Ha Iránytű tag vagy, akkor ez a bejegyzés már nem lesz neked újdonság, ha viszont nem vagy tag, akkor szeretném elmesélni neked az egyedi gyártású anyagcsomagok történetét. 🙂

Tervezzük színpalettákban!

Az egész valahol ott kezdődött, hogy 2016. őszén elkezdtem úgy tervezni, az előfizetéshez tartozó mintákat, hogy igyekeztem minden hónapban egy szép minta és színvilág kollekcióban gondolkodni. Ehhez elsősorban, a nagy anyaggyártó cégek mint a Moda, a Kauffmann, vagy az Andover adta a legtöbb ihletet. Bizonyára te is tudod, hogy ezek a nagy cégek hónapról, hónapra új anyagkollekciókat dobnak piacra. Ezekben a kollekciókban, néha több tucat, színekben és mintázatban is jól összeillő anyagokat forgalmaznak. Ezeket az anyagokat meg lehet vásárolni yardban és kisebb előre levágott (un. precut) csomagokban. Nagyon sokféle precut csomag létezik, de erről majd egy külön bejegyzésben írok. Hátránya viszont, hogy Magyarországon kevés helyen lehet őket megvásárolni és általában elég borsos az áruk. Moda anyagokat találsz a Quiltive webáruházban és a Hobbyművésznél is.

Egy-egy patchwork minta, vagy quilt terv készítésekor nagyon csábító volt az ötlet, hogy én is ilyen „kollekciókban” gondolkozzak. A következő években már így is készítettem a terveket. Minden előre megtervezett hónapnak volt egy irányadó „színvilága”. A korábbi évek bejegyzéseit itt nézheted meg: 2023, 2022, 2021, 2018-ban még egy videós összeállítás is készült a tervekből, zenei aláfestéssel. 🙂

Íme az idei januári terv:

Megjelent egy új igény:

Talán mondanom sem, kell de az előfizetők igen gyakran beleszerettek a konkrét mintákba. Pontosan abba a színösszeállításba, ahogy én megterveztem őket. A gond, csak az volt, hogy sokan nem tudták beszerezni hozzá a megfelelő anyagokat. Bevallom, még néha én sem. 🙁 Minden tervhez részletes varrási útmutatót készítek. Leggyakrabban videón mutatom be a quilt mintájának elkészítési folyamatát. Ehhez nekem is szükség volt alapanyagra. Néha azért változtattam az eredeti mintán, mert abból tudtam én is dolgozni, amihez hozzáfértem.

Azért, hogy a lelkes foltvarróknak segítsek, felvállaltam, hogy alkalmanként készítetek nekik anyagcsomagokat. Ezt valahogy, úgy kell elképzelni, hogy elutaztam Budapestre az egyik foltvarrók által kedvenc lelőhelyre és ott gyakran órákig válogattam az anyagok között. Igyekeztem megkeresni azokat, amelyek tényleg szépen összeillenek, és megközelítőleg hasonlítanak a terveimre.

Gyakran előfordult, hogy vagy színekben nem találtam olyat, ami igazán illett volna az általam tervezett mintához, de ha -hosszas keresgélés után- mégis sikerült megtalálnom az összeillőket, akkor azzal kellett szembenéznem, hogy nem volt (mindig) elegendő mennyiség belőle. Komplett anyag-kollekciókat nagyon ritkán találtam. Bár, ha akadt ilyen, akkor képes voltam teljesen újratervezni a mintát, hogy az anyagkollekcióból is megmutassam, hogyan nézne ki készen. Általában csak 10-15 darab anyagcsomagot tudtam így elkészíteni. Részben a „rendelkezésemre” álló anyagok mennyisége miatt, részben pedig azért, mert nem tudtam rá több időt szánni. Az anyagok beszerzése, azok feldarabolása, a csomagok összeállítása, postázása, így is általában egy heti munkám volt. Nagyon minimális haszonnal. (kb. minden anyagból marad nekem egy 20 cm-es anyagcsík. 🙂 )Bevallom itt nem az volt a cél, hogy nyereséget termeljek, hanem az, hogy segítsek azoknak, akiknek nincs lehetőségük ennek utánajárni. Bár az jól látható volt, hogy havi 15 csomagnál többre lenne igény.

Ráadásul tavaly megjelent egy újabb probléma is. A fő beszerzési forrásnál, egyre gyakrabban éreztem azt, hogy komoly kompromisszumokat kell kötnöm. Nem volt olyan választék, ami az igényeinknek megfelelő lett volna. Ezt tetézte a boltvezető azon bejelentése, hogy nem is tervezi a jövőben már az amerikai anyagok behozatalát, mert kiszámíthatatlan mi érkezik meg, az is, hogy mikorra, és az meg pláne, hogy az árfolyam ingadozások miatt, a hónapokkal korábban megrendelt anyagokért mennyit kell végül kifizetnie. Végül az utolsó csepp nála az volt, hogy már nem is igazán keresik a minőségi patchwork anyagokat a vásárlók. Már pedig ha nincs elég vevő, akkor ezt el kell engednie.
Egyedi anyaggyártás? Ez lehetséges?
Őszintén szólva, először négy évvel ezelőtt, 2019-ben megpróbálkoztam azzal, hogy hogy egyedi anyag-kollekciót gyártassak a mintáimhoz. Heteken keresztül egyeztettem a grafikus barátnőmmel, nézegettem a különböző (készen vásárolható) mintákat, leveleztem különböző gyártó cégekkel, de végül nem tudtam megtalálni az ideális megoldást. Az egyedi anyag-gyártás igen költséges iparág, amihez nagy befektetés szükséges. A cégek árajánlatai 1000 méternél kezdődtek. Kisebb mennyiséget senki nem akart vállalni, vagy ha igen, akkor meg olyan árat adtak, amire én mondtam azt, hogy nem éri meg vele foglalkozni, mert nem tudok rá semennyi hasznot tenni. Volt ahol mégis legyártattam egy próbadarabot, de annak a minősége „felért” a gyengébb minőségű (foltvarrós körökben un. pakisztáni) pamutvászonnal. A minta színe fakó volt. Pontosan úgy nézett ki, mintha már egy tucatszor kimosták volna. 🙁 Végül, se magyar, se külföldi vonalon nem sikerült megtalálnom az ideális megoldást.
Tavaly ősszel, újra leporoltam ezt a tervet, és néhány anyag-gyártó céggel felvettem a kapcsolatot. (Most már csak nemzetközi vonalon.) Végül találtam egy céget, akik rendkívül rugalmasan álltak az elképzeléseimhez, és kb. 20 levélváltás után megszületett az ideális megoldás. Közben az Iránytű tagoknak megmutattam kb. 20 különböző mintát és megkértem őket, hogy szavazzanak a nekik legjobban tetszőre. Végül a szavazás eredményeként legyártattam az első minta anyag kollekciót. Íme:
A kész anyagról készült képeket (és később egy rövid videót is), a tagok is nagy lekesedéssel fogadták Alig várták, hogy vásárolhassanak belőle! Úgy éreztem, hatalmas áttörés lesz, hogy a quilt tervek mellé, most már elérhetővé tudom tenni nekik a hozzá tartozó anyag-kollekciót is. Most már, tényleg olyan mintákat tudok tervezni, amelyek a kész darabon is pontosan ugyanúgy fognak kinézni, mint a terveken! 🙂
Természetesen, az anyagokat teszteltem. Mosás tesztet is végeztem rajtuk, hogy eresztik-e a színűket, vagy fognak-e a sötétebb anyagok. Az eredmény az volt, hogy NEM eresztik a színűket! Az anyagok 100% pamutvászon anyagok. Tökéletes színekkel, és nagyon jó minőségben.
Az anyag kollekciók sajátossága (jelenleg, amikor ez a cikk íródik.) hogy, egy kollekcióban 50 x 50 cm-es „blokkok” vannak. Ez kb. megfelel az amerikai kövér negyed (fat quater) méretnek. 🙂 Egy kollekció 9 darab „blokkból” áll. Összesen 1,5 x 1,5 cm anyag van egy alap csomagban. Igyekszem a mintákat is úgy alakítani, hogy a quilt terv megvarrható legyen egy kövér negyed csomagból, esetleg valamilyen egyszínű (pl. fehér vagy bézs) kiegészítővel. Ráadásul, így a minták és a csomagok „rugalmasan” csere-berélhetőek. Ha valakinek megtetszik a januári vadász csillag minta, de ő majd egy másik kollekcióból szeretné megvarrni, megteheti.
A megrendelési és gyártási folyamat:
A vásárlási lehetőség, ahogy korábban írtam, egyelőre csak Iránytű tagoknak biztosított. A folyamat is elég sajátos, mert az anyagból pontosan annyi mennyiséget rendelek, amennyit előre kérnek tőlem a tagok. A „kérés” akkor válik érvényessé, amikor leadják a webshopban a rendelést és kifizetik előre a csomag árát. Így tudtam csak megoldani, hogy rendelkezésemre álljon a gyártás költsége, amit szintén nekem is előre ki kell fizetni. Amikor az igénylést leadom, akkor kezdődik a gyártási folyamat, ami kb. két hetet vesz igénybe. Előfordulhat, hogy a megrendelést követően csak kb. 4 hét múlva kapja meg a vásárló az anyagcsomagot. A hosszú várakozási idő ellenére, nem megy el a tagok kedve a vásárlástól. Fontos tudni, hogy ha valaki nem adja le a megrendelését időben, (abban a kb. 10 napos időszakban, amikor gyűjtöm az igényeket) akkor lemarad a csomagról. Mivel van egy minimum mennyiség, ahol elkezdik a gyártást, ezért utólag nincs lehetőségem néhány csomagot legyártatni, csakis egyszerre.
Mutatom a már elkészült kollekciókat:
A februári terv:
A hozzá tartozó anyagcsomag:
Készítettem belőle egy pakolós táskát is. Kiegészítésnek régi farmer nadrág szárát használtam fel.
A márciusi színvilág:
És a kész anyagcsomag:
Tűzés előtt áll a márciusi (tavaszi eső címre hallgató) mintám:
A maradékokból varrtam egy nagyon egyszerű kis neszesszert. (Erről hamarosan!)
Tapasztalat szerint, a tagok nagyon kedvelik ezeket a kollekciókat. Az első darabok már készülnek az anyagcsomagokból. 🙂
Törökné Komáromi Anita vadász csillag terítőjének az előlapja. Anita 1 darab kövér negyed csomagot használt fel, a hozzá illő bézs kiegészítővel.
Hné Beuk Mónika is hozzákezdett. 🙂
Góra Erika vadász csillag terítője, két csomag felhasználásával:
Kreutzerne Szuhanyik Mária a februári pakolós táskát, a januári anyagcsomagból készítette el: 🙂
Beuk Mónika már hozzálátott a kézi applikálással készülő mintasornak, ami a táska elejét díszíti:
Az áprilisi színvilág:
És a kész anyagcsomag első változata. Később az egyik szürke mintát lazac színűre kicseréltük, hogy egyensúlyba kerüljenek a színek.
Május New Yorkban:
Ennél a mintánál elég sok mindent megváltoztattam, mert az eredeti minta-kollekció túlságosan „katonás” volt a New York Beautyhoz. Úgy gondolom, nagyon az előnyére változott:
Sőt, még kiegészítőt is kapott!
A készülő blokkok:
Modern mintás piros-kék falikép terv:
A kész anyagcsomag:
Többen kérdeztétek, hogy a jelenlegi anyagcsomag mintákat én terveztem-e. Bevallom, sajnos nem, mert egyszerűen nincs (nem volt) hozzá megfelelő eszközöm (programom). Ezek előre elkészített minták, aminek megvásároltam az un. externed licencét. Vagyis azt a jogot, hogy bármire szabadon felhasználhassam, még anyag nyomtatásra is.
Sajnos, az utóbbi két mintával rengeteg probléma akadt. Sok apró hiba volt bennük, amitől nem lehetett szép legyártható mintát készíteni belőle. 🙁 Mivel nekem nem volt hozzá programom, kénytelen voltam a grafikusoknak átadni, akiknek nem kevés időbe telt helyrehozni a mintákat, úgy, hogy gyártható legyen.
Előfordult, hogy kompromisszumot is kellett köti. Pl. a márciusi mintán változtatni kellett, mert az egyik „helyrehozhatatlannak” bizonyult.
Engem nem hagyott nyugodni a dolog, és a múlt héten véletlenül rábukkantam egy (fizetős) online szoftverre, amivel nem csak a hibás mintát tudtam (röpke 4 óra rajzolgatással) helyrehozni, de további terveket is készítettem. 😃
Végre valóra válhat az álmom, hogy tényleg EGYEDI SAJÁT TERVEZÉSŰ anyagkollekciókat készítsek!
És úgy érzem, a történet még csak itt kezdődik. 😉 Folytatás: Patchwork anyagok
Köszönöm, hogy velem tartottál!
Szilvi

Ha szeretnél csatlakozni az Iránytű Foltvarró körhöz, most is megteheted!

Kétféle lehetőség közül is választhatsz!

  • Az éves tagsággal azonnal hozzáférést kapsz minden tartalomhoz, amit a tagságon belül elérhető!
  • A havi tagsággal eléred a havi mintákat és hónapról-hónapra bővül a hozzáférésed!

Mindkét tagsággal tudsz kedvezményesen anyagcsomagot vásárolni!

Részletekért kattints az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!