A kislányunk most 9 éves és egyre jobban érdeklődik a varrás iránt. Az öccsével együtt gyakran kérnek meg, hogy varrjak nekik ezt-azt, amit éppen kitalálnak. 🙂 Most is így kezdődött. Már egy ideje rágja érte a fülem, hogy varrjak neki uzsonnás táskát, hogy ne „szatyorban” kelljen hordania az ennivalót az iskolába. Mivel az ebédet is én főzöm itthon neki, ezért mindenképpen akkora méretű táskában kellett gondolkodni, amibe nem csak két szendvics fér el, hanem az ételhordó is. A Praktika Varrás 2020-as különszámában megakadt a szemem egy „uzsonnatáskán”. Csenge azonnal lecsapott rá, hogy ezt varrjam meg neki, de én kitaláltam, hogy inkább varrjuk meg együtt. 😉

Kicsit módosítottunk az eredeti méreten, hogy biztosan beleférjen az ételhordó, illetve az alja kapott egy plusz bélést, amibe merevítőt lehet csúsztatni (erős kartonpapír). Ez utóbbi módosítás kifejezetten hasznosnak bizonyult, mert amikor meg van pakolva a táska akkor is van tartása. A merevítő kivehető, így a táskát nyugodtan ki lehet mosni, ha szükséges.


Szükséges anyagok:

  • 50 x 110 cm mintás pamutvászon
  • 50 x 110 cm vékony bélés (kesztyűbélés)
  • 50 x 110 cm egyszínű pamutvászon, vagy molinó (zsákvászon)
  • 80 cm-es cipzár
  • textilbőr vagy 3-4 cm-es heveder pántnak (minél szélesebb, annál kényelmesebb lesz vállra venni!)
  • 2 db 2 cm-es D karika
  • 2 db 2 cm-es karabiner
  • 1 db állítható csat (vállpántnak)

A cipzár bevarrása az oldalpanelbe:

Vágj ki a mintás pamutvászonból, a bélésből és a hátlapból 1-1 darab 70 x 20 cm széles téglalapot a táska oldalának. Az oldallap összeállításához szükség lesz a mintás anyagból, a bélésből és a hátlapból 1-1 darab 14 x 22 cm-es téglalapra. (Figyelj az anyag mintájára! A 22 cm-es hosszú összekötőelem mintájának iránya a 20 cm magas oldallap mintájával egyezzen meg!)

Első lépésként a mintás oldallap és a belső közzé varrd be a cipzárt. A bélést érdemes az előlaphoz rögzíteni. A legjobb ha ragasztósrayt használsz, vagy vasalható bélést.

Az előlapot (a béléssel együtt) és a belsőt színoldalával fordítsd szembe egymással, a hosszanti oldal (70 cm) mentén. Tedd közzé a cipzárt. A széleket igazítsd egy máshoz. Cipzárvarrótalp segítségével varrd be a cipzár egyik felét a táska oldallapjának tetejére. Mielőtt letisztázod a színoldalon a cipzár tövében, előtte vágd ki a bélés szélét, hogy feleslegesen ne vastagítsa a varrást.

Tisztázd le a cipzár bevarrását. Gyakorlási lehetőség az egyenes varráshoz. 🙂

Az oldalsó vállpánt-tartók és a táskafül felvarrása:

Az oldallap összeállítása előtt a vállpánt-tartót és a táskafület érdemes felvarrni. (Utána is lehet, de így könnyebb a gép alá fektetni a darabot!)

Ehhez szükség lesz egy 8 cm széles és kb. 8-10 cm hosszú textilbőr darabra (pamutvászonból is elkészíthető, de azt mindenképpen merevítsd meg vasalható béléssel!) A 8 cm-es darabot hajtsd ketté, majd hajtsd be a két szélét még egyszer, hogy egy zárt 2 cm széles 8 -10 cm hosszú pántocskát kapj belőle. Erre helyezd el a 2 cm-es félkarikát.

Hasonlóan készítsd el a táska felső fogantyúját is. Ehhez kb. 23 cm hosszú 8 cm széles textilbőrre lesz szükséged. A rögzítést megkönnyíti, ha 1 cm széles kétoldalú ragasztócsíkot használsz. 🙂

A 20 x 70 cm-es panelnek mérd ki a közepét (35 cm) és a két szélét szintén felezd meg. Így a szélektől kb. 17, 5 cm-es vonalban középre ( a tetejétől 10 cm-re ) rajzold be a vállpánt helyét. Az előbb összehajtogatott pántocskát a félkarikával együtt varrd fel a táska két oldalára!

Az oldalpanel összekötő részét össze kell varrni a táska oldalával. A 14 cm széles és 22 cm magas előlaphoz rögzítsd a bélést és ezt színoldalával fordítsd a táska oldalának színoldalára. A belső részt pedig fektesd a belső rész színoldalára. A szélek egy vonalban legyenek. (Ha ismered a QAYG technikát, akkor ez ismerős lépés lesz!) A táska oldala csak 20 cm magas, a 2 cm-es különbség a cipzáros felére essen, mert erre még szükség lesz a táska felső részének rögzítéséhez! Varrd össze a két részt. Az oldalpanel összekötő elemének másik felét két részletben kell rögzíteni. Előbb az előlapot a béléssel együtt varrd fel a táska másik oldalára a bélést ne varrd hozzá! (Az alábbi képen a jobb felső fotó mutatja ezt!) Ha rögzítetted az előlapot a béléssel együtt, akkor a belső részt hajtsd rá a varrásra, úgy, hogy eltakarja azt. Ezt a vonalat az előző varrásvonalban géppel is rögzítheted (jobb alsó kép) de akár kézzel is felvarrhatod láthatatlan öltésekkel.

A táska alsó és felső részének elkészítése:

A táska alsó és a felső részének szabj ki a mintás anyagból a bélésből és a belsőből 2-2 darab 23 cm-es négyzetet. A sarkait egy kis pohár segítségével kerekítsd le. A három réteget varrd össze. A táska tetejére valót és az aljára valót is! A felső résznék varrd össze a három réteget. A varrásvonal a szokásos varrásszélességnél keskenyebb legyen, hogy később ezt a varrást el lehessen takarni. Ne feledd most felvarrni rá a táskafület! 🙂

Az alsó részhez varrj össze egy bélés darabot egy 23 cm magas és 42 cm hosszú téglalapból. A rövidebb oldala mentén varrd össze. Fordítsd ki, hogy a varrás belülre essen és vasald meg egy „négyzetté”. (Majdnem négyzet lesz belőle.) Ezt a plusz bélést kész szemközti oldalon a 23 cm-es szélességnél rögzítsd a táska aljának a belső részéhez. A két másik oldala maradjon nyitott. Ide lehet majd becsúsztatni az erős kartonpapírt, ami merevíti a táska alját.

Összeállítás:

Előbb a táska alsó részét varrd fel az oldalpanelhez.

Ezt követően a cipzár másik felét varrd fel a táska tetejére. Az íves részeknél, ha nagyon feszül a cipzár, akkor pici, apró bevágásokat ejthetsz, hogy könnyebb legyen a varrás, de így a cipzár szép eldolgozása lesz nehezebb. Ha bevágod, tényleg piciket vágj be! 1-2 millimétert!

Ha a cipzár is a helyére került, akkor már csak az összekötő elemet kell rögzíteni a táska tetejére. A külső részét (béléssel együtt) varrd fel színoldallal összefordítva, de a belső részt hagyd ki a varrásból. (Hasonlóan mint ahogy az oldalát kellett összeállítani!) Az összekötő elem belső részét hajtsd vissza és kézzel varrd rá a táska tetejének belsejére. Ezzel eltakartad a cipzár végét és a varrásszélességet is.

Az utolsó simítások:

A cipzár felső részét a cipzár tövében vágd le a kilógó varrásszéleket, és varrd fel apró kicsi öltésekkel a táska tetejéhez. Most átlósan varrtam le fehér cérnával, szinte semmi nem látszik belőle.

A táska alján a varrásszélességet szegőpánttal tudod eltakarni.

Végül, ha vállra is szeretnéd akasztani, készítsd el hozzá a vállpántot. Ehhez lehet hevedert is használni, vagy textilbőrt, de a mintás anyagból is varrhatsz pántot. (Ez utóbbira már nem futotta az anyagból a minta miatt, ezért még rám vár, hogy egy színes pántot készítsek neki!)

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!