A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/272538214931720596/

A foltvarrók közt igazi különlegességnek számít, ha valaki bali-batik anyagokból készíti el a foltos munkáját.Ezek az anyagok színvilágukban és minta világukban igen különlegesek, sajnos azonban az áruk miatt meg kell gondolni mit készítsünk belőle. Augusztusban készülök néhány kisebb darabbal, amihez elsősorban bali-batikot fogok használni, ezért úgy gondoltam, kicsit utánanézek hogyan is készülnek ezek az anyagok. A festés és a batikolás amúgy is nagy divat -nemcsak- a foltvarrók közt. Felmerült bennem a kérdés, hogy esetleg saját magunk tudunk-e ilyen különleges darabokat készíteni? Egy biztos, ha belevágunk olyan egyedi darabokat kerülhetnek ki a kezeink közül, amiből biztosan nem jön szembe még egy az utcán!

Íme, néhány foltmunka kedvcsinálónak:

Ha még nem találkoztál vele, akkor először is figyelmedbe szeretném ajánlani a kis teknőcös pénztárcát:

Ha van esetleg jelly roll csomagod mutatós bevásárlótáskát készíthetsz az anyagok egyszerű összevarrásával:

Szintén jelly rollból készült ez a takaró. A minta egyszerű, de látványos. 🙂

Akik komolyabb darabokat szeretnének készíteni, azoknak ajánlom az alábbi magányos csillag variációt:

https://hu.pinterest.com/pin/99149629272159879/

vagy esetleg ezt a New York Beauty-t:

https://hu.pinterest.com/pin/733523858028096955/

De először nézzük meg, hogyan készül mindez „nagyüzemben”.

Így készül a Bali batik a Hoffman gyárban. A rövid 3 perces kis videó bemutatja, hogyan készül a Hoffman márkájú bali-batik. A vásznat több rétegben festik. A rétegek között sablon és viasz segítségével nyomják rá a különböző mintákat. Az eljárás fontos része, hogy két festés között a napon szárítják az anyagokat, nem csak egyszerűen kiterítve, hanem meggyűrögetve, amit utána megszórnak mosószódával. Ahol a mosószóda éri az anyagot, ott sötétebb lesz a festék színe, miközben a többi helyen világosabb marad. Ettől a viasszal elért batik minta mellett, márványos -színátmenetes lesz az anyag. Végül szépen csomagolják, feldarabolják az anyagokat és a végek mellett elkészülnek a kész jelly roll csomagok is. 🙂

A következő videó, már egy „kisebb” helyi üzem munkálatait mutatja be. Láthatjuk, hogy kicsit mások a körülmények, minta Hoffmann gyárban. Több folyamat is a gépek helyett emberi munkával történik : úgy mint a festés, áztatás, mosás, de a lépések szinte teljesen ugyanazok. A videó több mint 20 perces angol nyelvű kommentárral. A videó tartalmazza a sablon készítés folyamatát is. Érdemes megnézni, milyen aprólékos munkáról van szó. (6:25)

A következő 6 perces rövidfilm kifejezetten dokumentumfilm jellegű. Itt már az is látható, ahogy a különböző színeket kikeverik (2:40), vagy ahogy a viaszt főzik ki az anyagból (4:25).

Most, hogy ismerjük a teljes eljárást, már csak egy jó kis sablont és megfelelő viaszt kellene beszerezni ahhoz, hogy házilag is kipróbáljuk a „bali-batik” készítést! 🙂

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Szilvi

Szeretnél további nyári darabokat készíteni a segítségemmel?

Összeválogattam az elmúlt évek legkedveltebb nyári mintáit, amit most kedvezményesen meg tudsz vásárolni egy online tanfolyam formájában. Vannak hozzá letölthető, nyomtatható leírások PDF-ben és videóleckék is, hogy a trükköket jobban meg tudjam mutatni!

Kattints a képre, ha érdekel a tanfolyam!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!