Amikor az ember elkezd táskát varrni, tejesen természetes, hogy meglát egy neki tetsző darabot, és a szabásminta segítségével elkészíti azt, esetleg részt vesz egy oktatáson, hogy elsajátítsa a fortélyokat. 🙂 Ha pedig már egyedi darabot tervez magának, akkor a tanultakat kisebb-nagyobb változtatással beépíti a készülő darabba. A táskavarrás különösen összetett, mert nemcsak az nehezíti meg, hogy három dimenzióban kell gondolkodni, de még hozzá jönnek mindenféle fülek, zsebek, zárak, cipzáros részek, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ezen túl, az összeállítás is gyakran többféle módon lehetséges. Van jó és jobb megoldás, de talán a táska fazonja, mérete, funkciója határozza meg mikor melyiket érdemes alkalmazni. Általában bonyolítja a képletet, hogy még patchwork minta is díszíti, ugyanis ritka az, hogy egy foltos alap nem rendelkezik önálló háttérrel béléssel. Hiszen, a kész quilt mindig három rétegből áll. A quilt szendvicset vagy előre elkészítjük, ami végül a táska külső része lesz és a táska kap külön egy belső részt (bélést) is, vagy pedig a quilt szendvics hátoldala már egyben a belső rész is. Ilyenkor jönnek érdekes kérdések, amit meg kell oldani. Eleve a quilt tűzés után összemegy kicsit, ami nehézséget okozhat, ha a szabásminta szerinti méretet készítjük el és tűzzük meg. Tűzés után ugyanis kisebb lesz. A másik nehézség az összeállítás. Ugyanis a quilt szendvics vastagabb egy táskamerevítővel megerősített előlapnál, és bizony vannak olyan részek, ahol már nagyon sok réteget kell összevarrni, ami egy háztartási varrógép elé igen nagy kihívásokat állít. Ezek olyan kérdések, ami még egy gyakorlott táska-szabásminta készítőt is komoly feladatok elé állít. Legalábbis akkor biztosan, ha nem ipari varrógépre tervezi a mintákat. 🙂

Ha már a mintát és quilt szendvicset hoztam szóba. Tudod, hogy igyekszem olyan táskákat készíteni, amin bizony van valamilyen foltmunka, valamilyen foltos technika. Mindig nyitott szemmel járok, és ha örülök neki, ha igazi patchwork táskákat látok. A legegyszerűbb természetesen, ha valamilyen applikált minta díszíti a darabot, hiszen ilyenkor mindegy mekkora, vagy milyen stílusú az alap! Ha már kicsit összetettebb patchwork minta látható egy táskán, annak gyakran egyszerű téglalap formája van. A téglalapot a legkönnyebb táskává alakítani, ugye?

Sokkal nehezebb egyedi formával rendelkező táskát és a patchwork mintát összeházasítani, pláne úgy, hogy az ne csak “egyszerű” applikáció legyen. 🙂 Mindig nagy kihívás és még nagyobb öröm, ha ezt sikerül összehozni. Talán nem véletlen, hogy a legnépszerűbb táska -szabásminták az utóbbi kategóriába tartoznak:

Az igazi fejtörést mindig az okozza, hogy a végeredmény egyedi legyen. Olyan amit még nem láttunk máshol. Vannak rá jó példák, mint pl. a repülő vadlibákkal díszített háromszög alakú hátizsák, vagy akár a Mary Poppins szőnyegtáskája, és ami legutóbb a népszerűségi lista élére tört a Pickle dish neszesszer. Bevallom ez azért, nem mindig jön ez össze. Vannak olyan mintadarabok is, amelyek körbejárják az Internetet, de az eredetét már nagyon nehéz felkutatni. Így voltam, a csavart hexis hátizsákkal is. Számtalanszor belebotlottam már abba a japán folyóiratból (vagy könyvből?) szkennelt két oldalba, ami a táska szabsámintáját és japán nyelvű összeállítási útmutatóját tartalmazza. (Nem túl jó minőségben) Felvettem a bakancslistára ugyan, de nem akartam egyszerűen “lemásolni”. Végül tavaly Ezüstvölgyben találkoztam vele élőben, amitől megváltozott a véleményem. Úgy döntöttem úgy készítem el, hogy a segítségemmel más is meg tudja varrni, mert ez AZ a táska, ami egy foltvarrónak tényleg nagy büszkeség, amellett, hogy jól használható is!

A csavart hexagon minta önmagában kihívás, hiszen a japánok, a kis apró darabokat kézzel varrják össze. Én szerettem volna ezen a folyamaton kicsit egyszerűsíteni, keresni hozzá valamilyen gyorsabb megoldást. Őszintén szólva, még ha az alapminta szabásán gyorsítottam is a mini darabok gépi összevarrása mindig kihívás még a gyakorlottabb foltvarróknak is.

A kéder elsősorban díszítő funkciót lát el egy foltos táskánál, hiszen nem készül különleges erős anyagból, ami a szélek kopását hivatott megvédeni. Az összetett minta miatt, dilemmáztam is, hogy legyen-e rajta, de végül így éreztem teljesnek. 🙂

A hátizsákot sokan un. békaszájú táskaként is ismerik. Különleges formája van, ami nagy mélységet ad neki. Emellett a hordhatósága több funkciós is, mert nem csak hátizsákként, de válltáska, vagy oldaltáskaként is hordható. Emiatt sokféle csat, karabiner került rá. 🙂

A cipzár sem maradt le róla, hogy a kisebb dolgokat egy helyre lehessen gyűjteni. Sőt, a belső rész nagy mérete még megengedné, hogy további pakolós zsebek tarkítsák.

A kulcs a szétcipzározható pánt. 🙂

És íme a végeredmény. A mérete nem túl nagy, de annál praktikusabb. A kész táska kb. 35 cm magas 25 cm széles és 15 cm mély. Kifejezetten csajos táska, amit a legjobban a hétköznapokban lehet kihasználni.

A "Patchwork táskák haladóknak" online tanfolyamban másik két társával együtt megtalálhatod a táska elkészítésének leírását. (letölthető varrási útmutatót és videóleckét is) Hidd el a segítségemmel könnyedén meg tudod majd varrni! 🙂

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!