A következő bejegyzésben szeretném röviden ismertetni a karácsonyi mintákat és azok különlegességeit.

Mielőtt belevágnék a specialitások ismertetésébe, had jelentsem be, hogy két újdonsággal is szolgálunk:

1. Az eddigi visszajelzések alapján, módosítottunk a szabásminták szerkezetén. A teljes minta mellett (amiből elsősorban a  segédfólia készíthető el) a részletes mintának, most már a tükörképe található a sablon belsejében. Így, azoknak is egyszerűbb dolga lesz, akik  közvetlenül a ragasztófátyolra szeretnék a mintát felrajzolni. Papírsablont ezután is lehet készíteni, de ragasztófátyolra rajzolás esetén nincs szükség arra, hogy az ablaküvegre ragasztgassuk a sablont, mert az asztal lapján is könnyen át tudjuk rajzolni a minta darabjait.

2. Elkészültek a sablonok nyomtatott változatai! Akik nem tudnak nyomtatni, illetve jobban örülnek neki, ha a megvásárolt “termék” nem virtuális, hanem kézzelfogható, azok már nyomtatott mintákat is tudnak vásárolni. 🙂 A nyomtatott minták is A4-es méretűek!

Fontos megjegyzés még, hogy a sablonok A4-es méretűek. A képeken látható mintadarabok készítésekor a szabásmintákat A3-as méretűre nagyítottam fel. Így alakult ki, a 30 x 40 cm-es középminta!

Akkor nézzük sorban a mintákat!

Karácsonyi angyalka

Angyalka szabásminta

A karácsonyi angyalka szabásmintájával nagyon egyszerű volt dolgozni. Bátran ajánlom kezdőknek is!

A minta egyszerű vonalakból áll, így könnyen lehet követni őket applikálás során. Az angyalka haja tartalmaz íves vonalakat, de ez is egyszerűen elkészíthető. Az arc applikálásához kétféle lehetőség is van: Az egyik, hogy a teljes hajkoronára applikáljuk az arc azon részét, ami kilátszik a hajból (Ebben az esetben a szaggatott vonal mentén rajzoljuk át a mintát.) A másik lelhetőség, hogy a teljes arcot kivágjuk és a hajkoronán ejtünk bevágást. Az arc nem látható részét így a haj alá toljuk. Személy szerint, én az utóbbi megoldást választottam. Jobban tetszik, ha a haj vonala van a hajjal azonos színnel végigvarrva és az arcot csak az alsó részen kell külön az arc színével applikálni.

A minta készítésekor nem találtam arany színű anyagot. Pedig úgy gondoltam, az angyalkához arany-haj illene. Ezt a problémát úgy hidaltam át, hogy fehér vászonból vágtam ki a hajkoronát, amit utólag festettem be arany színű hobbifestékkel/ textilfestékkel.

Az egyetlen komolyabb kihívás az angyalka nyitott tenyere. Ez a részlet még A3-as nagyításban is elég apró. Igényel némi gyakorlatot az applikálása. Javaslom, hogy akinek ez nehézséget okoz(na) egyszerűsítsen a mintán, kerekítse le a tenyeret, mint ahogy a másik (a zárt ) kéz látható.

Az angyalka szárnyának egy fehér (nyomott mintás) anyagot használtam. A fehér anyagon könnyen átüt az alatta lévő anyag mintája, ezért vékony ragasztós vetexet vasaltam rá. Így együtt már olyan “vastag” lett a szárny, hogy nem ütött át az alap mintázata!

 

A kész mintára utólag varrtam rá egyenes varrással az arany színű fodrot:

Az angyalka szabásmintából készült külön adventi naptáras változat.

A szabásminta a valós, nyomtatható méretezése mellett tartalmazza a számokat, és az elkészítéséhez szükséges videó anyagokat is.

A részletekért kattints ide:

A második minta:

Dió, a karácsonyi manó

Dió, a karácsonyi manó szabásminta

Dió mintája, egyszerű a vonalvezetése könnyen követhető. A sajátossága a sok cikk-cakkban van. A sarkokhoz, csücskökhöz érve  nincs más dolgunk, csak a varrógép tűjét alsó állásban kell tartani, amikor fordítunk az anyagon. Így nem fog elcsúszni a varrás applikáláskor. A nyitott tenyér varrására ugyanaz érvényes, mint amit az előbb az angyalkánál leírtam. Ha bonyolultnak tűnik, egyszerűen le kell kerekíteni.

 

 

 

A lovacska vonalvezetése is egyszerű. A nehézséget az jelentheti, ha valaki a sörényt és a farkincát hozzám hasonlóan well-soft anyaggal készíti el. Nagyon különleges les tőle, de a minta nagyon apró, így ez nem tartozik az egyszerűen elkészíthető részlethez. Ha csak barna színű (mintás) vászonnal készítjük el ezeket a részleteket nem lesz nehéz dolgunk!

Ha lehet a sapka végére varrjunk igazi kis csörgőt! 🙂

Hóember és a verebek

A hóember elkészítése talán a legegyszerűbb  a karácsonyi minták közül! A pontos mintához azért ne spóroljuk le a segédfólia elkészítését és használatát sem sem!Ellenkező esetben lehet nem leszünk megelégedve a végeredménnyel.  A verebek méretét igyekeztünk akkorára nagyítani, hogy a könnyen megvarrható kategóriába tartozzon. A mintadarab készítésekor még kicsit kisebbek voltak, ezért éreztem úgy, hogy mindenképpen nagyítani kell rajzuk.

A hóember és a verebek szabásminta

Polár használat: A rátétminták esetén előszeretettel javaslom, mert pihe-puha lesz tőle a minta. Az árokban tűzés hatására ráadásul úgy kiemelkedik, mintha külön alá lenne még tömve. 🙂 A hóember a képen látható mintán polárból készült havas domboldalon áll. Az alapnak használt polár viszont nagyon megnehezítette a készítést. A ploár könnyen nyúlik, ezért a forgatásakor deformálódott az alapom (amit később egyenesre kellett igazítani) ha valaki égis polárt szeretne alapnak használni, javaslom, hogy előtte erősítse meg az anyagot vetexel.

A verebek szeme, lába fekete hímzőfonallal van hímezve. A csőrük narancssárga filcből készült, így azok csak a fejhez kapcsolódó részen vannak levarrva.

Rudolf és a karácsonyfa

Rudolf és a karácsonyfa

A karácsonyfa mintája egyszerű é gyorsan elkészíthető. Rudolf alakjában pedig az agancs jelent némi kihívást. Ahhoz, hogy keskeny és karcsú legyen, mint egy igazi szarvasagancs kicsi ívek találhatóak benne. Az elkészítése nagyobb odafigyelést igényel és mindenképpen óvatosabban tapossuk a varrógép pedálját!

A végeredmény megéri a fáradtságot!

 

A karácsonyfa díszek hímzése időigényes feladat. Egy kis türelemjáték!

Végül, de nem utolsó sorban:

Télapó ajándékokkal

Télapó ajándékokkal szabásminta

A télapó figurája egyszerű és könnyen elkészíthető. kezdőknek is ajánlom. kedves és népszerű figura!

Azért, hogy a haladók is érezzenek kihívást a minta elkészítésében, beletettünk egy aprócska kis macit, ami már nagyobb odafigyelést és több gyakorlatot igényel!

A szakállát, bajuszát és a sapka – kabát prémjét polárból készítettem. Nagyon sokat dob rajta!

A segédfólia használata erősen ajánlott! Ellenkező esetben furcsán félrecsúszott-fejű, vállú télapókat kaphatunk! Ugye, Marcsi? 🙂

A kisebb íveknél jól jön, ha van a  varrógépünkhöz speciális applikáló talp: Így jobban látjuk mit is csinálunk éppen…

Főleg a mini-mackó esetében!

Továbbra is a hímzést részesítem előnyben a varrógép díszítő motívuma helyett! 🙂 (Pedig már azt is kipróbáltam és meg voltam elégedve a végeredménnyel)

2021. július 9-15. között rendkívül kedvezményesen 500 Ft darabáron vásárolhatod meg a gyerekmintás applikációs szabásmintákat!

Keresd őket a webshopban: Applikált minták

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. 2021. július 15-től elérhető lesz ennek az anyagnak a frissített, átdolgozott változata.  Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot  a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!  

Most bevezető áron meg tudod vásárolni az online tudáscsomagot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!