Túl vagyunk az első négy hónapon, ezért gondoltam megmutatom neked, hogy az Iránytű Foltvarró Kör tagjai milyen újdonságokat kaptak az idén!

Egy korábbi bejegyzésemben beszámoltam róla, hogy a quilt tervekhez, egyedi gyártású anyagcsomagok is készülnek minden hónapban. Eddigi tapasztalatok alapján a tagok körében igen népszerűek, és ami nekem különösen jó érzés, hogy nem csak megvásárolják őket, de sokan el is készítik belőle a mintákat.

Mutatom mit varrtunk eddig:

JANUÁR

Az év elő hónapját az un. „Vadász csillag” mintával kezdtük, ami gyorstechinkával varrható. Nem kell hozzá sablon, csak körkés, vonalzó vágólap és már indulhat is a blokkok sorozat-gyártása.

Kicsit talán rendhagyó volt az első anyagcsomag, ami a „retro” nevet kapta, de azért esett erre a választás, mert a zárt csoportban ez kapta a tervek közül a legtöbb szavazatot!

Törökné Komáromi Anita, elsőként varrta meg az előlapot a kapott anyagcsomagból!

Hné Beuk Mónika kész előlapja:

Góra Erika kész quiltje:

Kozák Bori kész asztalterítője:

Az anyaggyártás nem indult teljesen zökkenőmentesen, mert az első rendelésnél a gyártó cég több tekercsben küldte el a megrendelt anyagot. A tekercsekben akadtak olyan darabok is, amelyek nem tettek ki egy teljes kollekciót. (nem volt meg bennük a 9 féle minta.) Ezért kitaláltam, hogy ezekből a maradékokból készítek kisebb csomagokat, amiből a kulcstartót, vagy más kisebb darabot is meg lehet varrni. Meglepetésemre, ezek a kis csomagok nagyon népszerűek lettek és pár óra alatt el is kapkodták őket. Sőt, azóta sokan fel is használták! 🙂

Kozák Borbála „retro” neszesszere (a tavaszi eső neszi alapján) és a kis kulcstartó. 🙂

Tóth Csilla sorozatban készíti a retro nesziket! 🙂 (És van egy olyan érzésem, hogy lesznek még testvérei!)

FEBRUÁR

A februári kollekció, egyszerűen a „kék-fehér japán minta” elnevezést kapta. (Tudom nem lett túlságosan fantáziadús, de cserébe beszédes). A minta anyagokból (amit első körben elkészít nekem a gyártó) igyekeztem megvarrni a teljes quilt terv egy kisebb változatát. Ezt a folyamatot veszem mindig videóra, így a segítségemmel utána bárki meg tudja varrni a teljes quiltet.

Íme a „japán macskakő”:

Kreutzerne Szuhanyik Maria megvarrta a macskakő mintát az anyagcsomagból. És még neszesszert is varrt belőle!

A maradék anyagokból pedig egy régi (szakadt) farmernadrág mentett szárával kombinálva nagyobb méretű táskét varrtam. A táska elejét kagyló (vagy más néven halpikkely) minta díszítette.

A táskának azonnal lett is követője, igaz még az előző csomag felhasználásával.:)

Parrag Mária kész táskája egy kis csíkos anyaggal kiegészítve! 🙂

Törökné Komáromi Erika átdolgozta a táska tervét és egy saját változatot készített el belőle. 🙂

MÁRCIUS

A következő kollekció kék zöld színekben készült. Parrag Mária lett a névadója, aki megállapította, hogy olyan friss üde színek, mint a „tavaszi eső”.

A tavaszi eső quilt egy kezdőknek is bátran ajánlott blokkminta. Mind méretileg jól varrható, szabható, mégis látványos darab a 9 féle anyagból. Egyszerű fehér alapot kapott még kiegészítésként.

A maradékokból egyszerű neszesszert varrtam. Az ötlet tényleg csak a „maradék” felhasználása volt. Bár itt is elmondható, hogy a végeredmény sokkal harmonikusabb az összeillő anyagok felhasználásával.

bty

ÁPRILIS

Az áprilisi „szürke-lazac” színvilág a „holland rózsa variáció” nevet kaptam, mert ehhez a hagyományos blokkmintához hasonlít legjobban a terv. (Nem volt tudatos a minta tervezése) Itt is azt tartottam szem előtt, hogy a „kövér negyed” csomagból varrható legyen a quilt.

Anita azonnal megvarrt egy próba blokkot, mielőtt még a csomagot megkapta volna. 🙂

Balázs Ági a retro csomagból kezdte el mintát. Év elején ugyanis azt ígértem, hogy igyekszem a mintákat úgy tervezni, hogy bármelyik anyagcsomagból varrhatóak legyenek. Neki ez a színösszeállítás jobban tetszett, így ebből fogja megvarrnia quiltet.

Húsvét alkalmával publikáltam néhány papírra varrásos mintát is: nyuszika, kiscsibe, és színes tojások.

Anita azt írta „ki kellett próbálnia” őket! 🙂

Csilla követte a példát. Bár elmúlt már húsvét, de „lesz még jövőre is” felkiáltással egy egész szett nyuszikát varrt meg.

Ehhez a hónaphoz készült egy asztali anyagtartó/ tároló/ rendező is a „maradék” anyagokból.

 

Még fel sem tettem a kész videókat a zárt oldalra, Parrag Mária a fázisfotók alapján elkészítette az első változatot. 🙂

Paluska Annamária is megvarrta a tárolót az otthoni anyagokból. 🙂

Aki kért anyagcsomagot, az ezen a héten vehette át. Van egy olyan érzésem, hogy hamarosan sorra elkészülnek a „holland rózsa” színű asztali anyagtartók is!

 

MÁJUS

Hogy megmaradjona kihívás, idén sem hagyhattam ki a New York Beauty mintát. Minden évben akadnak lelkes és kitartó rajongói. 🙂 Az év elején kinézett mintasort, most is megvásároltam ugyan, de NEM használtam fel egy-az egyben. Ennek az az oka elsősorban, hogy a legtöbb minta túlságosan geometrikus (szigorú katonasorban ismétlődő) ezért úgy éreztem a New York Beauty mintához nem lenne jó választás. Alaposan átalakítottam. Kicsit a színekhez is hozzányúltam, hogy ne legyen túl „harsány”, de szerintem, ez csak az előnyére vált.

Ráadásul ez a csomag kapott egy FŐ mintát is. 🙂

Elkészítettem belőle az első minta darabot, majd a másodikat, aminek a teljes folyamatát videóra vettem. Mivel a quilt terv három blokkból áll, még nem készült el a teljes varrási útmutató, de a vállalkozó szellemű Iránytű tagok már kipróbálhatják a blokk varrását!

Erre a csomagra még várni kell. Az előrendeléseket 2023. május 12-ig lehet leadni az Iránytű tagoknak.

 

JÖN! JÖN! JÖN!

Egy 20 cm magas, 23 cm széles és (12 cm mély) uzsonnástáska!

Ha szeretnél csatlakozni az Iránytű Foltvarró körhöz, most is megteheted!

Kétféle lehetőség közül is választhatsz!

  • Az éves tagsággal azonnal hozzáférést kapsz minden tartalomhoz, amit a tagságon belül elérhető!
  • A havi tagsággal eléred a havi mintákat és hónapról-hónapra bővül a hozzáférésed!

Mindkét tagsággal tudsz kedvezményesen anyagcsomagot vásárolni!

Részletekért kattints az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!