A foltos bakancslistámon régóta szerepel a tájkép jellegű quilt elkészítése. Mindig csodáltam azokat a munkákat, amelyek valamilyen tájat ábrázolnak, legyen az hegyvidék, szántómező, vagy akár a tenger. Egy ideje gyűjtöm is azokat az információkat, amelyek az ilyen jellegű quiltek elkészítéséhez szükségesek. Gyakran láttam azt a megoldást, hogy a hátteret megfestik, majd a tájat magát különféle applikációs technikával készítik el és végül a tűzéssel, vagy tűfestéssel adnak neki életet Ettől lesznek a szántóföldön barázdák, a helyvonulaton sziklák, vagy a tenger hullámai élethűen fordosak. Sokkal inkább tetszenek a képeslap jellegű quiltek, mint az elvontabb art quiltek.

Éppen ezért akadt meg a szemem, a Magyar Foltvarró Céh 2015/3 számában a 2016. augusztusában Birminghamben megrendezésre kerülő Quilt fesztivál felhívásán, miszerint a tagországoktól olyan képeslapra emlékeztető quilteket várnak, ami a tagországok fontos nevezetességeire utalnak.

A felhívásban szerepelt továbbá a pontos méret (35 x 25 cm), illetve az, hogy bármely technikával elkészíthető a kép és kell rá bélyeg is tetszőleges méretben, szabadon választható technikával.

Szerettem volna a Velencei tavat ábrázolni, de nem találtam róla olyan fényképet, ami igazán megfogott volna. Másrészt akadtak kétségeim afelől, hogy bárki ráismerne egy nádassal tarkított lápos táj láttán Magyarország ezen “nevezetességére”. 🙂

Végül a Hortobágyi kilenclyukú hidat választottam. Talán nem véletlen, hiszen már középiskolás koromban is megrajzoltam (akkor pasztellkrétával) Csontváry Kosztka Tivadar: Vihar a Hortobágyon című festményét. Találtam egy meseszép fényképet K. Melinda fotóját, amiről azonnal tudtam, hogy ezt akarom elkészíteni. 🙂

Ekkor már szemeztem a Derwent inktense ceruzákkal, így amikor a beszerzésükre került sor, vásároltam még néhány textilfestéket is. Gondoltam,hogy a nevéből adódóan jól lehet textil festésére használni, ezért nem esett a választásom más művészellátóban kapható festékre. A Hobbiművész áruházban a DEKO márkájú textilfesték a szivárvány minden árnyalatában kapható. Beszereztem a három alapszínt (hátha szükséges lesz kikeverni valami egyedi árnyalatot) illeltve kétféle kéket és egy homok színt.

Az elképzelésem a következő volt: Megfestem a hátteret, applikálom a hidat és esetleg a nádas egy részét. (Ez utóbbi nem valósult meg, túl kicsinek éreztem a felületet ehhez, úgy gondoltam nincs rá szükség) Majd ezután ceruzával megrajzolom a kép legapróbb részleteit -ez fog utat mutatni a tűzéshez, és végül tűzöm az eget, a vizet és a nádast. Csak a hidat akartam kihagyni a tűfirkából, hogy egy kicsit kiemelkedjen a háttérből.

A munkafolyamat pontosan ez is volt, bár a textilfesték mindig meglepetést okozott száradás után ezért többször is átfestettem az eget, amíg a kívánt színhatást elértem.

Első fázis. A kép legfontosabb vonalait átrajzoltam egy fehér vászonra ablaküvegen keresztül:

IMG_0001_resize

IMG_0004_resize

Majd elkezdtem festeni a hátteret:

IMG_0123_resize

És az előteret is. 🙂

és a részleteteket:

Ragasztófátyolra átrajzoltam a híd formáját (illetve annak tükörképét) és felvasaltam a homok színű vászonra. Kivágtam a vonalak mentén és a helyére illesztettem.

Ezután jött az aprólékos rajzolás festés az inktense ceruzával. El sem tudom mondani mennyire kikapcsolt és feltöltött ez a folyamat! 🙂

Már szépen alakul a minta:

Az eredeti fénykép és a festett másolat: Éltem egy kis alkotói szabadsággal. 🙂

Kiválasztottam a szükséges színű cérnákat. Majd elmentem a helyi méteráru-, rövidáru-, és hobbiboltba, a Fecskefészekbe, és vettem még 5-6 féle színt. 🙂

Rögzítettem a kesztyűbéléshez, a táskamerevítő közbéléshez (Kacsuk Évi javaslatára, amit ez úton is köszönök neki!) és a molinóhoz.

És elkezdtem átrajzolni a mintát tűvel és cérnával.

A bélyegnek szándékosan Hortobágyit választottam. Tintasugaras nyomtatóval nyomtattuk ki fehér vászonra. Így még a feliratok is jól olvashatóak maradtak rajta.

És végül a kész mű, ennyi fért bele 35 x 25 centibe.

Néhány fotó közelebbről:

és még közelebbről:

És végül, csak az érdekesség kedvéért egy háttér részlet is.

Legutolsó információim szerint két évre búcsúzom a kis képemtől, mert Európai körútra indul a társaival együtt! Remélem valahol sikerül majd megtekinteni a teljes magyar kollekciót!

UPDATE: 2017.05.05

2017. május 6-án Budapesten József Attila Művelődési központban megtekinthető a teljes kiállítás. Nem csak a magyar, hanem az összes EQA tagállam munkái ki lesznek állítva. Összesen 288 kép kerül kiállításra. A kiállítás képeit ITT tudod megtekinteni.

IMG_0127_resize

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!