KITEKINTŐ

Társasjátékok foltvarróknak

KERÉKGYÁRTÓ SZILVIA összeállítása

A Hírfoltokban időnként szoktam olyan cikket olvasni, ami a „Kitekintő” címet viseli. Ezek az írások nem közvetlenül a foltvarrásról szólnak, de valamilyen formában kapcsolódnak hozzá. Vagy a textilművészethez, vagy valami különleges művészeti ághoz. Most én is egy ilyen kitekintőre szeretnélek invitálni kedves Olvasó!

Alig két évvel ezelőtt a családunkban megjelent egy új hobbi, aminek az volt az elsődleges célja, hogy minőségi időt töltsünk együtt a négy fal között is. Erről szeret- nék most beszámolni, hátha más is kedvet kap hozzá a foltvarrás mellett.

Nem tudom mennyire vagy tájékozott a modern társas- játékok labirintusában, de ha igen, akkor talán nem fog meglepni, hogy miért ragadt el engem is ennyire. Ha visdont csak a „klasszikusokat” ismered, mint a Monopoly, Ki nevet a végén, Gazdálkodj okosan és társait, akkor kérem, olvasd el az alábbi kis beszámolót, hátha sikerül elűznöm a társasjátékozással kapcsolatos sztereotípiá- kat. Gyakran lehet azt hallani, hogy a társasozás „gyerekes dolog”, vagy csak arra jó, hogy a családtagok jól összevesszenek egymással.

Előzetesen csak annyit, hogy akárcsak a foltvarrás, a társasjáték is azon tevékenységek közé tartozik, amelyik kikapcsol, feltölt és a szellemi frissesség megtartásához hozzásegít. Nemtől, kortól függetlenül űzhetők, így bátran ajánlom mindenkinek!

A következő kis ízelítőben 4 olyan játékot szeretnék bemutatni, ami vagy kapcsolódik a foltvarráshoz, vagy úgy vélem a téma világa miatt jól illik egy foltvarróhoz!

Történt egyszer, valamikor két évvel ezelőtt egy borús őszi napon, hogy hiányérzetem támadt. Azon törtem a fejem, hogy kellene valami olyan kikapcsolódási lehetőség, amit egyrészt a négy fal között is űzhetünk, más- részt az egész család ki tudja belőle venni a részét, a kicsiktől a nagyokig. Így jutott eszembe, hogy kellene nekünk valami jó kis TÁRSASJÁTÉK, amivel az egész család jól szórakozik. Az első játék, amit megvettem, a

„Gazdálkodj okosan” volt. Egy vasárnap délután nekiültünk, és „röpke” 3,5 óra alatt majdnem sikerült lejátsza- nunk egy teljes partit. A gyerekek rettenetesen élvezték a szerencsekártyákat, apának a ballépéseit, akarom mondani a szerencsétlen kockadobásait. Sokat nevettünk, de ahogy telt az idő, egyre frusztrálóbb lett. Főleg nekünk felnőtteknek. Azt éreztük, a játék játszik velünk és nem fordítva. Nincs semmi hatásunk a kockadobás- ra, a szerencsekártyákra, mi csak egyszerűen végrehajtjuk az utasításokat gondolkodás nélkül, és ez egyre bosszantóbb lett. Ráadásul, a játék sehogy sem akart a végére érni. Nem adtam fel, úgy éreztem, nem lehet, hogy ez a kellemesnek ígérkező vasárnapi családi délután, nem pont az lett, amire vártam. Elkezdtem utána- nézni milyen játékok vannak manapság forgalomban. Kiderült, hogy hatalmas választék van! Beigazolódott az a sejtésem is, hogy a társasjátékozás kiváltsága nem csak a gyerekeket illeti meg. Sőt, azt is megtudtam, hogy ami zavaró volt a „Gazdálkodj okosan”-ban, azokat már egy modern társasjáték kiküszöböli.

Röviden összefoglalva, egy modern családi társasjáték az alábbi fő jellemzőkkel bír:

 • Belátható játékidő (30-45 perc)
 • Könnyen elsajátítható játékszabály
 • A győztes nem feltétlenül azért nyer, mert ő ér előbb be a célba (hanem az utólagos pontszámítás eredményeként)
 • Nem az a lényeg, hogy sorba kiejtsük a játékostársakat
 • Nem a kockadobás határozza meg, hogy jól játszunk-e (kevesebb benne az un. „szerencsefaktor”)
 • Sok döntési lehetőségünk van, vagyis tényleg van ráhatásunk a játék menetére
 • Általában „építünk valamit” a játék közben, ami élményt nyújt még akkor is, ha nem mi nyerünk

Most 4 olyan játékot szeretnék röviden bemutatni, ami nekem, mint foltvarrónak, különösen nagy kedvenc lett. Van köztük olyan is, ami kifejezetten csak kétfős játék, de a többi 2 és akár 4 fővel is kitűnően működik. Ha va- laki kicsit jobban ismeri a játékokat, akkor bizonyára felfedezi benne, hogy az alábbi játékok „mechanikájában” sok hasonlóság van, vagyis ezek a játékok egyforma típusúak. Az biztos, hogy akárcsak a foltvarrásban, itt is építkezünk a kicsi részekből a nagy egész felé, és a játék végén gyönyörködhetünk (is) az alkotásunkban!

 1. PATCHWORK

Természetesen  első  helyre  került  Uwe  Rosenberg  Patchwork  című játéka. Ez a játék kifejezetten csak két főre szól. De szeretném arra biztatni a foltvarró hölgyeket, hogy nyugodtan próbálják ki a férjükkel, vagy a család más férfitagjával, mert biztos vagyok benne, hogy sok férfi is rá tud érezni ennek a patchworknek az ízére!

A  játékban  egy  takarót  kell  „varrnunk”,  ami  tulajdonképpen  a Tetrisből jól ismert kis alakzatokból áll. A cél az, hogy a játékos- táblánkat (takaró alap) minél több kis folttal tudjuk befedni. (Lehető- leg „varrjuk” az egészet tele.) Felváltva kerülünk sorra a játékban, de nem használunk kockadobást az előrelépéshez. A játék akkor ér vé- get, amikor mindkét játékos beér a célba, de a győztes az lesz, aki a magasabb pontszámot éri el. Folyamatosan kis foltlapkákat kell vásárolnunk, amiért „gombokkal” kell fizetnünk. Gombhoz viszont úgy jutunk,  ha  értékes  lapkákat  (olyat,  amin  sok  kék  gomb  van)  vásáro- lunk. Viszont, ha túl sokat fizetünk egy foltért, akkor elfogy a „pénzünk” (gombunk.) Így arra kényszerülünk, hogy egy ideig csak gyűjtögessük a gombokat, hogy újra tudjunk vásárolni. Közben haladunk előre a já- tékostáblán. Folyamatosan egyensúlyozni kell, hogy mennyit költünk és mennyit tartalékolunk. Ha nem sikerül befedni az egész táblát a kis foltokkal, akkor minden üresen maradt területért mínusz pontot kapunk. Ha sikerül befedni a táblánkat, de nem marad gombunk, akkor szintén előfordulhat, hogy nem lesz elég pontszámunk végül a nyeréshez. Sőt, a játékot akár mínusz ponttal is le lehet zárni! A játék 30-45 percen belül játszható. A játék szabálya nem bonyolult, könnyen elsajátítható. Amilyen egyszerűnek tűnik, annyira agyalós is. További előnye, hogy kis helyre elpakolható, így bármikor magával viheti az ember.

 1. AZUL

2018-ban az Azul elnyerte az év játéka díjat. Nem véletlenül. Erre a játékra röviden azt lehet mondani, hogy „szép és okos” játék. Igaz itt nem takarót kell varrnunk, hanem kicsi csempelapkákból falat építenünk, de úgy érzem a kis színes négyzetek minta szerinti pakolgatása, meg úgy általában a csempemin- ta sokszor visszaköszön a foltvarrásban is.

A játék célja, hogy egy csempefalat rakjunk ki a saját táblánkra. A csempéket a középen található „piac” lapkákról szerezzük be, és igyekszünk a legtöbb pon- tot érő kombinációkat összehozni. A pontozás a játékban folyamatos, ezért a játékostáblánkon játék közben is jól látható ki vezet. Viszont, a játékban van egy rakás bónusz pont, amit csak a végén szerezhetünk be, és ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy nem az nyer, aki addig az élen állt. A játék akkor ér véget, ha valaki kirakja az első vízszintes sort. Tapasztalatból tudom, hogy általában erre szinte egyszerre kerül sor minden játékosnál, így senki nem esik ki idő előtt. A játék 2-4 fővel játszható. Általában, ha valakit szeretnénk megismertetni a társasjátékos világgal, az Azul lesz az első, amit előveszünk.

 1. AZUL KIRÁLYI PAVILON

Az Azul játékból egész sorozat lett és a   „Királyi pavilon” a sorozat 3. része. Szépségben és tudásban is felülmúlja az első játékot. Ne mondja nekem egy foltvarró se, hogy amikor rápillant a játékra, nem a foltvar- rás jut eszébe! Azon belül is az angol papírtechnika, vagy inkább egy millefiori minta!

Akárcsak az előzőben, itt is csempéket kell egy táblára pakolgatunk. Vi- szont itt már rombusz alakúakat, és sokkal színesebb is az egész játék! Nem csak kívülről, de belülről is! Több pontszerzési lehetőség, változa- tosabb játékmenet. „Szép is okos is”, akárcsak az elődei. Nagy doboza van, sok alkatrész található benne, és van a játéknak „helyigénye” is, de csak ajánlani tudom! Nálam első helyre került (Azt hiszem, bár nem tudom biztosan, mert a lista utolsó részvevője lehet, trónbitorló lesz.)

 1. CALICO

2019. szeptemberében találkoztam először a Calicoval. Pontosabban olvastam róla   egy   cikket.   A   játék   a Kickstarteren debütált, ami nekem akkor még nem mon- dott sokat. Kiderült, hogy ez egy „közösségi finanszí- rozású” játék. Vagyis az alkotók/szerzők összeállítottak a játékról egy bemutató kampányt, ahol igyekeztek „ösz- szekalapozni” azt a pénzt, ami a kiadásához szükséges. A Calico Kickstarter kampányát nagyon profin, alaposan, átgondoltan  készítették  el,  akárcsak  a  játékot  magát. Sőt, mint kiderült, a szerzők sem kezdő játékfejlesztők. Amikor megláttam a játék borítóját, tudtam, hogy ez ne- kem KELL. Gondolom, kitalálod miért.

Nem, nem a macska miatt, bár szeretem a cicákat:

És igen! Egy takarót kell varrnunk a cicáknak! Nem is  akármilyet!  Hatszögekből  álló  foltokból!  Nem  tetris formákkal,  mint  a  patchworkben.  Igaz,  itt  is  varrunk  a tetejére gombokat. Valamiért ezt a „szokást” a játékfej- lesztők nem tudják elengedni, de szerencsére mindenfé- le színes gombokat találunk a készletben! Akárcsak az

Azulban, mindenki kap játéktáblát, amit tele kell pakolgatnunk színes foltlapkákkal. Akármilyen kedves és cuki grafikája van, ez a játék egy nagyon összetett, komoly agymunkát kívánó játék! 14 éves kor felett ajánlják, de egy egyszerűsített, családi játékmenet is van a szabálykönyvben. Így a gyerekekkel is bármikor elő tudjuk venni.

A játék célja, hogy olyan szép színes takarót varrjunk, ami tetszik a cicáknak. Ha sikerül egy-egy cica ízlését „eltalálni” (kirakni a megfelelő mintasort), akkor egy kiscica ráfekszik a takaróra. Minden cica más pontszámot  ér.  Ezen  felül,  ha  három  egyforma  színű  foltot  teszünk egymás mellé, akkor kapunk egy színben hozzáillő gombot is, ami darabonként 3 pontot hoz a játék végén. Ez a családi mód: gyűjtögetjük a cicákat és a gombokat. Megpróbáljuk kihozni a legtöbbet a kis takarónkból! A normál játék ennél sokkal, de sokkal összetettebb, rengeteg kombináció és egyéni célkitűzés hajtható végre egy takaró elkészítésekor. A játék végén mindenkinek kész lesz a takarója, és utána kell összeszámolni az elért pontokat. Aki a legtöbb pontot kapja, az nyeri a Master quilter díjat! A doboza meglepően nehéz, nagyon sok alkat- rész található benne, melyek nagyon jó minőségűek. Gyönyörű grafikája van. Úgyhogy ő is, szép is, és okos is. A napokban jelentette be a Gémklub, hogy tavasszal magyarul is megjelenik a játék, és kapható lesz a boltokban!

Tavaly megjelent a Patchwork című játék téli kiadása is. Sokan azt mondják, hogy szebb, mint az eredeti. Van hozzá egy ajándék sütiforma is, amivel tetris alakú foltocskákat lehet kiszabni, azaz kiszúrni a sütiből.

Remélem tetszett a kis összefoglalóm és volt már szerencséd kipróbálni valamelyik játékot!