A hétvégén véget ért az idei Országos Foltvarró Fesztivál, aminek most Veszprém adott otthont. A szervezési feladatokat a veszprémi és a márkói foltvarró csoportok közösen vállalták el. Az Agóra Kulturális Központ volt a helyszíne az esemény nagy részének, mellette még a Báthory iskolában is láthattunk kiállításokat. A rendezvény helyszíne jól megközelíthető volt és tanfolyami oktatóként azt tapasztaltam, hogy mindenben nagyon figyelmesek és segítőkészek voltak a szervezők. Ezúton is köszönöm nekik!

Az idei pályázati témával kapcsolatban én is osztom azt a véleményt, hogy nagyon nehéz választás volt: Gizella Királynét választották a pályázati témának, egyrészt, mert Veszprém a „királynék városa”, másrészt, mert Gizella híres volt a kézimunka szeretetéről. A koronázási palást díszítési munkáit is neki (és udvarhölgyeinek) tulajdonítják. Ezzel együtt, én mégis rendkívül behatároltnak éreztem a témát. Megint az az érzés fogott el, hogy nem tudok a megadott keretekből kilépni, nem tudom azt kellően „tovább gondolni” azt. Ennek ellenére, végül megszületett egy ötlet a fejemben, a pályázati munkával kapcsolatban, de mivel egy rendkívül összetett, munka és időigényes darabot terveztem meg, a megvalósítására végül nem maradt időm.

Itt szeretném megjegyezni, hogy bizonyára többeknek csalódást okoztam, amiért nem láthattak tőlem idén pályázati munkát, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem szeretnék majd pályázni. Természetesen, ha a témaválasztás magával ragad és időben sikerült a tervet kitalálni, az anyagokat beszerezni, akkor biztosan fogok még kiállításra varrni. 🙂 Úgy érzem, én még csak az út elején járok. Sokat kell még fejlődnöm, tanulnom és egy pályázati munka mindig okot ad a határok feszegetésére, az új kihívások teljesítésére.

Ahogy várható volt, sokan Gizella királynét igyekeztek megformálni a kész munkákban. Több helyen megjelent a koronázási palást is, bár bevallom én inkább arra számítottam, hogy ez több munkában kap szerepet.

Összesen 22 darab pályázati munka érkezett be. (Úgy tűnik, ez a 20 körüli pályázat, az elmúlt évekre nagyon jellemző). Ismét akadtak személyes kedvencek, volt olyan munka, ahol megismerhettem a készítés igazi motivációját, a valódi inspirációt. Mindig nagy érdeklődéssel hallgatom, hogyan alakul egy-egy quilt a gondolattól a megvalósításig. Szeretem a quiltek történetét.

Gondolom nem meglepő, hogy az első számú kedvencem Forczek Cecilia munkája volt. Nem csak azért, mert egy fotorealisztikus quiltet készített. Még nem kerültek ki a nevek a quiltek mellé, amikor egy kedves ismerősöm halkan „meggyanúsított”, hogy ez biztosan az én munkám. Ki kellett ábrándítanom, hogy idén én nem pályáztam, de amikor megláttam a quiltet, azonnal értettem, miért gondolt rám. Én pedig abban a pillanatban tudtam, kinek a munkáját látom. Cecília ugyanis tavaly az OFF-on részt vett a portré készítési workshopon és ő volt az első, aki be is fejezte az ott készített munkáját. Akkor Angelina Jolie portéjának kezdett neki. Íme:

És íme a kész quilt:

Ez pedig a pályázati munkája:

A részletek:

A díjátadó után, sikerült vele személyesen is beszélgetnem. Elárulta, hogy már régóta tervben volt neki, hogy pályázzon. Az applikáció a kedvenc patchwork technikája, így már a workshopra is pont ezért jelentkezett. Nem az applikálást tanulta meg tőlem, hanem csak a portré-készítés módszerét. Az ő quiltjét is meggyanúsították a kívülállók, azzal a váddal, hogy ez csak „ragasztva van”. Pedig, ez nem igaz. Tökéletesen varrta meg, láthatatlan applikálással! Ezen kívül szédületesen aprólékos és részletgazdag az egész quilt. Tele ici-pici kis foltokkal. Nem árulok el már nagy titkot, hogy ő nyerte meg a legjobb figuratív quilt díját és a Fődíjat is! 🙂

Mindegyik quiltről nem tudok ilyen részletes beszámolót nyújtani. Ráadásul biztos vagyok benne, hogy ha nem voltál ott a kiállításon, kíváncsi vagy a többi munkára is. 🙂

Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület: Kereszt

Dr. Kovács Gabriella: Tevékeny szeretet és hit

Nagyné Rózsahegyi Csilla: Gizella szellemisége: Kelet-Nyugat

Takácsné Kis Andrea: Gizella keresztje

Nyikos Lilian: Boldog Gizella legendája

Andrási Rita: Metamorfózis

Vargáné Orbán Erika: Gizella

Erika megnyerte a legjobb Art quilt kategóriát, és a JUKI különdíját is.

Nagy Anita: Hercegnéből királyné – királynéból legenda

A quilt elnyerte a legjobb gépi tűzés díját.

Jaros Anikó: Gizella vágya

Tüzikék Foltmozaik Műhely Veszprém: Veszprém ékessége

Csuti Ilona: Fenséges Aura

Csuti Ica pályázatának különösen örülök. Sokat győzködtem, hogy lépjen be a Céhbe, mert ismertem a munkáit. A kézzel készített quiltjei nemcsak tökéletesen vannak megvarrva, de nagyon jó ízléssel választja ki az anyagokat. A pályázati munkájában Gizella királyné helyett annak auráját jelenítette meg. A quiltjében a kézi applikálás éppúgy helyet kapott, mint a gépi tűfestés.

Ica megnyerte a legjobb első pályázó díját.

Dr. Regula Ildikó: Aki maradandót hagyott ránk

Szikszainé Köhler Judit: Gizella öröksége

Sólyom Melinda: Záloga a hitnek

Mokos Katalin: Jó csillagzat

Szíjjártó Istvánné: Fohász

Studió Mi: Fohász

Varrósdobos csoport: Áhitat

Dunakanyar Foltvarró kör: Bíborban

Losonczy Benkő Erzsébet: Örökség

Feledyné Szabó Klára: Aranyszál című munkája a legjobb mini quilt kategóriában kapta meg a díjat.

Bár idén a zsűri ismét sem osztott minden kategóriában díjat, de biztos vagyok benne, látva az új alkotók és a régi visszatérők munkáit, hogy jövőre sokkal nagyobb lesz a verseny a díjakért! 😉

A pályázati munkákon kívül még további kiállításokat nézhettünk meg:

  • Magyarország tájai
  • Veszprém régiós kiállítás : Foltvirágok Veszprém, Aranykezek Foltvarrók Kislőd, Folttolók Veszprém, Gyűszűkék Zirc, Nyirád Nyírbálók Foltvarró Szakkör, Márkófolt Varrókör Márkó, Tapolca, Révfülöp, Badacsonytomaj

  • STUDIO MI különleges Inverz kiállítása.

  • Sulyok Levente kezdeményezésével, a Medalion kiállítás:

  • Tüzikék – 25 éves jubileumi kiállítás

  • H. Mátyás Márta,
  • Csuti Ilona

  • és Fritz Mónika kiállítása

 

  • Molnár Jánosné kiállítása, akivel sokat beszélgettünk a kiállított munkáiról. 🙂

  • Bán Mihályné trapuntó díszítésű quiltjei

Feledyné Szabó Klára céhmester munkái:

Az Orient Expressz kiállítás:

A vásárcsarnokban bőven lehetett választani a szebbnél szebb anyagok és foltvarráshoz szükséges eszközök között. 🙂

Az első napom egy kis workshop keretében, megmutattam, hogyan kell elkészíteni egy gyurgyalagot.

Nagy örömömre, találkozhattam Dolányi Annával is, aki a magyar Foltvarró Céhet megalapította 1989-ben.

 

További képeket nézhetsz meg az alábbi Google képcsarnokban: Országos Foltvarró Fesztivál 2022

Köszönöm, hogy velem tartottál!

Szilvi