Kezdő patchwork tanfolyam a Velencei- tónál

Szeretsz kézműveskedni?

Mindig megcsodáltad a színpompás foltvarrott holmikat, de fogalmad sem volt, hogyan készülnek?

Mindig vágytál rá, hogy gyönyörű foltvarrott ajándékokkal kápráztasd el a családodat?

Használsz varrógépet, de nem ismered a különböző patchwork technikákat?

Vettél már részt kezdő oktatáson, de időközben a feledés homályába merültek a tanultak?

Jártál korábban tanfolyamra, de már elfelejtetted, hogyan kell alkalmazni a technikákat konkrét darabok esetén?

10 alkalmas kezdő patchwork tanfolyam

Mit tanulhatsz meg?

Megismerheted a Foltvarráshoz szükséges alapokat.

 • Milyen eszközökre, alapanyagra van szükséged?
 •  Milyen varrógépet érdemes választanod?
 • Hogyan válaszd ki a színeket, hogyan tervezd meg a mintát?
 • Milyen lépésekre van szükség minden foltmunka összeállításakor?
 • Hogyan válaszd ki a megfelelő bélést?
 • Hogyan készítsd el a legegyszerűbb szegélyt?
 • Megismerheted a foltvarrás általános ismereteit és a foltos szakzsargont.

Megismerheted az ALAP technikákat, amire később tudsz építeni. Ha kezedbe veszel egy patchwork könyvet, vagy egy magazint, már ismerősek lesznek a minták, már nem lesz “kínai” az egész. Esetleg ránézésre tudni fogod milyen technikát kell alkalmazni.

Ha több megoldás is létezik egy technika használatára megmutatom az általam ismerteket elmondom az előnyüket, hátrányokat és a saját tapasztalataimat, te pedig kipróbálhatod őket és aszerint dönthetsz Neked melyik válik be a legjobban.

Fontos kérdések:

Nézzük a részleteket! Milyen technikákat ismerhetsz meg?

Kézi applikálás

A kézi a hagyományos foltvarró technikák egyik legrégibb változata. Ma már mindenféle foltvarró- eszköz segítségével, egyre jobban terjednek a gyorsabb, időtakarékosabb gépi megoldások, de ettől függetlenül a foltvarrók körében töretlen a kézi technikáknak való hódolás, vagy behódolás. A kézzel készített díszítések varrásakor nem vagyunk varrógéphez kötve. Ilyenkor varrhatunk a szabadban, vagy egy kényelmes fotelban, nem utolsó sorban, utazás közben. A kézi applikációval nem veheti fel a versenyt a gépi applikáció, annyira különleges és egyedi lesz a végeredmény. Ezeknél a daraboknál egészen más lesz a kész munka szerkezete, a tapintása, egyszerűen –különösebb hozzáértés nélkül- észre lehet venni rajtuk, hogy igazi kézimunkáról van szó.

Angol papírtechnika

A "nagymama virágoskertje"minta, az angol papírtechnika egyik legrégebbi motívuma. A patchwork szakzsargonban, csak egyszerűen „nagymamának” is szokták rövidíteni. Ha valaki azt mondja, hogy „nagymamát” varr, akkor a hatszögletű kis virágmintákra gondol, amit jellemzően kézzel készítenek, hosszú-hosszú ideig. Az elkészítésének többféle módszere is van, előnye, hogy ehhez a technikához olyan eszközök szükségesek, ami vagy megtalálható otthon a háztartásban, de ha nem, akkor is bárki könnyen be tudja őket szerezni.

Kunyhó bírósági lépcső

A  kunyhó minta egy klasszikus csíkokból álló blokk, ami körbe-körbe építkezik. A középen lévő négyzet a tűzhelyet jelképezi és a köré épülő csíkok a gerendakunyhó  elemei. Az egyik oldala sötét anyagokból készül a másik világosból. Ez a fény és árnyék jelzése. Ennek a testvére a "bírósági lépcső, ami nem körkörösen építkezik, hanem mindig egymással szemben helyezzük el az újabb foltokat. Mindkét minta nagyon haladós, kezdők is kedvelik. Készíthető belőle látványos terítő, takaró, vagy akár vendégpapucs is. 🙂  Jól használható kiegészítő elemként is takaró mintákban. Többféle technikai megoldása létezik, és haladó szinten (Csavart vagy elcsúsztatott változatban) gyönyörű mintákat lehet belőle készíteni. 😉

Négyfoltos, kilencfoltos blokkok varrása

A négyfoltos blokkok jellemzői, hogy  a blokkot 4 egyforma részre lehet osztani, azaz "4 foltra". Természetesen egy-egy rész, több foltból is állhat, sőt a legtöbb esetben több kisebb darabból áll. Ha a negyedet szintén négy egyenlő részre lehet osztani, akkor az a blokk, már a 16 foltos blokkok közé tartozik.  🙂 A kilencfoltos blokkokat pedig kilenc egységre lehet felosztani. Ezekből áll a legtöbb klasszikus blokkminta. A variációk száma szinte végtelen! Az alapmintákat megmutatom, amit utána tetszőlegesen lehet  színezni, módosítani vagy éppen továbbfejleszteni!

Gyorstechnikák

A következőkben a leggyakrabban használt gyors-technikás megoldásokat mutatom meg. Ezekkel a módszerekkel egyszerre készíthető el több blokk-részlet, ami azt jelenti, hogy nem egyesével vágunk ki minden foltot, ami a blokkunkat alkotja, hanem egy kicsit "csalunk". A gyors-technika lényege, hogy gyorsítja a szabás-varrás folyamatát. A gyors-technika használata során gyakori, hogy előbb összevarrjuk a különböző elemeket (jellemzően csíkokat, vagy négyzeteket), majd az összevarrt darabokat újra felszabjuk és ezzel megkapjuk azt a formát, amire szükségünk van. Ehhez körkés, vonalzó és vágólap szükséges. 

Drezdai tányér és legyező

A körcikkek varrásának is több elterjedt variációja létezik. Lehetnek lekerekített végűek, vagy hegyesek, az elkészítés módja a kiválasztott mintától is függ. Megmutatom a kézzel és a géppel készült változatot is! A drezdai tányér egy körcikkével egyszerű edény-alátéteket készítünk, ami nagyon jó kis kezdő gyakorlódarab! A legyező minta a drezdai tányér kistestvére, mert csak egy vagy esetleg két negyedből áll össze. 

Részeg ember lépése

A következő technika, amit elsajátíthatsz az íves varrás lesz. Az íves varrás alapmintája az úgynevezett Részeg ember lépése blokk varrása. Ez sokaknak mumus. Nem nagyon szeretünk "részeg embert" varrni. Pedig van azért olyan darab, ami igazán mutatós és a klasszikus színezés mellett a modern darabokban egyre gyakrabban visszaköszön ez a minta. Ráadásul az íves varrás sok gyönyörű mintának is az alapja. Olyan mintáknak, amelyek gyorsan felkerülnek ara bizonyos bakancslistára! Érdemes komolyan venni. Nem olyan bonyolult feladat, de némi gyakorlást azért igényel.

Katedrál ablak

Végül, de nem utolsó sorban egy közkedvelt mintát szeretnék megmutatni, ez pedig a katedrál ablak technika lesz. Kézzel is, géppel is sokféleképpen elkészíthető. Ez egy speciális technika, ami az anyag hajtogatásával jön létre. Igen anyagigényes, így jellemzően  kisebb darabok elkészítéséhez alkalmazzuk, vagy díszítő motívumot készítünk vele.  Párnahuzatot, karácsonyfadíszt (tűpárnát) is készíthetsz belőle. Ennek a mintának számos változata létezik, és közös bennük, hogy igen különleges, háromdimenziós hatásuk van.

Tervezett helyszínek és időpontok:

Velence Közösségi Ház

Cím: 2481 Velence Iskola utca 4.

A tanfolyam időtartama:10 alkalom. 1 alkalom 2 óra

A tanfoylam kezdési időpontja: 2021. okóber 6.

Szerdánként délután 17:30-19:30-ig

A tanfolyam minimum 5 fővel indul és a maximum 10 fő.

Gárdony Nemzedékek Háza 

Cím: 2483 Gárdony, Gárdonyi Géza u. 1.

A tanfolyam időtartama:10 alkalom. 1 alkalom 2 óra

A tanfolyam kezdési időpontja 2021. október 4.

Hérfőnként délután 17:30-19:30-ig

A tanfolyam minimum 5 fővel indul és a maximum 10 fő.

Kinek ajánlom a tanfolyamot?

 • Ha olyan tevékenységet keresel, ahol egyszerre alkothatsz és kiélheted  a kreativitásodat!
 • Ha hasznos és praktikus időtöltést keresel!
 • Ha szernéd átélni az alkotás csodálatos érzését
 • Ha szeretnél különleges, saját készítésű tárgyakkal veheted körül magad
 • Ha szeretnéd a szeretteidet egyedi készítésű ajándékokkal meglepni!
 • Ha szeretnél sikerélményt 
 • Ha be tudod kapcsolni a varrógépet és tudsz vele egyenesen varrni. 😉

Mire van szükségem az elkezdéséhez?

Elsősorban varrógépre, cérnára, tűre, anyagokra. A gyors-technikákhoz vágólapra, körkésre és vonalzóra. Ezek a legfontosabbak. Van még néhány hasznos eszköz, ami segíti a munkát, de erről majd a tanfolyamon beszélünk részletesebben.

Mit kapsz a patchwork tanfolyamon?

 • tananyagot. 🙂
 • közösen használható vágóalátétet, körkést, vágóvonalzót – a foltvarrás speciális eszközeit

Szükséges eszközök:

 • jegyzetfüzet, toll, ceruza
 • szálvágó kisolló, szabóolló, papírvágó olló, gombostű, kézi varrótű
 • jelölő ceruza vagy kréta
 • felhasznált anyagok
 • esetleg saját varrógép (nem kötelező!!)

Az tanfolyamhoz szükséges anyagmennyiséget a tanfolyam előtt egy kis megbeszélésen egyeztetjük. Amennyiben szeretnéd, a szükséges alapanyagokat egy csomag formájában összekészítem Neked.

Ki fog oktatni?

Kerékgyártó Szilviának hívnak.

1998-ban sajátítottam el az alapokat Debrecenben. Az oktatóm a Magyar Foltvarró Céh alapító tagja volt. Majd több tanfolyamon is részt vettem Budapesten, ahol már haladó technikákat tanultam. Folyamatosan keresem a lehetőséget, hogy a tudásomat bővítsem. Az Internten fizetős online tanfolyamok segítségével  folyamatosan tudom magam képezni. 2019-ben az Európai Patchwork találkozón élő workshopon is részt vettem, hogy tovább fejlesszem a tudásomat.

2014. árilisától kezdve a munkáimról folyamatosan hírt adok a Szilvi Foltvarró blogjában, ahol jelenleg közel 300 blogbejegyzés olvasható. Igyekszem részletes fázisfotókkal,  leírással tarkítani a bejegyzéseket, hogy másoknak is meghozzam a kedvet a foltvarráshoz.

2015. júniusában indítottam el a Patchwork Suli Alapok ingyenes online tanfolyamot. Két év alatt közel 2000 fő végezte el azt. Nagyon sok köszönő levelet, pozitív visszajelzést kaptam, az ő biztatásukra készítettem el a folytatást.

2015. novembertől havi rendszerességgel jelent meg a "Foltvarrás Szilvivel" online magazin. 2019. decemberéig több száz fő tartozott a magazin olvasók táborába.

2020. januártól az "online magazin" átalakult egy online Foltvarró Klubbá, ami az Iránytű Foltvarró Kör nevet viseli. A Klubon belül, minden hónapban megjelenik 1-2 konkrét patchwork darab elkészítésének varrási útmutatója, és nyomtatható szabásmintája. A legtöbb esetben részletes videó anyag is segíti az elkészítés menetét. Folyamatosan bővülő videótár és zárt blogbejegyzések is színesítik a tartalmat.

2015 óta rendszeresen pályázom a Magyar Foltvarró Céh pályázataira. 2021-ben a "Kincs, ami körülvesz" című pályázaton, a "Gyermeki ámulat" című textilképemmel megnyertem a Juki Magyarország  különdíját. 🙂 A quilt a kislányom portréját ábrázolja.

2015-ben munkáimra felfigyelt Magyarország első számú kreatív magazinja, a Praktika magazin is, ahol több munkám is megjelent.

2020-tól kezdve pedig Magyarország egyetlen nyomtatott Foltvarróknak szóló újságában, a Hírfoltokban is rendszeresen jelennek meg írásaim, ahol szakmai cikkek mellett foltvarrással kapcsolatos hírekről, érdekességekről is beszámolok.

2020-tól a Magyar Foltvarró Céh Felügyelőbizottságának vagyok  a tagja.

Online felületen több interjú is megjelent velem a Nők Lapja cafén, A Több, mint hobbi oldalán, vagy a Hello Bizniszen. 2014-ben  szerepeltem az RTL Klub reggeli műsorában és  több alkalommal a  Duna TV Családbarát műsorában is, ahol minden alkalommal egy-egy alkalomhoz köthető foltos apróság elkészítését mutattam meg a nézőknek, amellett, hogy igyekeztem a foltvarrást népszerűsíteni a munkáimmal. 🙂 

Hogyan tudok jelentkezni?

Kattints rá a “jelentkezem a tanfolyamra” gombra, és nyomd meg a “Tovább a pénztárhoz” gombot. A pénztár oldalon add meg az adataidat -ezzel regisztrálsz is az oldalra. (Ha van már regisztrációd, akkor csak be kell lépned). 

Kérem a tanfolyamra való jelentkezéskor (Kosárba kell tenni a terméket és elküldened a megrendelést!) a MEGJEGYZÉS rovatba tüntesd fel melyik időpont, vagy helyszín a legmegfelelőbb neked! (Ha mindkettő, kérem azt is jelezd)

A  tanfolyam díját átutalással vagy személyesen tudod befizetni. Amint beérkezik a pénz, kapni fogsz róla értesítést és számlát is. A díjbekérő levél tartalmazza az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Vélemények a kezdő tanfolyamról

[dica_divi_carousel show_items_desktop=”5″ show_items_tablet=”4″ advanced_effect=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default” custom_margin=”|20px||20px|false|false” custom_padding=”|20px||20px|false|false”][dica_divi_carouselitem admin_label=”Ajánlás 1″ button_url_new_window=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

“A múlt év tavaszán, egy kedves ismerősöm azzal bízott meg, hogy petchwork takarót készítsek neki (varrónő vagyok, egyedi lakástextilt készítek). Akkor még azt hittem, hogy ez a műfaj különböző négyzetek összevarrásáról szól. Megvarrtam, ahogy kérte, aztán arra gondoltam, hogy a rengeteg maradék anyagomat jól tudnám hasznosítani ezzel a technikával. Ötleteket kerestem, így találtam meg Szilvi oldalát (azóta sem találtam jobbat), és akkor kinyílt a világ. Ez nagyszerű játék! Beiratkoztam Szilvi tanfolyamára, néhány darab készült azóta, ezeket szeretném megmutatni. Katalin”

[/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem admin_label=”Ajánlás 1″ button_url_new_window=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

“Köszönöm is hogy átadod a tudásodat. Én is lelkes tanulóid közé tartozok és nagyon örülök, hogy sok évvel ezelőtt megtaláltalak! Annyi sikerélményt és flow érzést ad a foltvarrás, hogy el sem lehet mondani. És ebben a Te szereped meghatározó, Köszönöm Szilvi!” Zsuzsa

[/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem admin_label=”Ajánlás2″ button_url_new_window=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

“Kedves Szilvi! Nagyon örülök, hogy rád találtam! Egy vidéki kisvárosban lakom, ahol nincs lehetőségem foltvarró csoportba járni. A videóid segítségével egyre több mindent el tudok készíteni! Nagyon köszönöm a segítséged! Zsuzsa”

[/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem admin_label=”Ajánlás 3″ button_url_new_window=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

“Kedves Szilvi! Nagyon tetszett a patchwork tanfolyamod. Sok hasznos gyakorlati tanáccsal segítettél. Nagyon tetszik az online újságod is. Csak szuperlatívuszokban tudlak dicsérni! Üdv: Ani””

[/dica_divi_carouselitem][dica_divi_carouselitem admin_label=”Ajánlás 5″ button_url_new_window=”1″ _builder_version=”4.7.7″ _module_preset=”default”]

Nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe a tanfolyamba. Annyi új dolgot tanultam eddig is, hogy azt el sem mondhatom! Volt egy év, amikor sok időt tölthettem a varrással. Szerelmese lettem ennek a hobbynak. . A 16 éves lányom folyamatosan nézi az oldalon megjelenő dolgokat, és örömmel veszi, hogy ilyeneket fogok tudni varrni majd. Nagyon lelkesít Ő is. Egyszóval, köszönöm, hogy lehetőséget biztosítottál arra, hogy tanulhassunk Tőled! Mindenképpen el szerettem volna mondani, hogy tudd milyen sokat jelent ez számomra,és szerintem vagyunk így egy páran. Üdvözlettel: Tímea”

[/dica_divi_carouselitem][/dica_divi_carousel]

Bónusz – Ajándék foltos apróságok 20 db minta -minden alkalomra

Jelentkezés itt:

Kezdő patchwork tanfolyam

Kattints rá a “jelentkezem a tanfolyamra” gombra, és nyomd meg a “Tovább a pénztárhoz” gombot. A pénztár oldalon add meg az adataidat -ezzel regisztrálsz is az oldalra. (Ha van már regisztrációd, akkor csak be kell lépned). 

Kérem a tanfolyamra való jelentkezéskor (Kosárba kell tenni a terméket és elküldened a megrendelést!) a MEGJEGYZÉS rovatba tüntesd fel melyik időpont, vagy helyszín a legmegfelelőbb neked! (Ha mindkettő, kérem azt is jelezd) 

A  tanfolyam díját átutalással vagy személyesen tudod befizetni. Amint beérkezik a pénz, kapni fogsz róla értesítést és számlát is. A díjbekérő levél tartalmazza az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

 

20500 Ft

Mire számíthatsz a tanfolyam végén?

Eligazodsz a foltvarrás sajátos világában.

Elkápráztathatod a családtagokat, barátokat és elsősorban magadat meseszép, különleges egyedi foltmunkákkal!

Szebbé teheted a lakásodat a saját készítésű foltos dekorációkkal!

Képes leszel igazán különleges ajándékok készítésére a jeles napokon!

Tudni fogod hogyan tervezd meg a munkádat, milyen előkészületekre lesz szükséged.

Tudni fogod hogyan állítsd össze önállóan a foltmunkád és hogyan varázsold kész darabbá.

Megismerhetsz 9 alaptechnikát, amit akár önállóan, akár kombinálva is alkalmazhatsz később.

Ha szorgalmasan elvégzed a leckéket, elkészülhetnek életed első patchwork munkái!

Elkápráztathatod a családtagokat, barátokat és elsősorban magadat meseszép, különleges egyedi foltmunkákkal!

Szebbé teheted a lakásodat a saját készítésű foltos dekorációkkal!

Képes leszel igazán különleges ajándékok készítésére a jeles napokon!

Tedd fel itt: kerekgyarto.szilvia@szilvifoltvarras.hu

Telefon: 70/360-3448

error: A tartalom védett!!