Hamarosan jön a Mikulás! Akinek még nincs ötlete hogy milyen csizmát tegyen ki az ablakba vagy milyet készítsen a gyerekeknek ajándékba azoknak ajánlom a következő bejegyzést. bejegyzésben képekkel illusztrálva szeretném megosztani veletek a képen látható mikulás-zokni elkészítésének folyamatát!

Első lépésként szükségünk lesz egy zokni (vagy akár csizma) formára. Első lépésként szükségünk lesz egy zokni (vagy akár csizma) formára. A mintát INGYEN letöltheted innen: Mikuláscsizma sablon

A mintánkat nyomtassuk ki és ragasszuk fel karton papírra.

A mintát rajzoljuk körbe karácsonyi mintás vászon anyagra. Az egyik anyagra a mintát színével, a másikra (a hátoldalára) pedig a fonákjával rajzoljuk át.

Szükségünk lesz még bélésre is, amihez molinót használhatunk a legegyszerűbben. A molinó vastagabb a vászonnál, ezért ad egy kis tartást majd a készülő csizmának. De természetesen, használhatunk vagy tetszés szerint fehér, esetleg szintén mintás pamutvásznat is.

A két réteg közé vékony vliest tegyünk. Ettől puha lesz a tapintása és erősebb a tartása.

A kivágott részeket tegyük kicsit félre, mert mielőtt összevarrjuk őket, a díszítést kell elkészítenünk.

A csizma díszeként szükségünk lesz egy helyes kis mintára, amit applikálással fogunk elkészíteni.

A mintára tegyünk kétoldalú vetexet, vagy más néven ragasztófátylat. A papíros oldalára rajzoljuk át a mintánk darabjait egymás mellé.

Az alábbi képen látható az általam használt ragasztófátyol. méteráru boltban kapható, általában 90 cm széles.

A felrajzolt mintákat vágjuk ki:

A kivágott részeket vasaljuk fel a kiválasztott anyag-darabkákra. Polár használatánál legyünk óvatosak, mert nem szereti a közvetlenül a forró vasalót!

A szemeket, szemöldököt és az arc apróbb részeit rajzoljuk át az anyagra, még felvarrás előtt. Használjuk olyan jelölő ceruzát, ami könnyen kimosható, vagy magától felszívódik egy idő múlva. A rajzra a részletek kihímzése miatt lesz szükségünk.

Az apró darabokról húzzuk le a papírt, majd helyezzük el a zokni közepére és vasaljuk rá. (A polárt nem szabad közvetlenül vasalni!)

A vasalással rögzítettük az apró darabokat és elkezdhetjük a felvarrásukat. A varrógépet állítsuk cikk-cakk varrásra, vagy gomblyuk varrásra. Minél sűrűbb öltésszélességet használunk, annál szebb lesz a végeredmény!

Minden részletet szín-azonos cérnával varrjunk fel!

A szemet, szájat és az arc részleteit hímzőfonallal készíthetjük el a legszebben.

Elkészült az előlapunk!

A következő lépés a 3 réteg: előlap, vlies, bélés(vagy hátlap) összevarrása. Készítsük el a zokni mindkét részét!

A piros hátsó részt tetszés szerint díszíthetjük szabad-kezes tűzésmintával. Enélkül is használható lesz a kész mikulás-zokni, de egy kis tűzéssel tartást adhatunk neki:

A két részt színével egymásra fordítva varrjuk össze.

Kifordítás után, már majdnem készen is vagyunk!

A zokni (csizma) szárát be kell fedni egy díszítő szegéllyel. Ehhez egy 6,5 cm széles piros csíkot használjunk. A csíkot mintával kifelé kettéhajtjuk és a képen látható módon rávarrjuk a zokni szélére. (Az elején ügyesen be kell hajtani.)

A szegő felvarrása után a belső oldalon kézi öltéssel rögzítjük azt. A kezdő nyíláson keresztül biztosítótű segítségével szalagot, vagy zsinórt húzunk a szegőbe. A zsinór segítségével később össze tudjuk zárni a zokni (csizma) szárát. Az ellentétes oldalra pedig egy kis akasztót varrunk a zokni belsejébe.

mikulászokni_ 24

Így fest az elkészült a mikulás-zokni!

Jó alkotást kívánok Mindenkinek!

Szilvi

Szeretnél még tőlem más karácsonyi ötletet is kapni? Ha szeretnéd az alábbi négy karácsonyi foltos apróságot megvarrni, akkor kattints a képre és iratkozz fel a karácsonyi mini-sorozatra. A foltos apróságok teljes varrási útmutatóját a szükséges sablonnal együtt megkapod PDF formátumban!

Szeretnél további karácsonyidarabokat varrni a segítségemmel?

A "Minták a szeret ünnepére" online tanfolyamba további, karácsonyi patchwork darabokat válogattam össze. Varrhatsz terítőt, falvédőt, táskát de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!