Idén az Ezüstvölgyben, az egyik legérdekesebb kiállítás Ian Berry farmerből készül képei voltak. Sokan kíváncsiak milyen speciális technikával készíti ezeket a darabokat. Saját elmondása szerint (lásd lent a videót) semmi mást nem használ, csak ollót és ragasztót. Így felmerülhet az a kérdés, hogy az ő munkáit lehet-e (szabad-e) a foltvarráshoz  sorolni, hiszen varrás nincs a bennük. A patchwork szó, szó szerinti fordításban folt-munkát jelent. Véleményem szerint, ezek a képek valódi folt-munkák, akkor is, ha nem tűvel és cérnával vannak összeállítva.  De gondoljunk csak bele! Egyre több sajátos megoldással találkozunk -elsősorban az art quilteknél- , ahol már igen távol vagyunk a  foltoktól, hiszen a kész quilt nem is foltmunka, hanem csak tűzés, vagy festés, és jó esetben sok-sok cérna. Varrás általában van bennük, de valódi foltonfolt már nincs. 🙂 Akkor Ian Berry munkáit miért ne tartoznának a foltmunkák közé?

A precizitása irigylésre méltó, pláne, ha élőben találkozunk a kész művekkel. Az Interneten található képek alapján az volt az elképzelésem, hogy ezek a képek legalább ágytakaró méretűek (vagy esetleg egy egész falat is beterítenek) ennek ellenére igencsak meglepődtem, amikor kiderült, hogy a legtöbb akkora mint egy festmény a falon. Egy bekeretezett kép, ami kb. 50-60  cm magas és 80 cm széles. De volt ennél kisebb és egy-két nagyobb munkája is kiállítva.

A kiállítás bejáratánál egyből az életnagyságú portréjával találkozhattunk. 🙂  A beállítás és a környezet valószínűleg egy tipikus pillanat a hétköznapokból, alkotás közben.

 

A bal oldalon egy életnagyságú mosoda volt berendezve, ahol a  mosógépek a “mosoda” felirat és minden kiegészítő természetesen farmerből készült. Ezzel szemben az első kép a “Az én csodaszép mosodám” sorozatából.

A részletfotókon jól látható, hogy a különböző rétegeket egymásra ragasztja ezzel is ad a képeinek egy 3 dimenziós hatást.

Ian Berry Londonban él és a képeihez az ihletet a hétköznapokból, London utcáiból, mosodáiból, kocsmáiból meríti a leggyakrabban. A következő két képen jóllátható a valódi méretük. 🙂

 

Ő maga is ott volt a kiállításon. Lehetett vele beszélgetni és vásárolni tőle reprodukciókat, képeslapokat, könyvet, vagy éppen a  háttérben készülő kisebb munkákat.

 

További képeket tudsz még megtekinteni ebben az albumban:  Ian Berry Ezüstvölgy 2017.

Érdemes megnézni a vele készült interjút is, akkor is ha nem értesz angolul. Bemutat néhány helyszínt, amelyek megihlették. 🙂