Ha valakit megfertőz a foltvarrás, mindenhol foltos mintákat lát. Sőt, van amikor ez a fertőzés már a barátokra és ismerősökre is átterjed. 🙂  

Többször szóba került már, hogy a foltvarrók honnan szerezhetnek inspirációt a munkáikhoz. Gyakran szoktam emlegetni a csempemintákat, amelyek látványos motívumait anyag darabokból is elkészíthetjük. Az már más kérdés, hogy ehhez milyen technikát alkalmazzunk. Csillát is elérte ez a fertőzés, májusban Törökországban járt és  a mindenhol fellelhető iszlám csempemintákról én jutottam eszébe, és a foltvarrás. 🙂

Az alábbi fotót egy bolt kirakatában készítette. 
Fotó:Szabó Csilla

 Már egy ideje tervezem, hogy tetszetős csempemintákat átültetek folton-foltba, ezért gyorsan összegyűjtöttem néhány ötletet  Az alábbi képen egy igen összetett  iszlám motívum van. Vajon melyik foltos technikával lehet elkészíteni?

 
Az alábbi festett kép is nagyon tetszett. Ha időm engedi ez lesz a következő:
Forrás:Pinterest
Gondolkodtam íves mintában is. Próbáltam a szememmel követni az “útvonalat”, hogy megleljem benne a rendszert. De, talán mégsem ezzel kellene kezdeni, ugye?
Forrás: Pinterest

 Végül ezt az egyszerű mintát választottam.

Forrás: Pinterest
Gondoltam feldobom az egyszínű részeket egy kis batikolt anyaggal. Így esett a választásom az alábbi moda anyagokra:
A kivitelezéshez az ólomüveg technikát választottam, bár van aki szerint ez inkább kelta technika. Az elnevezés nem is fontos, a  választott módszer a lényeg.
Előkészítettem a  minta alapját:

  Majd az elválasztó vonalakat is vékony pántból. Hajtogattam, fűzögettem, végül a  kész darabon vettem észre, hogy egy helyen csak sikerült elrontanom a  “sorrendet”.

 Előkészítve a kézi varráshoz:

 
A tűzéshez már gépet használtam. 

 A párnáthoz készítettem kédert is.

 Be is szegtem vele a kész darabot.

 íme a kész párna:

A párna elkészítésének részletes leírását és a nyomtatható sablont, a Foltvarrás Szilvivel Online magazin 2016. júliusi számában találod meg.

További nyári ötleteket találsz a 2016. évi Foltvarrás Szilvivel nyári számaiban. A három számot most kedvezményesen, együtt 9000 Ft helyett 4950 Ft-ért vásárolhatod meg 2017.06. 15-ig. 

2016 nyár