtást készítettem, amit klipszekkel fogtam össze. A legelső hajtást a felső résztől 3,5- 4 cm-re kezdtem el. Itt azért hagytam nagyobb helyet, mint az alján, mert ide kerül még a drót is, ami abban segít, hogy jobban az orrnyereghez lehessen igazítani. Ezt követően bevasaltam a hajtásokat.

Szélét körben letisztáztam és ezzel nem csak a hajtásokat rögzítettem hanem a kifordító nyílást is bevarrtam.

A felső részhez levágtam egy kb. 12 cm-es virágkötöző drótot. Fontos, hogy műanyag bevonatú drótot használj, mert az jobban viseli majd a magas hőfokon való mosást!

A maszk felső részét kb 0,5-0,7 cm-re visszahajtottam és levarrtam. Így rögzítettem a drótot a helyére.

Sajnos, se pertlit, de köpper szalagot nem tudtam vásárolni nagy mennyiségben, ezért egy varrótársunk javaslatára pólófonalat vettem. (Szerencsére az egyik helyi bolt tele van vele, még színek körül is tudtam választani. ) Ráadásul 1 gurigán 65 méternyi pólófonal van.
1 maszk elkészítéséhez 2 db 70 cm-es csíkot javasoltak, de a személyes tapasztalataim szerint inkább 80 cm (!) kell hozzá. A fonalat a maszk színoldalának a szélein rögzítettem dupla varrással.
Íme a kész maszk:

Ugyanaz nyitott állapotban:
Felmerült kérdésként, hogy a pólófonal fogja-e bírni magas hőfokon való mosást, ezért a biztonság kedvéért leteszteltem. 10 percen keresztül főztem egy kész maszkot bugyogó (vagyis forrásban lévő) vízben. Napon megszárítottam, és azt tapasztaltam, hogy sem az anyag, sem a kötöző és a cérna sem olvadt el, és nem deformálódott. Úgy vélem, a célnak tökéletesen megfelel ez az összetétel!

Száradás után, vasalás előtt:
Elindult a sorozatgyártás:
Az első 45 darab. Ennyire volt elég a 65 méter fonal, 70 cm-es kötözőkkel:

Sok foltvarró összefogott és a Bethesda Gyermekkórháznak varrtak maszkokat. Lásd az alábbi facebook posztban.

Nem tudom pontosan mennyit vállaltak, de a hétvégével a vállalt mennyiséget elkészítették. Tegnap beszéltem Pintér Edinával telefonon és ő elmondta, hogy már más egészségügyi intézmények is megkeresték őket. Nagyon szervezetten dolgoznak össze, a kész maszkokat, ahogy a képen is láthatjátok egyszerre szállították le.
Sajnos, én ilyenfajta szervezést nem tudok felvállalni. Most 50 darabot készítettem nekik, amit a mai napon postára adok. Utána viszont a helyieknek készítek maszkokat (egészségügyi intézmények, szociális ellátórendszer és bárkinek akinek szüksége van rá.)
Arról is beszélgettünk tegnap Edinával, hogy lehet hozzájuk is csatlakozni, ha valaki szeretne. (Írhatsz neki messenger üzenetet) De az is nagyon jó, ha mindenki a kis helyi közösségének próbál segíteni.

Erre kérnélek benneteket is, hogy vagy egyeztessetek olyanokkal, akik szervezetten varrnak közösen, vagy pedig nézzétek meg a környezetetekben kinek van rá szüksége.

Jó varrást mindenkinek!

Ha nem a kórház kifejezett kérésére varrsz, hanem csak barátoknak, ismerősöknek szeretnél textilmaszkokat készíteni, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a CraftPassion alábbi blogbejgyzését. A bejegyzésben többféle változatot találsz: kétrétegű textilt, vagy zsebes változatot is. Különböző méretekben: férfi, női, gyerek méretben. Valamennyit PDF formában le tudod magadnak tölteni! Saját felhasználásra bárki megvarrhatja őket!

FACE MASK SEWING PATTERN

A kórháznak készített maszkokhoz hasonló fazonokat találsz a Happy Diy Home oldalon. A következő cikkükben 5 különböző megoldást mutatnak be. Valamennyi a téglalp alakú maszkok egyéni változata. 🙂

DIY FACE MASK- – HOW TO MAKE A FACE MASK

Egyéb kérdések:
Valóban megvédenek-e a textilmaszkok a vírusoktól?
Erről már biztosan Te is rengeteg mindent olvastál. Vannak érvek és ellenérvek. Hivatalosan, a vírusoktól NEM védenek, de mégis sokan javasolják a használatukat a következők miatt:
1. Maszkra elsősorban a beteg embereknek van szüksége, hogy ne terjesszék tovább a betegséget. Viszont a vírus lappangási ideje alatt is bárkit meg lehet fertőzni:
A kép forrása: https://mok.hu/koronavirus/tajekoztatok/maszk-poszter
2. A maszk viselésével az emberek sokkal távolságtartóbbak egymással szemben. (Próbáld ki! 🙂 )
3. Ha hordod kevesebbet fogod piszkálni az arcodat. (Persze csak akkor, ha az jól illeszkedik!!)
4. Nézd meg a buborék tesztet:
Ehhez tenném még hozzá, hogy azért a textilmaszkoknál nem árt, ha könnyen lehet őket fertőtleníteni:
Miért fontos, hogy magas hőfokon mosható legyen a maszk, amikor a vírusok, már egy 20 másodperces szappanos vízzel való kézmosástól is elpusztulnak?
Erre nem tudok orvosi minősítésben válaszolni, de amennyire sikerült utánajárnom, nem feltétlenül a vírusok miatt van erre szükség. Amikor egy gyógyszerész ismerősömet megkérdeztem, hogy szerinte a textilmaszkok mennyire védenek, azt válaszolta, hogy inkább az az aggályos, hogy hamar átnedvesedik és annak hosszadalmas használatával könnyen „saját bacitenyészetet” alakíthat ki a viselője. Emiatt, nem szabad őket huzamosabb ideig (órákon keresztül) használni. Érdemes a maszkot nedvesedés után cserélni és utána „fertőtleníteni.” Így lesznek újrahasznosíthatóak. 🙂 A baktériumok nem nagyon szeretik a hőkezelést, így sokkal biztosabban lehet fertőtleníteni a maszkokat, mint egy szappanos vizes mosással.
Jó munkát kívánok Mindenkinek!
Szilvi
Egyéb érdekességek és hiteles források a COVID – 19 vírussal kapcsolatban:
Kérlek vedd figyelembe, az alábbi videók elkészülésének dátumát!
A Zállatorvos 2020. február 21. videó:
A Zállatorvos 2020. március 14 videó:
A Zállatorvos 2020.március 24. videó:
Dr. Gődény 2020. március 5. videó: