Kedves Foltvarró társam!

Tapasztalatból tudom, hogy ha valaki elkezd a foltvarrás iránt érdeklődni, milyen sok kérdés merül fel benne, pláne akkor, ha az információkat innen-onnan próbálja összegyűjteni. A közösségi oldalakon is rendszeresen felmerül olyan kérdés, hogy mitől lesz szép egy kész patchwork munka. Gyakran olyan formában kerül ez szóba, hogy valaki kétségbeesve kérdezi varrótársait, mit ronthatott el, mi lehet a probléma az első –vagy akár sokadik- próbálkozásával. Ezekben az esetekben könnyen előfordul, hogy a hiányos ismeretek miatt a lelkes kezdő nem is tudja, mi mindenre kellene odafigyelnie ahhoz, hogy a végeredmény olyan szép legyen, mint a profi foltvarró társainál. Persze, ez még csak az első lépés. Ha már tudod, mit kell tenned, akkor azt is meg kell tanulni, hogyan kerülheted el a hibákat, be kell gyakorolni azokat a fogásokat, trükköket, amivel valóban szép lesz a végeredmény.

Ebben a kis füzetben összegyűjtöttem 10 (+1) fontos tudnivalót, amivel illik tisztában lenni, mielőtt az ember belevág, ebbe a sokoldalú és nagyon kreatív hobbiba.

Egyes témaköröknél találsz további olvasnivalót is, ami segítséget nyújthat még az lista során felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

Remélem, hasznodra válik ez a kis olvasmány és már az első munkáid során is sikerélményeid lesznek!

Szép napot és jó öltögetést!

Kerékgyártó Szilvia

1. Leveles bögrealátét: Ehhez a darabhoz nagyon jól lehet használni a maradékos-doboz tartalmát. Kiválogattam az őszi levelek színeit: zöldet, rozsdát, narancsot és sárgát. Gyorsan elkészíthető a minta, kezdőknek is bátran ajánlott. A bögrealátéten túl, tányéralátétet, vagy rátétmintát is készíthetünk ezzel a technikával. A varrási útmutatóban megtalálod a falevél sablonját is.

2. Edényfogó kesztyű: Egyszerű technika, praktikus végeredmény! Egyedi dísze lehet a konyhának, de sokan készítik ajándékba is! A szabásminta tartalmazza a részletes leírást és a kesztyű nyomtatható sablonját is.  Ajándékba megkapod a kis tökfej mintát is, hogy őszi hangulatú változatot is készíthess belőle! Mérete: 25 cm

3. Szobai papucs: Ez a dekoratív szobai papucs nem csak szép, de kényelmes is. A felső része quilt-as-you-go technikával készült, belül puha well-soft anyagtól lesz kellemes a hidegebb őszi napokon is. Az alja textilbőrrel megerősített, hogy tartós is legyen. A szabásminta egy 38-as méretet tartalmaz, amely tetszés szerint nagyítható-kicsinyíthető. Vigyázat! Egy biztosan nem lesz elég! 🙂

4. Terítő fűrészfogas csillaggal: A terítő készítéséhez kétféle kezdő technikát kell használni. A csillagminta egyszerű négyfoltos blokkból áll, a középső rész pedig gépi applikálással készült. A leírásban lépésről lépésre megmutatom, hogyan kell készíteni és a nyomtatható sablon segítségével pontosan meg tudod varrni a mintát. Díszítheted vele az asztalod, de ajándéknak is elkészítheted! A kész terítő mérete:

Mind a négy szabásminta INGYEN  a tiéd lehet,

csak add meg az email címed ahová küldhetem őket!

1. Hullámvonalas napszemüvegtartó: A napszemüvegtartó nemcsak praktikus, de elkészítése közben megismerkedhetsz a hullámminta egyik technikájával.  Vigyázz, ha egyet megvarrtál nincs megállás! Kezdheted a sorozatgyártást! 🙂 A tartó mérete: 19  cm széles, 7,5 cm magas és 4 cm széles a talpa

2. Trópusi neszesszer: A neszesszer elkészítéséhez nincs másra szükség, csak egy tetszetős nagymintás anyagra. Ennél a darabnál nem foltokból készült el a minta, a de a foltvarrás másik fontos elemét a tűzést lehet rajta gyakorolni. Nem kell mást tenni, csak követni a tűvel a mintát. Ha ez már jól megy, akkor megpróbálkozhatsz a tűfestéssel is. 🙂 A kész neszi méretei: 23 cm széles, 13 cm magas a talpa pedig 4 cm széles

3.Teknősös pénztárca: Könnyen elkészíthető kis pénztárca, applikált mintával. Ezen a darabon a kézi applikálást lehet gyakorolni. A mintával együtt is gyorsan elkészíthető darab, praktikus ajándékötlet is. A pénztárca 12 cm széles és 8,5 cm magas.

4. Dinnye tolltartó: Mi lenne jó a dinnyeszezon végére még iskolakezdés előtt? Egy dinnye alakú tolltartó! 🙂 Elkészítéséhez a quilt-as-you-go technikát javaslom. Ha még nem találkoztál vele, akkor ez egy remek alkalom, hogy elkezdj ismerkedni az alapjaival! Meglátod, szeretni fogod! 🙂 Figyelem, a darab kicsit összetettebb, a gépi varrás mellett kézi varrásra is szükség lesz! De nem fogod megbánni, a gyerekek (is) imádják! A tolltartó mérete: 22 cm széles és 11 cm magas.

Mind a négy szabásminta INGYEN  a tiéd lehet,

csak add meg az email címed ahová küldhetem őket!