Sokan kérdezik tőlem -természetesen elsősorban az új előfizetők, vagy a teljesen “kívülállók”, hogy mit is takar az előfizetés és pontosan hogyan működik.  2017. júniusára a Foltvarrás Szilvivel  előfizetéses online magazinnak  már a 20. száma látta meg napvilágot. A jelenlegi rendszer működésének pedig júliusban van az egy éves évfordulója. Ennek apropóján írtam meg a következő összefoglalót, ami részemről egy kis nosztalgia a magazin kialakulásáról, számodra pedig sok hasznos információt tartalmaz(hat).

A kezdetek – 2015

2015. őszén hetekig tartó dilemmázás után határoztam el, hogy a blogom egy részét fizetőssé teszem. Nagyon nehéz volt ezt a döntést meghozni, mert borzasztóan szerettem azt, hogy a lehetőségeimhez mérten sok hasznos információt teszek közzé, amit bárki elérhet mindenféle ellentételezés nélkül. Akkor már másfél éve nagyon aktívan vezettem a  “Szilvi foltvarró blogját” és párhuzamosan mellette a “Foltvarrás háziasszonyoknak” című blogot is a cafeblog hasábjain. A családom azt látta mindebből, hogy állandóan varrok, fotózok, vagy éppen “benne ülök a számítógében” és ki sem látszom belőle, de azon túl, hogy rengeteg időt foglalkozom ezzel,  bevételem nincs belőle.  Kitaláltam, hogy ha havi szinten egy kisebb összeget kérek az általam közvetített tudásért, varrási útmutatókért, szabásmintákért cserébe, akkor a sok-kicsi-sokra-megy alapon, mindenki jól járhat. Azok is, akik fizetnek ezért- mert az amúgy is költséges hobbi űzése mellett, nem “terhelem” őket olyan nagy plusz költséggel , de én is -és ezáltal a családom is.  Az első két hónap (2015. november-december) után még messzemenő következtetéseket nem tudtam levonni, ráadásul ekkor vált esedékessé, hogy visszatérjek a korábbi főállásomba is, így a 2016. évet  úgy kezdtem el, hogy a főállásom mellett igyekeztem zökkenőmentesen üzemeltetni a magazint. Aki már akkor csatlakozott hozzám, az tudja, hogy voltak ugyan zökkenők, de egy lelkes kis csapat kezdett az “előfizetőkből” kialakulni, akik nemcsak szorgalmasan varrtak az általam bemutatott darabokból, de igen hamar, egy nagyon aktív támogató csoporttá kovácsolódtak össze. Velem szemben is nagyon türelmesek voltak, ami sokat segített ebben az időszakban, ezúton is köszönöm nekik. 🙂

Az első év- 2016

2016. első féléve volt az igazi “teszt” üzem. Rengeteg ötletem volt és igen magas elvárásaim is saját magammal szemben, de azt elképzelni sem tudtam mindezt hogyan lehet megvalósítani. Igyekeztem tudatosabban tervezni a darabokat. Varrtam, fotóztam és írtam rendületlenül.  2016. nyarán a munkahelyemen nagy szervezeti átalakítások kezdődtek. Ismét egy nagy fordulópont előtt találtam magam, mert bár a civil szakmámat nagyon szerettem, de ez már nem az a munkahely volt, ahonnan elmentem babázni. Az  időközben eltelt hónapok tanulságai alapján egyre biztosabban láttam, hogy nem szeretnék a későbbiekben velük tartani. Emellett egyre jobban éreztem, hogy a foltvarrás, az “oktatás”, a kreatív tevékenység sokkal jobban beszippantott, imádtam minden területével foglalkozni. (Ez most is így van. :)) Így végül hosszadalmas és könnyűnek nem mondható  “válási procedúra” után 2016. november 1-től főállásban foglalkozom a Patchwork Design-al, vagyis a szilvifoltvarras.hu “üzemeltetésével”.  

Az előfizetéses rendszer jelenlegi működése – 2017.

Az előfizetéses rendszer jelenlegi formája 2016. nyár végén alakult ki (át), amikor egy technikai újítással sokkal kezelhetőbb és felhasználóbarátabb lett a felület. Ezzel egyidőben az előfizetéses csomagok összetétele ára is módosult. 

Mit takar pontosan az előfizetés? Hogyan lehet előfizetni?

Év elején korlátozott ideig (kb. két hét) lehetőség van az ÉVES előfizetésre, aminek az ára a legkedvezőbb, minden más lehetőségez képest. Ugyanekkor hirdetem meg az első féléves és az első negyedéves előfizetést is.  A magazinokra havonta is “elő lehet fizetni”, ami azt jelenti, hogy szintén egy korlátozott ideig kedvezményes áron (jelenleg 1950 Ft) lehet megvásárolni az aktuális hónapot, később már csak emelt áron juthat hozzá a kedves érdeklődő. Az aktuális magazin megjelenéséről a Hírlevél olvasóimnak mindig küldök értesítést, de természetesen a weboldalon is megtalálod  őket: Foltvarrás Szilvivel online magazinok

Mit kap cserébe az előfizető? Mit tartalmaz egy “online magazin”?

Havonta 3-4 olyan patchwork darab szabásmintáját (varrási útmutatóját) amelyek:

  • követik az aktualitásokat, (követi az évszakok változását és a jeles napokat, ünnepeket)
  • akár kezdőknek is bátran ajánlott (a részletes útmutató segítségével a sikerélmény garantált)
  • rövidebb időn belül elkészíthető darabok 
  •  elsősorban  ajándékötletek, használati tárgyak (pl: asztali futók, párnák, táskák) vagy dekorációs tárgyak lehetnek

A havi magazin  megjelenésekor, még csak a tervek vannak készen (Továbbra is bízom benne, hogy ez idővel változni fog. 🙂  a kész mintadarabok, leírások, fényképek videók nem -vagy nem teljesen. Az előfizetők a kedvezményes ár mellett a türelmükkel fizetnek: megvárják, amíg elkészülnek  mintadarabok, leírások.

Minden magazinnak van egy fő témája, és egy irányadó színvilága. A téma, lehet egy technika (pl. New York Beauty), egy stílus (pl.: modern) , vagy egy minta (Pl: rózsa).  A színvilág meghatározásának kettős szerepe van: Az egyik, hogy olvasói igény volt, hogy egy bizonyos színkollekciót javasoljak a darabokhoz, a másik pedig “anyagtakarékossági” megfontolás. A fő mintához vásárolt anyag maradékából könnyen elkészíthető egy kisebb darab. 🙂

Technikai háttér

A kész leírásokat egy ZÁRT OLDALON teszem közzé. Minden magazin vásárló a saját egyéni jelszavával léphet be az oldalra, ahol elér minden anyagot, amire előfizetett/megvásárolt. A hozzáféréseket időben nem korlátozom, tehát, ha valaki megvásárolt egy magazint, akkor később-akár évek múlva is- hozzáfér. A magazin technikai hátterében egy oktatási keretrendszer van, ezért az egyes szabásminták LECKEként szerepelnek az oldalon, a magazinok pedig KURZUSOKként. Minden hónapban 3-4 lecke található egy kurzusban, ami azt jelenti, hogy havonta 3-4 új mintadarab készül el. A mintadarabok teljes varrási útmutatóját teszem közzé az oldalon. Rengeteg fázisfotót készítek az egyes darabok varrása közben. A kritikus részeknél videók is készülnek (általában 5-15 perces videók) Egy-egy leckében 1-4 videó is lehet, de ez függ a megvarrandó darab bonyolultságától. Előfordul, hogy nem készítek videót, mert a fotókkal is jól lehet illusztrálni az elkészítés folyamatát. Bár ennek megítélése természetesen függ attól, hogy az előfizető milyen szinten áll a foltvarrással/varrással, mindenki igényeit nem lehet tökéletesen kiszolgálni. Illetve hangsúlyozni szeretném, hogy a magazin előfizetés nem vált ki foltvarró tanfolyamot, még akkor sem, ha sokan annak tekintik. 🙂 Ezekben a keretekbe nem fér bele, hogy minden apró trükköt részletesen megmutassak.

Ha szabásminta, vagy sablon szükséges az aktuális darabhoz, természetesen a közzététel időpontjában az már elérhető/letölthető.

Legvégül a kész varrási útmutató elkészül PDF formátumban is, ami letölthető és kinyomtatható is. Ezeket később külön-külön is meg lehet vásárolni, annyi a különbség a havi magazinban kínált anyagokkal szemben, hogy a 2017.-ben készült szabásminták már nem tartalmaznak videó-linkeket. A videókhoz való hozzáférést csak a magazin vásárlók kapják meg.

Ha valaki utólag vásárolja meg a magazinokat, annak az a hátránya, hogy többe kerül. Az előnye pedig az, hogy nem kell várnia semmire, mindent azonnal megkap: hozzáférést a leckékhez, videókhoz és a PDF-ekhez is.

Fontos tudnivaló még, hogy a magazin mintáit én is folyamatosan készítem, és előfordul, hogy valamelyik gyermekem beteg lesz. Ilyenkor kénytelen vagyok szünetet tartani, emiatt késhetek a minták publikálásával az eredeti terveimhez képest. A rendszeres vásárlóim azonban tudják, hogy amint tudom bepótolom ezeket a hiányosságokat. Igen gyakran azzal vigasztalnak, hogy úgy is annyi “munkával” látom el őket, hogy nem győznek lépést tartani. 🙂 Terveim szerint ez idővel változni fog -amikor már egy hónap előnyben leszek- de jelenleg a júniusi mintákon és a júliusi augusztusi terveken dolgozom. Ha minden jól meg, akkor újabb mérföldkőhöz érkezünk lassan. 🙂

Természetesen, -ha rendszeres olvasóm vagy, akkor tudod, hogy a BLOG vezetését sem hagytam abba. Amikor időm engedi készítek új hasznos bejegyzéseket, amit bárki elolvashat, megnézhet és kedve szerint meg is varrhat! 🙂

Ha még szeretnél a kulisszatitkokról olvasni ebben a blogbejegyzésben találsz további információkat a munka menetéről: 

Így dolgozunk mi

Nézzünk meg az elmúlt időszakot számokban!

(Frissítve 2018. május)

Blogbejegyzések száma

eddig megjelent magazinok száma

Elkészült szabásminták száma

Zárt Facebook oldal tagok száma

A visszajelzések alapján a rendszer nagyon felhasználóbarát. Sok mindenben nem hasonlít egy hagyományos papírt alapú magazinra. Kevés minta van ugyan benne, de annak elkészítési útmutatója mondhatni teljeskörű, hiszen nemcsak az elkészítés leírását tartalmazza a sablonokkal, de rengeteg fázisfotó teszi mindezt szemléletessé. Sőt, a fotókkal nehezebben illusztrálható részekről videók is készülnek.  Ha valaki elakad kérdezhet a zárt oldalon keresztül is és a vásárlóknak létrehozott zárt facebook csoporton keresztül is.

Ha a zárt rendszer működésére vagy kíváncsi kattints a következő linkre: Segítség a a megvásárolt magazinok tartalmának megtekintéséhez

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!