Itt van a nyár, kezdődik az igazi strandszezon! Így szinte kézzel fekvő volt, hogy legközelebb egy strandtáskát készítsek! Olyan, aminek a szabásmintája egyszerű, de még is mutatós, igazi nyári hangulatot idéző darab, de emellett a fontos strandkellékeket el lehet bele pakolni. 

Az ötlet kialakulásához sokat segítettek Csilla rajzai, amit ugyan egy másik “projekthez” terveztünk, de semmi nem zárja ki, hogy a tengeri herkentyűs mintákat itt is felhasználjuk! Valamikor láttam egy igazi, tengervízi hangulatot árasztó patchwork takarót, ami kék-zöld anyagokból állt össze. A két szín kavalkádjából pedig a tenger türkiz színe köszönt vissza. Így az alapötlet az volt, hogy legyen a táska kék és zöld.
Elővettem hát a maradékos dobozaimat és több tucat kék, zöld anyagot választottam ki. Végül összesen 12 féle anyagot használtam fel.Ez persze nem kötelező lehet kevesebb is. A lényeg, hogy a világoszöld, a világoskék, a sötétzöld és a sötétkék szín benne legyen! 
A választott technika az általam kedvelt quilt-as-you-go technika. Ennek lényege, hogy miközben varrjuk össze a darabokat, már tűzzük is a mintát. (“Tűzd, ahogy haladsz.”)
A kiválasztott anyagokat 4 cm-es csíkokra daraboltam fel:
IMG_0190_resize
Szükségem volt még táskabélésre és molinóra az előlap elkészítéséhez.
IMG_0191_resize
A csíkokat a képen látható módon átlósan összevarrtam. Világosat-világossal, sötétet sötéttel, zöldet kékkel…játszottam a színekkel és figyeltem a végeredményt.
IMG_0192_resize
Íme néhány közülük.  Az átló irányát is tetszőlegesen változtattam.
IMG_0194_resize
A molinóra és a bélésre, színével összeforgatva rögzítettem az első két csíkot, majd levarrtam.
IMG_0195_resize
A varrás után széthajtjuk a mintát.
IMG_0197_resize
És következik az újabb  csík felvarrása. Közben arra figyeltem, hogy az átlók ne pont középen találkozzanak, ezzel is egyfajta mozgalmasságot igyekeztem adni a mintának:
IMG_0199_resize
És újabb csíkok következtek. Összesen 12 csíkot varrtam fel az alapra. Előbb a világos színeket, utána a sötétebbeket.
IMG_0202_resize
Végül az aljára egy 15 cm-es textilbőr -csík került. Szép sötétkék színben, amit a KELL-me-nél szereztem be. Talpszélességgel tűztem hozzá a béléshez és a hátlaphoz. Nagyon jó kis anyag. Tartós, de könnyen varrható!
IMG_0204_resizeEzt követően szabad-kezes gépi tűzéssel adtam neki egy kis díszítő tűzést.  A quilt-as-you go ilyen pici csíkoknál (4 cm) nem teszi szükségessé a külön tűzést. A célom az volt, hogy minél mozgalmasabb legyen a minta, és ne legyen olyan egyszerűen “csíkos”. 
IMG_0218_resize
Amikor elkészültem, megigazítottam a széleket. Íme a táska két oldala:
IMG_0223_resize
Mielőtt a applikáláshoz hozzákezdtem volna a maradék anyagokból elkészítettem a két pántot is. 

IMG_0228_resize
Ezután a kis halacskáimat díszítettem. A mintához most nem ragasztófátylat használtam, hanem vetexet. A vetexre rávasaltam a szíves anyagokat és úgy vágtam őket ki.Így néz ki amikor “univerzális” talppal végzek mini applikálást. A kis figurák szeme fekete filcből készült, de lehet őket hímezni is. 

IMG_0249_resize

 Elrendezés tervezet:

quilt-as-you-go-strandtáska__20Raw edge applikálással rögzítettem őket.

IMG_0251_resizeA hímzés illetve a hímzőtű és hímzőfonál használata sem maradt el. 

quilt-as-you-go strandtáska__22

A táska belsejéhez a sötétkék fehér-pöttyös anyagot választottam, amit vetexel erősítettem meg. A két darab közepének felső szélére helyeztem el a mágneszárat.  A mágneszár elhelyezésekor vigyázni kell, hogy a mágneszár mellett még kényelmesen elférjen a varrógép talpa!

IMG_0259_resize
Az egyik oldal még kapott egy cipzáros belső zsebet is. Az apróbb értékeket mégiscsak jobb bezárni! 

IMG_0260_resize
 A belső rész elkészítése után összeállítottam a külső részt is. 

IMG_0266_resizeMajd a kifordított táskába belehelyeztem a belsejét. A széleket pontosan összetűztem és a színoldalra ráillesztettem a szegőpántot is. Együtt varrtam össze őket. A belső oldalon pedig kézzel varrtam fel a szegőt.

IMG_0267_resize

Ugyanígy a pántokkal is, amit végül a két oldalhoz rögzítettem. Itt már kicsit vastag volt az anyag, úgyhogy lehetőleg farmer-varrótűt használjunk és lassan varrjunk!!
quilt-as-you-go strandtáska__38
Készen van a táska! Mehetünk strandolni!
quilt-as-you-go strandtáska__32
quilt-as-you-go strandtáska__33
quilt-as-you-go strandtáska__34
quilt-as-you-go strandtáska__35
quilt-as-you-go strandtáska__37
quilt-as-you-go strandtáska__42
quilt-as-you-go strandtáska__44
quilt-as-you-go strandtáska__45
quilt-as-you-go strandtáska__47
quilt-as-you-go strandtáska__49

 

Nemes Rita

 

Gálné Vida Éva vitorlás naplementés strandtáskája

Gálné Vida Éva

Szeretnél további nyári darabokat készíteni a segítségemmel?

Összeválogattam az elmúlt évek legkedveltebb nyári mintáit, amit most kedvezményesen meg tudsz vásárolni egy online tanfolyam formájában. Vannak hozzá letölthető, nyomtatható leírások PDF-ben és videóleckék is, hogy a trükköket jobban meg tudjam mutatni!  

Kattints a képre, ha érdekel a tanfolyam!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!