Az elkészítési ideje a tervezéstől a befejező munkálatokig 8 óra volt. Mérete 40 x 110 cm.

Először megterveztem a futó látványképét. Egy egyszerű juharlevél mintát választottam:

 

Ezután következett a „kincskeresés a maradékos dobozokban”. 🙂 Összeválogattam a megfelelő színű anyagdarabokat.

Majd hagyományos módszerrel kartonpapírra sablont készítettem. A teljes blokk mérete 20 x 20 cm. Minden egyes darab 0,7 cm-es varrásráhagyást hagytam. Van néhány egyszerű gyors-technika, amivel könnyebben lehet háromszögeket készíteni, de annak előfeltétele, hogy több egyforma színű darab legyen a mintában. 🙂 Mivel most is, szinte minden darab más anyagmaradékból készült, ezért kénytelen voltam a kis kartonpapírkáimat átrajzolni.

Ezután következi a patchwork puzzle.:) Kirakós játék, amelynek célja, hogy megállaptsd melyik színösszeállítás tetszik a legjobban. 🙂

Amint a kirakó elkészült szépen összevarrjuk a darabokat. Először a háromszöget, majd a sorokat.

Közben vasalunk. Mostanában rászoktam, hogy egy oldalra vasaljak, holott én még úgy tanultam, hogy szétvasalunk minden varrásráhagyást. Ahol több anyag találkozik egy csomóban ott szerencsésebb is szétvasalni a varrásráhagyást. Itt is indokolt lett volna, mert később keletkeztek olyan illeszttési pontok, ahol már elég sok anyag találkozott.

A tűzést mindenhol úgy tanítják, hogy a varrás-szélességre merőlegesen tűzzük, aminek az az előnye, hogy varrás közben ki sem kell venni a tűt, mert a szépen áthaladhatunk rajta. Ennek ellenére én még a képen lázható módon tanultam, az összetűzést. Ennek előnye, hogy könnyen lehet ellenőrizni pontos-e az illesztés, és ha nem az még tudunk rajta igazítani.

Miután elksézültek a blokkok, kicsit megigazítottam a széleket. Csak nagyon minimálisan lehet levágnia széleket, mert utána az a meglepetés érhet hogy kisebbek a blokkok, mint kellene (Ez esetben 21,5 cm)

Íme a hátoldal:

A blokkok közé 4 cm-es elválasztó vonalat varrtam, majd a bézs virágmintás anyagból 9 cm-es keretet varrtam rá. Végül pedig egy 5 cm-es világosbarna keretet kapott.

A tűzésen sokat törtem a fejem. A levél mintákat árokban és talpszélességben tűztem, hagyományos módon, de a kereteknek szabad-kezes tűzést készítettem.

A hosszabb karos gép előnye, hogy kényelmesen elfér alatta a munka.

A tűzéshez legszívesebben a következő mintát szerettem volna használni, de nagyon új volt és nem állt még rá a kezem :(, így csak a négy sarka kapott egy-egy levél-motívumot:


Jó munkát kívánok hozzá!

Szeretnél további őszi színvilágú darabokat varrni a segítségemmel?

További, színpompás őszi patchwork darabokat válogattam össze a következő online tanfolyam anyagába. Varrhatsz hátizsákot, terítőt, falvédőt, de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!