A karácsonyi ünnepek után lassan kezdünk az ÚJ ÉVre hangolódni. Aki még eddig nem tette, az is lassan megfogalmaz magában néhány újévi fogadalmat. Kívánom, hogy legyen közte a „sokat fogok varrni!” mondat is. 🙂 Ehhez szeretnénk egy újévi malackával sok szerencsét kívánni!

Megkértem Csillát, hogy készítsen egy újévi malackát, akit most tányéralátét formájában keltettem életre. De el tudom képzelni bármilyen konyhai kiegészítőn: kötényen, esetleg edényfogó kesztyűn is. Persze nincs kizárva a falikép -falinaptár?- készítése sem. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mit készít belőle!

Első lépésként, töltsük le a malacka szabásmintáját!

Újévi malacka szabásminta

Anyagszükséglet:

A kész tányéralátét méretei: 35 x 45 cm. Ennek megfelelően az anyagszükséglet a következő:

  • 35 x 45 cm-es
  • mintás pamutvászon
  • 28 x 36 cm-es
  • sárga színű pamutvászon
  • kisebb darabok:
  • kétféle árnyalatú rózsaszín-,mintás piros- és zöld színű pamutvászon,
  • fekete filc;
  • fekete- és rózsaszín hímzőfonal
  • ragasztófátyol
  • ragasztós vetex, vagy vékony közbélés

A minta előkészítése:

A sablon bontott mintája segítségével rajzoljuk át a malacka darabjait a ragasztófátyol papírjára.

Vágjuk ki a darabokat és a megfelelő színű anyag hátoldalára vasaljuk fel a ragasztófátyolt.

Íme a malackánk darabokban:

A sablonban található teljes rajz segítségével készítsünk segédfóliát. A segédfóliát használjuk a részletek pontos illesztéséhez!

A kész malacka darabjait vasaljuk fel forró vasalóval. A vasalót csak nyomjuk rá az anyagra. Amennyiben a szemnek barkácsfilcet használunk, azt ne vasaljuk, mert el fog olvadni. (Nem szándékosan, de teszteltem. :))

Applikálás

A vasalás után elkezdjük az applikálást. Úgy kapunk szép eredményt, ha mindig az anyaghoz illő színű cérnát használunk.

Az applikáláshoz a következő beállításokat szoktam használni. A cikk-cakk öltést használom Az öltés szélességét mindig a darab méretéhez állítom, de leggyakrabban 3,5 és 4 közé állítom. Ha kisebb darabot varrok fel, mint pl. a malacka szájában lógó lóhere, akkor 2,5-2,8 közötti értékre állítom a varrógépet. Az öltés sűrűségét mindig 0,5-re. Így kapok hímzéshez hasonló varrást. (Ezt mindenki ki tudja tapasztalni magának, de a lényeg, hogy a nullához közelítő értéket adjunk meg.)

Emellett fontos a felső szál feszességén is állítani. A középérték 4-6 között van. Normál varrásnál ezt használjuk. Applikáláskor viszont lazábbra kell állítani a szálat, így az alsó szálat nem fogja véletlenül felhúzni a gép. Általában 3-as, 2-es értékre állítom be. Az ideális beállítást mindenki ki tudja tapasztalni a saját varrógépén.

Ha készen vagyunk az applikálással, hímezzük ki a szemöldököt, szájat, farkincát és a frufrut. (én az utóbbit véletlenül elfelejtettem.)

Készen van az újéi malackánk! 🙂

A mintából most tányéralátétet készítettem, ezért csak nagyon vékony egy oldalon ragasztós flízt használtam. Hátlapnak pedig erősebb anyagot, hogy legyen tartása. (molinót)

A három réteget tűzéssel rögzítettem egymáshoz. A minta tövében varrtam körbe a malackát.

Az előlap még kapott egy fólia réteget. Méterárukánt kapható fóliát vásároltam. Általában a csipketerítők felé szokták használni, hogy megvédjék azt a szennyeződésektől.

Szegés

Végül egy halványlila szegőpánttal kereteztem. A fólia miatt, nem varrtam még egyszer körbe a szegőt az előlapon. Tartottam tőle, hogy a varrás úgy szétlyukasztja a fóliát, hogy az el fog szakadni, ezért hátul kézi varrással rögzítettem a pántot a hátlaphoz.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

Még egy felhasználási mód:

Jó munkát kívánok hozzá!

Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!