Szeretném veletek megosztani, hogyan alakult ez a sorozatunk. A késztermékek között Lotti a legnépszerűbb, a szabásminták között pedig Panni. Vivi kicsit a háttérbe szorult, talán a minta összetettsége miatt? Pedig nekem ő a kedvencem! 🙂

Egyik reggel futás közben jutott eszembe, hogy a kislány minták legyenek valamilyen ismert nagyvároshoz köthetőek, akár a föld minden területéről. Így a variációk száma rendkívül sok lehet, nem beszélve a minták sokszínűségéről. jelen sorozatunknak egyelőre 3 tagja van:

  • Panni Párizsban
  • Lotti Londonban
  • Vivi Velencében

Megtalálod őket a webshopban a Minták kislányoknak kategória alatt.

Ami az elkészítésüket illeti. A minták gépi applikációra vannak tervezve, de bátrabbak kézzel is megpróbálhatják őket megvarrni. A cél az volt, hogy alkotó kedvű anyukák, nagymamák látványos dekorációt készítsenek leánygyermeküknek, vagy unokájuknak.

Panni elkészítéséről külön blogbejegyzésben foglalkoztam. Azóta kicsit módosultak a szabásminták. A sablonok tükörképét tartalmazzák, így már nem kell ablaküvegen trükközni velük. 🙂

A következőkben a gépi applikálás folyamatát mutatom be:

A sablon kinyomtatása után érdemes felnagyítani azt 140%-ra (A4-ről A3-ra) A képen látható párna méreteit ekkor kapjuk meg. (44 x 55 cm)

Panni készítéséről részletesebben itt olvashatsz: A párizsi lány – applikálás kartonsablon nélkül

A szabásmintát pedig a webshopban találod meg: Panni Párizsban

Így készülnek. Először nézzük Lotti fázisfotóit:

A minta darabjait rajzoljuk át a ragasztófátyolra. A minta tükörképe a véglegesnek, éppen ezért ezt a mutatványt már nem kell az ablakra ragasztott sablonnal végeznünk! Megkönnyítjük a munkánkat, ha az egyforma színű darabokat egymás mellé rajzoljuk!

A ragasztófátyolból vágjuk ki a darabokat kis ráhagyással, és vasaljuk rá a mintákat a kiválasztott anyagdarabokra.

Majd vágjuk ki őket pontosan a vonalak mentén!

A teljes mintát rajzoljuk át segédfóliára alkoholos filccel. Én a leggyakrabban a méterre kapható átlátszó viaszos „vásznat” szoktam megvenni, amit elsősorban csipketerítők védésére szoktak használni. 30 cm-ből készíthetünk 3-4 sablont!

A segédfólia használat közben. A pontos mintát csak így kaphatjuk meg, ha elhanyagoljuk ezt a lépést, előfordulhat, hogy torzul a mintánk!

Ha minden darabot a helyére került akkor rá kell őket vasalni az alapra. Figyelem! A vasalót nyomjuk rajta ne tologassuk!! (Mert különben a ragasztófátyol könnyen ráragadhat a vasaló talpára…)

A mintát sűrű cikk-cakk öltéssel felvarrjuk az alapra. Az öltésszélességet érdemes 3-4 -es érték közé állítani. Az öltéssűrűséget pedig a nullához csökkenteni. A mintánk akkor lesz még szebb, ha a felső szálat lazábbra állítjuk (2-3 érték közé).

Ezután következik az arc részleteinek varrása, vagy hímzése. Egyes részeket el elehet készíteni varrógéppel is, de van amit érdemesebb kézzel. A szemet is lehet applikálni, vagy hímezni, de ha a varrógép tud ilyen motívumot, akkor géppel is elkészíthető.

A kész mintát keretezzük tetszőlegesen. A keretek segítenek a párna végleges méretét kialakítani. Az alapminta 30 x 40 cm-es. Ezt szoktam keretezni egy 6,5 cm-es és egy 4 cm-es kerettel. Így a végleges párna méret 45 x 55 cm.

. A keret elkészítése után 150 grammos flízzel és hátlappal látom el a mintát. (Általában lepedővásznat, vagy molinót használok). Először a mintát árokban tűztem, majd a járdát kicsit kavicsosan. Vagy inkább a macskakőre emlékeztető tűzéssel.

Íme a kész párna: Lotti Londonban.

A szabásmintát megtalálod a webshopban: Lotti Londonban

Nézzük meg a Viviről készült fázisfotókat is! A különbség talán annyi, hogy a verebek és a morzsák elkészítése kicsit időigényesebb volt. 🙂

Íme a kész párnahuzat:

A kész minta pedig a webshopban: Vivi Velencében

 https://www.szilvifoltvarras.hu/?product=vivi-velenceben-szabasminta

Most rendkívül kedvezményesen 500 Ft darabáron vásárolhatod meg a gyerekmintás applikációs szabásmintákat!

Keresd őket a webshopban: Applikált minták

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!