A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/272538214931720596/

A foltvarrók közt  igazi különlegességnek számít, ha valaki bali-batik anyagokból készíti el a foltos munkáját.Ezek az anyagok színvilágukban és minta világukban igen különlegesek, sajnos azonban az áruk miatt meg kell gondolni mit készítsünk belőle. Augusztusban készülök néhány kisebb darabbal, amihez elsősorban bali-batikot fogok használni, ezért úgy gondoltam, kicsit utánanézek hogyan is készülnek ezek az anyagok. A festés és a batikolás amúgy is nagy divat -nemcsak- a foltvarrók közt. Felmerült bennem a kérdés, hogy esetleg saját magunk tudunk-e ilyen különleges darabokat készíteni? Egy biztos, ha belevágunk olyan egyedi darabokat kerülhetnek ki a kezeink közül, amiből biztosan nem jön szembe még egy az utcán!

Íme, néhány foltmunka kedvcsinálónak:

Ha még nem találkoztál vele, akkor először is figyelmedbe szeretném ajánlani a kis teknőcös pénztárcát:

Ha van esetleg jelly roll csomagod mutatós bevásárlótáskát készíthetsz az anyagok egyszerű összevarrásával:

Szintén jelly rollból készült ez a takaró. A minta egyszerű, de látványos. 🙂

Akik komolyabb darabokat szeretnének készíteni, azoknak ajánlom az alábbi magányos csillag variációt:

https://hu.pinterest.com/pin/99149629272159879/

vagy esetleg ezt a New York Beauty-t:

https://hu.pinterest.com/pin/733523858028096955/

De először nézzük meg, hogyan készül mindez “nagyüzemben”.

Így készül a Bali batik a Hoffman gyárban. A rövid 3 perces kis videó bemutatja, hogyan készül  a Hoffman márkájú bali-batik. A vásznat több rétegben festik. A rétegek között  sablon és viasz segítségével nyomják rá a különböző mintákat. Az eljárás fontos része, hogy két festés között a napon szárítják az anyagokat,  nem csak egyszerűen kiterítve, hanem meggyűrögetve, amit utána megszórnak mosószódával. Ahol a mosószóda éri az anyagot, ott sötétebb lesz a festék színe, miközben a többi helyen világosabb marad.  Ettől a viasszal elért batik minta mellett,  márványos -színátmenetes lesz az anyag. Végül szépen csomagolják, feldarabolják az anyagokat és a végek mellett elkészülnek a kész jelly roll csomagok is. 🙂

A következő videó, már egy “kisebb” helyi üzem munkálatait mutatja be. Láthatjuk, hogy kicsit mások a körülmények, minta Hoffmann gyárban. Több folyamat is a gépek helyett emberi munkával történik : úgy mint a festés, áztatás, mosás, de a lépések szinte teljesen ugyanazok. A videó több mint 20 perces angol nyelvű kommentárral. A videó tartalmazza a sablon készítés folyamatát is. Érdemes megnézni, milyen aprólékos munkáról van szó. (6:25)

A következő 6 perces rövidfilm kifejezetten dokumentumfilm jellegű. Itt már az is látható, ahogy a különböző színeket kikeverik (2:40), vagy ahogy a viaszt főzik ki az anyagból (4:25).

Most, hogy ismerjük a teljes eljárást, már csak egy jó kis sablont és megfelelő viaszt kellene beszerezni ahhoz, hogy házilag is kipróbáljuk  a “bali-batik” készítést! 🙂

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Szilvi

Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.