Ha valaki beiratkozik egy kezdő patchwork tanfolyamra, a tanfolyam anyaga közt szerepel az applikáció. Igaz, ilyenkor a kézi és nem a gépi technikát szokták megmutatni. Most mégis a gépi applikációról szeretnék szólni. Ennek egyik oka az, hogy  ezzel a technikával a kisgyermekes anyukák is képesek egyszerű mintákkal díszített takarót készíteni, belátható időn belül. 🙂 A kézi applikáció az ősi és sokkal szebb is a végeredmény (hiszen ott láthatatlanná válik a varrás), de mégis a gépi technika az, amivel elkészülhet a takaró a gyermek iskolakezdése előtt.

A gépi applikációnak is több megoldása lehetséges.  Én elsősorban az un. “raw edge” technikát használom, amikor a minta szélén varrjuk  azt rá az alapra. A varrás ilyenkor is lehet kézi (pl pelenkaöltés) de géppel is többféle mintát használhatunk:  sűrű cikk-cakk varrás, valamilyen díszítő motívum, vagy esetleg egyenes varrás.

Leggyakrabban a sűrű cikk-cakk varrást használom.  Az öltéssűrűséget a nullához közeli értékre állítom, amitől szép egyenletes lesz a varrás. Az öltés hosszúságát pedig az adott mintához igazítom. ez 4 és 2,5 közötti értékre esik. Érdemes még figyelni az alsó szál feszességére is, mert ha túl feszes, akkor a felső szálat “felhúzza” vagyis ilyenkor láthatóvá válik milyen színű az alsó cérna. Ha elég laza a felső szál (átlag érték 6-4 között van, én általában 2-esre állítom) akkor szép egyenletes, kicsit domború lesz a varrás:

IMG_0429_kvj

A következőkben egy egyszerű kisfiúknak ajánlott minta elkészítését szeretném bemutatni.  A mintából egy párnahuzat készült, amit a kisfiam szokott nyúzni (a traktoros párjával együtt).

A szükséges anyagmennyiség:

 •  31,5 cm x 41, 5 cm-es kék pamutvászon
 • 31,5 cm x 41, 5 cm-es 150 grmmos flíz
 • 31,5 cm x 41, 5 cm-es fehér pamutvászon vagy molinó
 • 80 cm x 46,5 cm-es bézs pamutvászon

Kisebb darabok :

 • zöld színekben a hegyeknek
 • szürke a sziklás hegycsúcsnak és a helikopter kisebb részeinek
 • piros a helikopternek
 • fehér a havas hegycsúcsoknak és a felhőknek
 •  2 m hosszú 6,5 cm-es csíkos anyag a keretnek
 • 2 m hosszú 4 cm-es bézs csík a külső keretnek
 • Helikopteres szabásminta, ami megvásárolható a webshopban : ITT

vizjeles_PD_helikopter_szabasminta_A4-1

A sablon készítéséhez a tükörkép mintát kell használni. Rajzold át a ragasztófátyolra a minta darabjait, és kis ráhagyással vágd ki azokat A ragasztófátyol “ragasztós” oldalát vasald fel a kiválasztott anyagokra, majd miután kihűlt, vágd körbe a vonal mentén a darabokat.

Készíts egy segédfóliát a pontosabb összeillesztéshez segítségül. Alkoholos filccel rajzold át a mintát egy fóliára. Erre a célra, a spirálozáshoz használatos előlapfóliát nagyon jól lehet használni.

IMG_0336_kvj

A fólia segít abban is, hogy pontosan helyezd el a háttérmintán a  figurát:

IMG_0339_kvj

Az előkészített darabokról távolítsd el a  papírt. A részleteket a segédfólia segítségével a illeszd a helyére:

IMG_0343_kvj

Forró vasalóval vasald rá a mintát a háttérre. A vasalót nem told rajta, csak nyomd!

Ezután következik az applikálás:

IMG_0348_kvj

A kis helikopter szemét fekete hímzőfonallal hímeztem ki:

IMG_0426_kvj

A kész minta kapott egy vastagabb flíz bélést és egy hátlapot (molinó, vagy egyszínű vászon). A három réteget rögzítettem egymáshoz és ezt kereteztem (egy 6,5 cm-es kerettel és egy 4 cm-es kerettel -7 mm-es varrásszélességgel számolva), díszítettem tűzéssel.  A kész párna mérete 45 x 55 cm.

IMG_0429_kvj

A mintát tetszőlegesen tűzzük, de az “árokban tűzés” a minta körül körben mindenképpen ajánlott, mert a három réteg így lesz jól egymáshoz rögzítve. A felhők így szépen ki is emelkednek a háttérből. 

IMG_0603_kvj

Ha készen van a  mintás előlap, akkor már csak a párna hátulját kell összevarrni.A 80 cm széles vászon anyagot 2 darabra vágjuk fel. Az egyik 45 cm széles lesz, a másik 35 cm. Mindkettőnek beszegjük az egyik 46,5 cm-es oldalát. A párna színére ráhelyezzük a két darabot, úgy, hogy átfedésben legyenek egymással.

A keret mentén szépen varrd körbe és vágd le a csücsköket. (Így lesz szép kifordítva) Ha kifordítotottad még érdemes a szélén szín-azonos cérnával levarrni. Így szebb lesz a tartása:

helikopteres-párna_01_kvj

helikopteres-párna_03_kvj

IMG_0611_k

IMG_0624_k

párna_-032_kvj

A minta megvásárolható : ITT

vizjeles_PD_helikopter_szabasminta_A4-1

A kis helikopternek van ám barátja is: A kis légcsavaros repcsi:

IMG_0216_resize

Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.

Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin: