Még a nyár elején eldöntöttem, hogy a szeptember az indián nyár lesz. lesz benne egy kis mola, meg seminol és még valami, ami blokkos, de mindenképpen illik a témához.

A mola-t mindenképpen táska elejére képzeltem. A klasszikus geometriai minta helyett egy állatot szerettem volna. Nem tudom miért, de nem a hagyományos vízi világból és nem is a madarakból.Egy gekkót képzeltem el. Látszik, hogy nem vagyok a Panama csatorna mellett élő indián, mert hiába kerestem az eredeti minták között gekkó, vagy gyík formát, nem találtam.

Vagy amit találtam nem tetszett. Íme néhány:

https://hu.pinterest.com/pin/261912534558881895/
https://hu.pinterest.com/pin/430164201890759326/
https://hu.pinterest.com/pin/573434965029541140/

Végül találtunk egy ispiráló gépi hímzőmintát, amit kicsit tovább gondoltunk. Már csak rajtam áll, hogy meg is tudom-e úgy varrni, ahogy képzeltem. 🙂

Biztosra mentem előrajzoltam fehét illannó-ceruzával.

Leférceltem a “fentmaradó” réteget és munkához láttam.

 Őszintén szólva  a kis lábacskáit nem volt egyszerű megvarrni (kivarrni?) mert ahhoz elég apró a minta, de azért igyekeztem közelítenia  rajzolt formához.

 Részlet a hátoldalából:

Elkészült a kétszínű változat. Ez volt az eredeti terv:

De  nem bírtam magammal, tettem hozzá még egy hátlapot és belevágtam…

Sajnos bizonyos szempontból nem volt jó döntés, mert a keskeny részeknél olyan kicsi volt az anyag, hogy nem igazán tudtam mit visszahajtani, így nem is lehetett olyan szépen megvarrni. De már nem volt más választás. 

Őszintén szólva, bizonyos szempontból megbántam a harmadik réteg kivarrását. Részben azért, mert egy-két helyen olyan keskeny volt a csíkom, hogy nem nagyon tudtam mit visszahajtani (a szabásminta javítva lett), de a fő ok inkább az volt, hogy az okker anyag, valami gyenge minőségű vászon volt, ami már egy szellőtől is bomlani kezdett. (valamikor turkálhattam…)  Nagyon nem bírta a hajtogatást. 🙁 Szegény kis gekkóm így közelről eléggé megtépázott lett. De sajnos ez nem az a technika, ahol ha valamilyen darabka nem sikerül szépen, kibontom és másikat varrok a helyére. Így befejeztem, megtartva okolásul, hogy lehet egy munkás molát elrontani.

A gekkót toldottam oldalról, felülről és alulról is. Eredetileg okker színű textilbőrt szerettem volna használni. Úgy gondoltam a bőrhatású anyag, nagyon jól illene ehhez a mintához. Persze, hogy most nem elehetett kapni ezt a színt… így maradt a vászon, szabad kézzel tűzve, maradva a geometrikus formáknál. Jó kis tűzés gyakorlat volt! 

Végül szép nagy táska lett belőle! 🙂

A mintáról részletesebben a Foltvarrás Szilvivel 2016. szeptemberi számában találkozhatsz.