Karácsony előtt néhány nappal, az interneten találkoztam egy ötletes játékkonyhával. A konyha alapja egy szék, amire huzatként lehet “felszerelni” a tűzhelyet sütővel. A konyha óriási előnye, hogy könnyen elpakolható, kis helyen is elfér, ha nincs használatban. Az ötlet azért is tetszett meg nagyon , mert éppen konyhafelszereléseket hozott a kislányomnak (Csengének) a Jézuska. Már csak egy igazi konyha hiányzott hozzá!  Így végül, az utolsó pillanatban,  szenteste előtti két éjszaka összeállt “Csenge konyhája” is. 

Az egyik anyagbeszerző körutamon találtam két szép gyümölcs-mintás anyagot, amit ideálisnak találtam egy kis konyha elkészítéséhez:
csenge-konyhája-046_resize

A következőkben néhány lépésben bemutatom Csenge konyhájának elkészítését:
Anyagigény:
  • 1 méter vajszínű pamutvászon (lehet fehér is,esetemben ez illett a mintás anyaghoz)
  • 1 méter mintás pamutvászon, a konyha díszítéséhez (én fél-fél métert vásároltam a két anyagból)
  • 1 méter molinó
  • 1 méter 150 grammos flíz
  • tépőzár
  • 4 gomb
  • kb 5 méter rózsaszín szegőpánt.
  • fekete filc
(Az itt megadott anyagmennyiségből ki fog maradni. A maradékból  tudunk kiegészítőket készíteni!)
Az konyha alapja egy IKEA Jok-mokk szék:

csenge-konyhája-037_resize

Ennek megfelelően méreteztem az oldalát, elejét  és a felső részét is. Az oldalai és az eleje  egy-egy  45 x 45 cm-es négyzetből. A háttámlára eső rész a szék magasságát követve: 45 x 55 cm. Minden méret tartalmazza a varrásráhagyást és még egy kis pluszt is, hogy inkább nagyobb legyen, de könnyen rá tudjuk teríteni a székre. A tűzhely lapja egykisebb kb 40x 45 cm-es lapból lett formára igazítva. A szék lapja csak 38 x 40 cm-es. A háttámla támla felőli oldala pedig csak 36 cm széles, a 40 helyett.
A háttámla kialakítására több lehetőség is van. Én végül ezt a megoldást választottam:
IMG_0371_j
 
Egyébként , tapasztalat szerint erre azért is van szükség, mert játék közben “elcsúszik” a tűzhely. Mindenképpen szükség van valamilyen rögzítésre. 
Először a felső részét készítettem el. Három részre osztottam. A felső rész, ahová a különböző konyhai eszközöket lehet akasztani. A középső egyszínű rész, ahová a felirat kerül, és az alsó rész a csempézett konyhafal. 
Összevarrtam a  három csíkot. Tettem mögé egy vastagabb flízt, és hátlapnak molinót. A három réteget beszegtem és minta mentén tűztem.
csenge-konyhája-013_resize
csenge-konyhája-005_resize
A felső részre az anyagból készítettem egy pántot:
csenge-konyhája-014_resize

A felső részre került még a név. Ragasztófátylat vasaltam az anyagra és úgy vágtam ki a szöveget. Ezt vasaltam rá a vajszínű részre. A biztos rögzítéshez még körbe kell varrni.

csenge-konyhája-031_resize

A legtöbb fejtörést  a sütő kialakítása okozta, de végül könnyebb volt, mint gondoltam. Az előlapból kivágtam egy  20×25 cm-es téglalapot. A sarkokat ferdén bevágtam. Majd készítettem 2 db 30 cm x 21 cm-es téglalapot a sütő oldalának, és 2 dm 30 cm x 26 cm-es téglalapot a sütő aljának és tetejének. Minden darab vajszínű előlapból, 150 grammos flízből és molinó hátlapból áll. Ezeket csíkos mintázattal összetűztem.

csenge-konyhája-001_resize

A darabokat szépen sorban az előlaphoz, majd egymáshoz varrtam:csenge-konyhája-008_resize

Egy érdekes “kémény”  formát kaptam:

csenge-konyhája-002_resize

csenge-konyhája-003_resize

Itt már jól láttam, hogy a sütőnek megfelelő lesz a tartása. Persze ebben segít a szék lábának kereszt-támasztéka is!Erre fekszik fel ugyanis a sütő.

A tűzhely  négy egyforma fekete  filckorongból készült. Ezeket sűrű cikk-cakkal varrtam körbe:
csenge-konyhája-007_resize
A tűzhely oldalát különböző méretű zsebekkel díszítettem, hogy a konyhai eszközöket (konyharuha, edényfogó), kiegészítőket (serpenyők, “ételek”, zöldségek, gyümölcsök) el lehessen pakolni:
csenge-konyhája-034_resize
Végül összevarrtam a konyha részeit:
csenge-konyhája-009_resize
Ezután következett még a tűzhely gombjainak és a sütő ajtajának a kialakítása. A gombokkal egyszerű dolgom volt. Kivágtam 8 darab rózsaszín korongot. kettőt-kettőt összevarrtam, kifordítottam, és egy kis flízzel kitömtem:
csenge-konyhája-015_resize
A kifordító-nyílásokat kézzel bevarrtam és a gombokat rózsaszín fagombbal rögzítettem. Ennek az az előnye, hogy lehet őket tekergetni! 
csenge-konyhája-029_resize
A sütő ajtaja vajszínű előlapból, flízből és vajszínű hátlapból áll., ami 25 cm x 30 cm-es. Középen kivágtam egy 20 cm x 25 cm-es téglalapot.
csenge-konyhája-016_resize
csenge-konyhája-018_resize
Végül kivágtam  egy 25  cm x 30 cm-es fóliát és a szegőpánt tövében rögzítettem. A belső szegőpántnál is!
csenge-konyhája-019_resize
A tetejére egy 4 cm széles anyagcsíkból fogantyút készítettem. Ennek a belső oldalára varrtam a tépőzárat. Sajnos, elfelejtettem fehér tépőzárat venni, ezért az itthon lévő kis fekete darabbal kellett beérnem. Ez egy kis szépséghiba, de a sütő funkcióját tekintve kitűnően működik!  Mivel az utóbbi volt a fontosabb, ezért beértem most ezzel is.
csenge-konyhája-035_resize
csenge-konyhája-036_resize
Azóta is Csenge főzi nekünk a reggelit, ebédet és a vacsorát!  Ha tehetné a konyhájával aludna! Nagyon nagy sikere lett. Nemcsak nála, de az unokanővérei is egymással versenyezve készítették a finomabbnál finomabb fogásokat!
csenge-konyhája-021_resize
csenge-konyhája-025_resize
csenge-konyhája-033_resize
csenge-konyhája-045_resize
A következő feladat a kötény, edényfogó elkészítése lesz. Illetve tervezem még néhány egyszerű filc étel készítését is! Folytatás következik! 
Idő közben elkészült a konyha kiegészítőjeként használható kötény is. Ennek leírását találod meg a következő bejegyzésben: Újévi szerencsemalacos kötény készítése
malacka-kötény-020
malacka-kötény-_021_kvj
A kis konyha a 2015. novemberi Praktika magazinban:
Praktika 2015 november címlap hanna konyhája_1
Közben elkészült a fiús változat is.
levi konyha_34
Ha szeretnél hozzá zöldségeket is készíteni, a hagyma, retek, répa elkészítését az alábbi bejegyzésben találod meg: Veteményeskert kicsiknek
veteményes__27

Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.

Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!