A húsvéti dekorációhoz valami kellemes pasztell szint szerettem volna választani. A Hobbiművészben akadtam rá ezekre az anyagokra. Annyira megtetszettek, hogy a húsvéti szettet végül ezekből készítettem el. A világos mintás anyag a Moda Whitewashed Cottage kollekciójából való. (A webshopban sajnos nem láttam őket, csak a boltban) Első nekifutásra vettem 1-1 kövér negyedet, vagy 30 cm-es darabot mindből. Majd később a teljes terítőhöz még egyszer ennyit. 🙂

 

IMG_0165_resize

A minta nem olyan bonyolult (vagy igen?) bár sok kicsi háromszög van benne.  A háromszögek felezett négyzetekből és gyors-technikás repülő vadlibákból állnak. Így haladós, de a sok kicsi háromszög találkozásának pontos illesztése miatt nagyon (de nagyon) oda kell figyelni a pontos szabásra, varrásra!

moda blokk

Teríőnek szántama  végleges darabot, és bár a kis csoportomban lévő közvélemény kutatásom azt mutatta, hogy a 2. változatot kellene megvarrnom, én mégis az első mellett döntöttem, mert így a közepére, váza, tojástartó kosár, vagy bámilyen más fontos húsvéti kellék helyet kaphat, anélkül, hogy eltakarná a mintát. 🙂

moda_terítő

moda terítő2

Elkészítettem egy próba blokkot, hogy meggyőződjek róla, varrható-e a szabásminta. 🙂

IMG_0161_resize

Majd másik négyet a terítőhöz. Íme “élesben”  a két változat.

IMG_0170_resize

IMG_0171_resize

A tűzéshez fairy Quilt sablonokat választottam.  Fairyquilt tollas körív és a blokk 38

IMG_0172_resize

 

A középminta sablonja két darabból áll, így a külső minta tetszőlegesen illeszthető.

Először rajzold fel a középső mintát a terítő közepére.

IMG_0268

IMG_0270

A külső körívet nem teljesen a középvonalhoz igazítottam, mert a cél az volt, hogy a minta ne lógjon bele a színes blokkba. A legszélső “tollakon” kellet is egy kicsit igazítani, hogy ne fedjék át egymást. Érdemes kicsit kisebbre venni őket.

IMG_0271

IMG_0272

A blokk sablon egyik felét felrajzoltam a szélső üres “háromszögekbe”.

IMG_0273

 

A tűzést középen kezd el és haladj kifelé.

IMG_0280

IMG_0283

IMG_0300_resizeA keretez az alábbi mintát rajzoltam fel. Sablon nélkül nehéz tökéletesen egyforma csigavonalakat rajzolni. Érdemes addig próbálni, amíg “tökéletes” nem lesz és csak utána elkezdeni a tűzést.

IMG_0291_resize

Akeretet tűzéséhez érdemes  középrózsaszín cérnát választani. Olyat, ami egy kicsit sötétebb a rózsaszín háromszögeknél, és világosabb a sötétebb részeknél -így egyik sem lesz túl hivalkodó.

IMG_0292_resize

IMG_0293_resize

IMG_0295_resize

IMG_0309_resize

IMG_0312_resize

IMG_0314_resize

IMG_0305_resize

A mintával terveztem egy 1040 x 200 cm-es takarót is. Csak 6 terítőnyi mintát kell hozzá megvarrni. 🙂

noda takaró

A terítő részletes varrási útmutatóját és sablonját a Foltvarrás Szilvivel 2017. márciusi számában találod meg.

húsvéti terítő

tyúkocska

Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.
 
Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin: